Ziare.com

Predoiu: Revendicarile personalului auxiliar sunt in curs de rezolvare

Marti, 26 Mai 2009, ora 23:48

   

Predoiu: Revendicarile personalului auxiliar sunt in curs de rezolvare
Ministerul Justitiei anunta ca revendicarile personalului auxiliar sunt in curs de rezolvare, singura problema inca in discutie fiind plata hotararilor judecatoresti care acorda sporuri, pentru ca in acest moment bugetul nu prevede fondurile necesare.

Potrivit unui comunicat, in ultimele luni, reprezentantii Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) au avut numeroase intalniri cu sindicatele personalului auxiliar. In cursul acestor discutii, sustine ministerul, au fost inregistrate progrese semnificative in sensul solutionarii revendicarilor sindicatelor gradual, intr-un termen rezonabil, in functie de resursele financiare disponibile.

"Singura problema inca in discutie este plata hotararilor judecatoresti care acorda sporuri, pentru ca in acest moment bugetul nu prevede fondurile necesare. Daca am plati acum toate aceste drepturi obtinute prin hotarari judecatoresti, nu am mai avea bani pentru plata salariilor in sistem", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Sumele restante depasesc cheltuielile salariale prevazute in bugetul MJLC pentru intregul an, potrivit comunicatului.

"Drepturile recunoscute prin hotarari judecatoresti sunt acum o problema la scara intregului buget prin amploarea fenomenului si a sumelor implicate. De aceea, o solutie pentru aceasta problema nu mai poate fi in acest moment decat una globala, pentru intregul sector bugetar si depinde in mod direct de pozitia Ministerului Finantelor Publice si a marjei de manevra a acestuia in raport cu institutiile internationale care finanteaza in prezent Romania", a declarat ministrul Justitiei.

Potrivit comunicatului, ministrul nu este de acord cu declaratiile presedintelui Projust referitoare la faptul ca, de la 1 iunie, instantele nu ar mai primi fonduri nici macar pentru plata utilitatilor. Ministerul sustine ca luni au fost decontate de MFP deschiderile de credite in valoare de 8.301.068 lei in vederea achitarii cu prioritate a utilitatilor, trimiteri postale si a onorariilor din oficiu, de catre instante.

Pentru luna iunie, MJLC va solicita la MFP o retrimestrializare a creditelor bugetare in vederea asigurarii fondurilor necesare desfasurarii in conditii normale a activitatii instantelor.

Presedintele Projust, Stefania Teleman, a declarat, marti, ca federatia a decis declansarea grevei generale, ce presupune incetarea activitatii de catre personalul auxiliar din justitie, care va asigura, insa, urgentele.

Teleman a precizat ca nu a putut fi stabilita o data pentru declansarea grevei generale, deoarece nu poate avea loc o astfel de greva in perioada campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Ea a spus ca decizia a fost luata in principal din cauza lipsei finantarii instantelor, in conditiile in care Ministerul Justitiei a anuntat, saptamana trecuta, ca instantele nu vor mai fi primi bani, nici macar pentru utilitati, incepand din 1 iunie.

Astfel, liderii Projust au hotarat, marti, in unanimitate, declansarea grevei generale in justitie. Personalul auxiliar din justitie a declansat in data de 11 mai, intre orele 10.00 si 12.00, o greva de avertisment, dupa mai multe proteste spontane la instantele din toata tara.

Sursa: rNews

Articol citit de 492 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor