Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pretul biletului RATB ar putea creste la 1,5 lei

Vineri, 14 Mai 2010, ora 20:15
1976 citiri
Pretul biletului RATB ar putea creste la 1,5 lei

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a solicitat Primariei Capitalei marirea pretului unui bilet pentru transportul in comun de la 1,3 la 1,5 lei, a declarat, vineri, in cadrul sedintei Consiliului General al Capitalei, directorul Directiei de Transporturi din cadrul primariei, Mihai Dedu.

Anuntul a starnit nemultumirea unor consilieri democrat liberali, care au spus ca membrii consilului de administratie al RATB, din care fac parte si reprezentanti ai PD-L, nu au fost informati despre aceasta solicitare de marire.

In consecinta, s-a cerut o analiza a activitatii de conducere a directorului RATB, Gheorghe Aron.

Dupa scumpirea biletelor pretul abonamentelor ar fi: o linie - 45 de lei; doua linii - 50 de lei; toate liniile 60 de lei.

Pretul unui bilet RATB ar putea fi de peste 2,6 lei daca ar fi eliminate toate subventiile acordate pentru transportul in comun din Capitala, au declarat, pentru NewsIn, surse municipale.

Viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, a declarat recent ca preturile biletelor RATB ar trebui sa creasca pana la 15 mai. Raicu a precizat ca marirea pretului unui bilet ar trebui insotita si de reducerea subventiilor pentru unele categorii de populatie, dand exemplul pensionarilor cu venituri mari si al angajatilor administratiilor publice locale.

Viceprimarul a mai spus ca data de 15 mai nu este aleasa intamplator si ca daca nu se va apela la cresterea pretului si la reducerea subventiilor pana la acea data exista riscul ca RATB-ul sa foloseasca din fondurile destinate investitiilor pentru a-si acoperi pierderile.

Raicu a precizat ca inca de la adoptarea bugetului exista un minus de 55 milioane de lei in bugetul RATB pentru acoperirea subventiilor de anul acesta.

Surse municipale au declarat pentru NewsIn ca RATB a inaintat inca din septembrie 2009 o cerere catre Consiliul General privind cresterea pretului biletelor de la 1,3 la 1,5 lei, urmand ca si pretul abonamentelor sa aiba o crestere echivalenta procentual. Conform reprezentantilor RATB, bugetul actual le ajunge doar pana la sfarsitul lunii august.

Potrivit bugetului municipalitatii pentru anul 2010, bugetul RATB scade de la 748 milioane lei in 2009 la 518 milioane anul acesta, subventia pentru acoperirea diferentei de tarif micsorandu-se si ea, de la 520 la 465 milioane lei.

Ultima cresere a pretului unui bilet pentru o cursa urbana a fost pe 31 ianuarie 2008, de la 1,1 lei la 1,3 lei. Pretul unui abonament nominal integral pe o linie a crescut cu 20%, de la 25 de lei la 30 de lei, cel pe doua linii cu 16,66%, de la 30 de lei la 35 de lei, iar un abonament lunar nominal intergral pe toate liniile s-a majorat cu 25 %, de la 40 de lei la 50 de lei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#preturi bilet RATB, #abonamente RATB , #Bucuresti