Peste o mie de salariati din penitenciare picheteaza Ministerul Justitiei

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 07:06
1690 citiri
Peste o mie de salariati din penitenciare picheteaza Ministerul Justitiei
Foto arhiva

Peste o mie de salariati din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) se vor aduna, miercuri, in fata Ministerului Justitiei, in semn de protest fata de problemele cu care se confrunta sistemul penitenciar. Totodata, ei cer si demiterea lui Radu Ragea, subsecretar de stat in cadrul MJ.

Reprezentantii Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) si Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) arata, intr-un comunicat remis, luni, acuza, in continuare, conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) de "lipsa de implicare", "incompetenta" si "agresivitate".

Sindicalistii cer finantarea la un nivel decent a sistemului penitenciar, demiterea conducerii sistemului penitenciar, respectiv a subsecretarului de stat in cadrul Ministerului Justitiei, Radu Ragea, "avand in vedere incompetenta demonstrata precum si lipsa de transparenta in actul managerial".

Sindicalistii mai vor desfiintarea Directiei de Prevenire a Criminalitatii si Terorismului, "avand in vedere actiunile de intimidare a liderilor de sindicat prin intermediul acestui quasi-serviciu secret". "Pe langa presiunile facute de conducerea ANP direct asupra liderilor sindicali, consideram inacceptabil faptul ca Directia pentru Prevenirea Criminalitatii si Terorismului - fosta SIPA, a primit dispozitii de a incadra informativ liderii si alti militanti sindicali", se arata in comunicat.

Sindicatele din penitenciare, reprezentand 11.000 de membri din cei 12.300 de salariati, au declansat, incepand cu 30 iunie, o serie de actiuni de protest pentru rezolvarea problemelor sistemului penitenciar romanesc. In data de 25 iunie, Ministerul Justitiei (MJ) si ANP au fost notificate cu privire la declansarea conflictului de munca. Prima actiune de protest a avut loc pe 30 iunie, cand personalul din toate penitenciarele au purtat banderole in semn de protest.

Sindicalistii sustin, in comunicatul remis luni, ca pe 30 iulie va fi declarata greva de avertisment, dupa care, "daca nici in acest moment nu se intrevad solutii concrete", salariatii din penitenciare vor declansa greva generala.

Sindicalistii mai reclama "indiferenta si lipsa de profesionalism cu care este tratat sistemul penitenciar de catre conducerea Ministerului Justitiei si a Administratiei Nationale a Penitenciarelor".

"Lipsa de interes si de profesionalism au dus la subfinantarea cronica a sistemului penitenciar, conditiile de lucru sunt degradante si umilitoare, iar autoritatile refuza sa-si onoreze obligatiile legale privind transparenta decizionala si colaborarea cu organizatiile sindicale reprezentative", se arata in comunicatul remis, luni, agentiei NewsIn.

Sindicalistii sustin ca sistemul penitenciar se afla in "incapacitate functionala", deoarece majoritatea penitenciarelor sunt amenintate cu intreruperea utilitatilor, iar drepturile salariale ale personalului nu pot fi asigurate. In comunicat se precizeaza ca sunt necesare 112 milioane de lei pentru plata facturilor la utilitati.

Sindicalistii mai reclama lipsa de personal, dotarile de "nivelul anilor '60", lipsa transparentei decizionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#penitenciare sindicate protest, #pichet Ministerul Justitiei, #justitiei situatie greva demisie , #Bucuresti