PF Daniel le vorbeste credinciosilor despre un "Mos Craciun secularizat si comercial"

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 17:06
3885 citiri
PF Daniel le vorbeste credinciosilor despre un "Mos Craciun secularizat si comercial"

Patriarhul Daniel, conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane, le vorbeste credinciosilor, in Pastorala de Craciun, despre ceea ce inseamna Nasterea Domnului, dar si despre obiceiurile specifice perioadei Sarbatorilor de iarna.

Vorbind despre Mos Craciun, Patriarhul Daniel atrage atentia ca acesta a devenit, in ultimii ani, un "simbol al consumismului si al materialismului individualist".

"In aceasta perioada a Sarbatorii Nasterii Domnului auzim colinde multe si frumoase despre Mos Craciun, dar mai nou apare in societate si un fel de Mos Craciun secularizat si comercial, simbol al consumismului si al materialismului individualist.

Totusi, adevaratul inteles al lui Mos Craciun se afla in iubirea parinteasca a lui Dumnezeu-Tatal, iubire care se arata in lume prin nasterea Fiului Sau Celui vesnic, Mantuitorul lumii", se arata in Pastorala de Craciun.

Inaltul prelat arata care este adevarata semnificatie a lui Mos Craciun, originile mitului si simbolistica pe care o intruneste.

"Mos Craciun vine dintr-o tara indepartata - de obicei se spune ca vine din Nord, de acolo unde este frig si intuneric mai mult, adica in mod simbolic el vine de acolo unde este transcendenta si mister, unde este inaccesibilitate si nepatrundere a intelesurilor.

Insa Mos Craciun se arata noua intr-un mod minunat, care contrasteaza cu intunericul si cu frigul, si anume el aduce lumina fetei sale si caldura interioara a inimii sale, aduce atata iubire milostiva si atata darnicie, incat intunericul, indepartarea si frigul sunt biruite de bunatatea si caldura sa sufleteasca.

Prin aceasta, Mos Craciun ne mai arata ca iubirea lui Dumnezeu-Tatal este mai tare decat intunericul pacatului si decat raceala sau frigul instrainarii omului de Dumnezeu si al instrainarii oamenilor unii fata de altii", se mai arata in mesajul Patriarhului.

El aminteste si de importanta momentului Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, ce s-a intrupat pentru mantuirea oamenilor.

"Totodata, Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos ne arata ca noi nu suntem singuri, ca Fiul lui Dumnezeu din ceruri coboara la noi, pe pamant, Se face Om pentru ca pe oameni sa-i inalte la ceruri, sa-i uneasca vesnic cu Dumnezeu Cel milostiv si sfant. De aceea canta Biserica acum: 'Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!'", mai arata Patriarhul.

Totodata, el aminteste ca anul 2010 va fi "Anul omagial al Crezului ortodox si al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane", in acest sens urmand sa fie publicata si "o 'Enciclopedie a Ortodoxiei Romanesti', si speram mai multe carti dedicate Crezului ortodox, istoriei si vietii Bisericii Ortodoxe Romane.

Cu prilejul Sfintelor Sarbatori ale Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, Anului Nou - 2010 si Botezului Domnului, va adresam tuturor calde si parintesti doriri de pace si sanatate, fericire si mult ajutor de la Dumnezeu in toata fapta cea buna!", se incheie mesajul Patriarhului Daniel.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Pastorala Craciun Patriarhul Daniel, #Mos Craciun secularizat comercial, #Nasterea Domnului Iisus Hristos , #Bucuresti