Presa de azi: Valentine's Day-ul lui pisi

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 09:23
4316 citiri
Presa de azi: Valentine's Day-ul lui pisi
Foto; Gandul

Sarbatoarea indragostitilor pe model occidental a pierdut din fastul comercial de anii trecuti. Altadata mana cereasca pentru samsarii de nimicuri colorate, Sfantul Valentin si-a pierdut astazi belsugul mercantil, romanii preferand acum cadourile simbolice.

Dragostea in vremea crizei, titreaza Adevarul. Tarabele sunt pe jumatate goale, iar clientii putini. La Baneasa Shopping City, oferta abunda de dulcegarii costisitoare si cam atat. La Sala Palatului se gasesc bretele, curele si portofele langa covrigi, salam si branza cu mucegai.

Sala Dalles din centrul Capitalei e plina de inimi, inimioare si gablonturi, amintind de Sfantul Valentin. Insa, din motiv de recesiune, aici s-au comasat trei targuri intr-unul singur: Ziua Indragostitilor, 1 Martie si 8 Martie. Aici, inimioare din belsug: de la cele mici cu dedicatie - "Pisoi, te iubesc", cu alternativa "Ingeras", sau mai casnicele "Tati (mami), te iubesc " - pana la cele mari cat o garsoniera confort III, cu un pret pe masura: 220 de lei.

"Dar avem si lucruri deosebite", spune Sinziana Ittu, PR-ul targului. De pilda, un studio foto cu recuzita interbelica (25 de lei poza), un artist portretist (80 de lei pe cap de persoana desenata, 150 de lei pentru un cuplu), trandafiri imprimati cu mesaje la alegerea clientului sau margele din zahar.

Targul de la Sala Palatului ar putea fi botezat in orice chip, numai in cel al amorului nu. Gasim muraturi si salamuri, branzeturi si masline, popcorn si covrigi. Sunt totusi oferte bune la sosete sau ciorapi de dama. Nici caciulile "cu urechi" nu sunt de lepadat.

Afisul de la intrare anunta pompos "Fantana dragostei" ca punct de atractie. Adica-telea, o fantana care susura ciocolata lichida. Scopul: cuplurile de indragostiti primesc o capsuna infipta-n bat, pe care o ung cu ciocolata si-si dau unul altuia sa guste dulceata. In teorie. Pentru ca, practic, "Fantana dragostei" s-a inzapezit in trafic si intarzie pe perioada nedefinita.

Penuria de inimioare rosii are o explicatie. Doar doua standuri sunt dedicate Sfantului Valentin, restul fiind parte dintr-un alt targ, cel al textilelor. Comerciantii de aici nu au putut fi inlaturati. Platisera chirie.

Valentine's Day - de la inimioare de plus la nopti de film, vibratoare si abonamente la biblioteca, scrie si Gandul. Sarbatoare occidentala, cu origini consumeriste, Sfantul Valentin s-a insinuat de zece ani incoace si in vietile romanilor, aducand nu numai un fior de iubire si dragoste, cat si o noua goana dupa cadouri, intr-o mare de kitsch roz si pufos.

Odata cu cea de-a doua saptamana a lui februarie, tarabele si vitrinele se umplu pana la refuz cu inimioare, restaurantele isi imbraca meniurile in straie afrodisiace, cluburile fac petreceri pentru indragostitele perechi, iar salile de concerte gazduiesc show-uri pentru acelasi public al lui Cupidon.

In Capitala, dughenele s-au umplut de baloane pocnind de heliu, iar floraresele pregatesc deja o oferta de Ziua indragostitilor, cu trandafiri rosii si preturi saltate in concordanta cu sarbatoarea.

Sex shop-urile, ca in fiecare an, astepta o crestere considerabila a vanzarilor in preajma Zilei indragostitilor, iar oferta pentru cupluri este vasta: vibratoare, lubrifianti, stimulente sexuale, jucarii, dar si lenjerie sexy.

Potrivit celor care se ocupa cu comertul de jucarii si stimulente erotice, cele mai vandute produse de Valentine's Day sunt lubrifiantii, catusele precum si jucariile cu vibratii. Chiar daca, odata cu criza financiara, nu au vanzari la fel de bune ca in anii trecuti, in ciuda reducerilor de pret aplicate, magazinele de lenjerie intima s-au pregatit cu oferta de Valentine's Day. Comerciantii spun ca se bucura de succes in randul cumparatorilor deopotriva lenjeria cu mesaje amuzante si cea sexy, din dantela fina sau satin, vanzarile cele mai mari fiind insa pentru lenjeria de dama.

Ce vor femeile de Valentine's Day, aflam din Evenimentul Zilei. In prag de Ziua Indragostitilor, cuplurile de indragostiti intra in febra alegerii suprizei perfecte.

Pentru cei care nu dispun de suficiente fonduri pentru a oferi persoanei dragi clipe de neuitat intr-o destinatie de vis, sau considera ca inimioarele de plus, parfumurile ori felicitarile tematice sunt dovezi banale de iubire, raman gesturile simple, dar graitoare.

Intr-o astfel de perioada, cea mai frecventa intrebare este "Ce si-ar dori ea de Sf. Valentin"?

Raspunsul vine dintr-un studiu britanic realizat de compania de organizare de evenimente MOVE IT, care a cerut unui numar de 500 de personae, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 16 si 55 de ani, sa raspunda la un chestionar cu privire la relatii si iubire. Scopul a fost acela de a afla ce isi doresc partenerii de amble sexe atunci cand vine vorba despre a petrece o Zi a Indragostitilor perfecta.

Rezultatul studiului a evidentiat ca, desi dansul de Valentine's Day este vazut ca una dintre cele mai bune alternative, exista mari discerepante intre perceptia barbatilor si cea a femeilor cu privire la rolul acestei forme de manifestare in cadrul unei relatii. Datele cercetarii arata ca 83,3% dintre repondenti au declarat ca simt o stare de diconfort atunci cand vine vorba despre un prim dans la o prima intalnire.

Despre Valentine's Day-ul lui pisi citim si in Jurnalul National. "Valentine's Day" sau "Ziua Indragostitilor" a devenit pentru romani una dintre cele mai populare celebrari ale anului, impreuna cu "Halloween", ambele fiind importate din marea si puternica America.

"Ziua Indragostitilor" totusi are parte de mai multa popularitate decat "Noaptea mortilor vii" si, daca stam bine sa ne gandim, e primita cu mai mult entuziasm decat Craciunul sau Anul Nou.

Inca de la sfarsitul lunii ianuarie magazine, firme de turism sau posturi de radio promoveaza agresiv si "vand" aceasta zi, reusind sa induca in mintea consumatorului ideea ca "a venit momentul sa-si declare dragostea - undeva departe de Romania-" sau ca "e timpul sa-si gaseasca un partener".

In final, din toate acestea se pare ca trebuie sa intelegem ca doar de "Ziua Indragostitilor" e in regula sa rostim "te iubesc", sau, daca ne gasim un partener pentru ocazie, pe care-l alegem la intamplare ca sa nu fim singuri, e suficient pentru tot restul anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Valentine s Day, #Ziua Indragostitilor, #Valentine Day cadouri, #Ziua Indragostitilor targ cadouri , #Bucuresti