Manual de recunoastere corecta a bunului roman

Autor: Petrisor Peiu - analist
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 19:02
29606 citiri

In anul 2018, Guvernul Romaniei i-a facut cadou 3 miliarde de dolari indianului Lakshmi Niwas Mittal, caruia i-a permis sa "paseze" unul dintre cele mai mari combinate siderurgice din Europa vecinului sau, Sanjeev Gupta, dupa ce a daramat fizic peste doua treimi din Sidex Galati.

Adica Guvernul Dancila, condus de catre Darius Valcov, l-a iertat pe Mittal de plata unui mizilic de 3 miliarde de dolari, pe care indianul trebuia sa-i returneze statului pe care l-a pradat de patru furnale, doua otelarii, o uzina cocso-chimica si alte acareturi.

Acelasi guvern, impreuna cu daneza Margrethe Vestager (comisarul UE pentru concurenta), s-a facut ca tranzactia dintre un Zamindar indian din Rajgarh, Rajasthan si un afacerist din Ludhiana, Punjab (adica la doar 250 km distanta), este una care respecta criteriile de concurenta din Europa. Adica o tranzactie intre doi dintre cei 5 miliardari indieni din Londra nu va conduce la un cartel si Mittal nu va continua sa decida totul la Galati? Serios?

In acelasi an 2018, acelasi Guvern Dancila, condus de catre Darius Valcov, le mai face un cadou de inca 600 de milioane de dolari si kazahilor de la KazMunayGas si uita de o datorie veche de peste 10 ani, pe care fostii sovietici cu ochi oblici s-au tot angajat sa o plateasca prin mai multe contracte si memorandumuri.

Spre sfarsitul anului 2018, guvernul, care poarta, pe nedrept, numele sotiei unui angajat OMV platit cu 8.000 de euro/luna, desi este condus de cel mai cunoscut colectionar de tablouri prin cimitirele patriei, mai face un cadou de cel putin cateva miliarde de dolari (daca nu s-or dovedi pana la urma cateva zeci de miliarde de dolari) unui numar de firme austriece, rusesti si americane, carora le cedeaza, in conditii umilitoare, gazul din Marea Neagra.

Ca sa fiu mai exact, guvernul nostru le da austriecilor dreptul de a ii angaja, in locul unui stat absent, pe americanii care pot scoate acel gaz din zona noastra exclusiva si pentru asta ii mai si plateste pe supusii cancelarului Kurz cu jumatate din cea mai importanta rezerva de gaze.

Asta dupa ce, guvernul inspirat de pastratorul barbatiei nationale a patronat un simulacru de licitatie, desfasurata pe niste servere din Budapesta, in urma careia doua firme din curtea bizantina a regentului maghiar Orban Viktor au capatat exclusivitatea utilizarii intregului gaz romanesc care va fi exportat (cel putin jumatate din cantitatile extrase din Marea Neagra).

Ei bine, dupa toate astea, acelasi guvern, excitat de discursul celui mai antipatizat mustacios din ultimii 50 de ani, anunta un razboi total cu strainii care sug sangele poporului si, in numele acestui razboi, se apuca sa demoleze cele mai mari firme romanesti. Probabil ca firmele mari romanesti sunt victime colaterale in lupta sfanta pentru pedepsirea jefuitorilor bogatiilor noastre.

La fel ca in anii 90, Romania este total acoperita de ceata unei imense operatiuni de manipulare: tara s-a impartit in doua tabere clare: unii vad in Dragnea un fel de Tudor Vladimirescu care a imbracat camasa mortii (e drept, o camasa in culori tropicale, cu motive exotice braziliene) si se lupta cu noii fanarioti care au venit sa ne fure petrolul, gazele, benzile de frecventa si dobanzile la credite, iar ceilalti nu mai pregeta sa ridice in slavi valentele civilizatoare ale austriecilor doboratori de copaci si rafinarii, ale francezilor aducatori de margele colorate pentru bastinasii tinuti in tarcul milioanelor de hectare de mall-uri si supermarket-uri.

Oameni buni, treziti-va si iesiti din capcana hotomanilor mediocri care ne conduc! Uitati maimutarelile morselor si pensatilor care se preling de dimineata pana seara pe ecranele televizoarelor. Razboiul inceput de catre Guerrillero Heroico (icoana unui Che Guevara care combina mustata lui Dragnea cu pletele rebele ale lui don Orlando) nu este razboiul romanilor impotriva strainilor si nici batalia pentru recucerirea subsolului si eterului national.

Nu, acest razboi este de fapt un sir de politici proaste, infantile, prin care niste feudali rudimentari se lupta cu niste filfizoni engleziti pentru preluarea Romaniei pentru gasca lor. Si retorica nationalista sau globalista din ultimele zile nu reprezinta decat armele cu care gruparile politice isi disputa tara.

Realitatea economiei este mult mai prozaica (sursa pentru datele si tabelele urmatoare https://www.piarom.ro/wp-content/uploads/2018/02/capitalul-privat-romanesc-editia-III-decembrie-2017.pdf?x39362): din totalul de 1.225 miliarde lei cifra de afaceri totala din Romania, firmele romanesti au o cifra de afaceri (pe 2016) agregata de 571 miliarde lei, iar cele straine au o cifra de afaceri cumulata de 609 miliarde lei si inca 45 miliarde de lei reprezinta cifra de afaceri a companiilor de stat, adica ceea ce se vinde intr-un an in tara se datoreaza jumatate companiilor romanesti si jumatate celor straine.

Asta e si media din Uniunea Europeana, deci nu suntem nici mai buni nici mai rai ca altii. Firmele romanesti au un rezultat net (profituri-pierderi) de 33 miliarde lei, iar cele straine un rezultat net de 19 miliarde lei si cele de stat unul de 3 miliarde de lei. Adica rata profitului (la cifra de afaceri) este de 5,3% in medie la firmele romanesti, de 3,1 la cele straine si de 6,6% pentru cele de stat. Din acest punct de vedere, strainii declara un profit de doua ori mai mic decat romanii.

Ce ne facem insa cand vine vorba de salarii? Cei 1,2 milioane de angajati ai strainilor aveau (in 2016) un salariu mediu net de 2.631 lei, in vreme ce cei 2,5 milioane de angajati ai firmelor locale aveau (tot in 2016) un salariu mediu net de 1.288 lei, iar angajatii firmelor de stat aveau un salariu mediu net de 2.541 lei. Iata ca salariile date de straini sunt duble fata de cele date de catre romani...

De fapt, acest tablou ne arata o dualitate de beneficii pentru economie pe care o stie orice gaga: strainii declara profituri mai mici, dar platesc salarii mai mari. Ce este mai important pentru tara? Evident ca ambele beneficii au importanta lor.

Romania este exact asa cum vor politicienii care o conduc, nu cum ar vrea firmele straine sau cum ar vrea firmele romanesti.

Legile sunt aceleasi pentru toti, iar "portitele" sunt aceleasi pentru toti. Printre firmele romanesti sunt unele care ascund profituri sau folosesc sistemul corupt pentru a monopoliza zone intregi din tara. La fel, si dintre firmele straine unele fac exact acelasi lucruri. Dar majoritatea firmelor romanesti sau straine lucreaza corect.

Este o rusine modul in care OMV ne-a demolat petrochimia si a treia rafinarie a tarii? Da, este, dar totul s-a facut cu binecuvantarea tuturor guvernelor din 2004 incoace. De altfel, la fel de rusinos este si modul in care grupul de firme al lui Sebastian Ghita a jecmanit Romania.

Este adevarat ca multinationalele isi reduc artificial profiturile apeland la inginerii precum preturile de transfer? Da, unele multinationale fac acest lucru. Dar o fac cu binecuvantarea ANAF-ului aflat sub toiagul lui don Orlando. Cine impiedica fiscul sa recupereze prejudiciile acolo unde exista?

Este adevarat ca marile cazuri de coruptie in care sunt implicate firme straine (EADS, Microsoft sau Veolia) au fost uitate sau clasate? Este adevarat, dar, sa fim seriosi!, asta se intampla, in primul rand, pentru a proteja demnitarii romani implicati. Chiar nu observa nimeni ca toate marile afaceri din Romania, de la gazele off-shore pana la Sidex sau Rompetrol sunt ocolite cu grija de procurori si judecatori si se ancheteaza numai dosarele "usoare" care se pot sfarsi doar cu cativa ani cu suspendare?

O tara puternica nu se va putea niciodata cladi pe minciuna sau pe prostie. Daca cineva crede ca Romania se poate dezvolta cu un capitalism "original", precum cel visat de Iliescu in anii 90, atunci acel cineva a trait de pomana in ultimii 30 de ani. Pentru a "creste" Romania este nevoie, in egala masura de viziune nationala, dar si de modernitate, de metode adecvate anului 2018. Nu vom putea niciodata sa ajungem din urma tari ca Polonia sau Ungaria sau Cehia, cu excentricitati care sfideaza economia.

Daca simtim ca multinationalele sunt prea sfidatoare fata de lege sau fata de normalitate, statul roman poate oricand sa faca inspectii fiscale, sa dea amenzi, sa recupereze prejudicii. In egala masura acest lucru trebuie facut si pentru firmele romanesti. Dar daca cineva crede ca atrofierea marilor firme romanesti din energie sau a celei de-a doua banci a tarii sau a singurei firme locale de telecomunicatii este un pret care trebuie platit pentru a da o lectie multinationalelor, acel cineva are serioase probleme psihice.

Intr-o lume normala, nu poti da o lege prin care sa pedepsesti, de-a valma si pe cei care lucreaza corect si pe cei care ascund profituri; cine greseste trebuie sa plateasca! Altminteri se va ajunge din nou la dementa anului 2010, cand s-au redus in mod egal si salariile functionarilor exemplari, dar si a nepotilor si amantelor care taiau frunza la caini.

Utilizarea nationalismului/patriotismului ca arma intr-un razboi hibrid pentru putere este imorala si inutila. Cine este nationalist sa puna mana sa construiasca autostrazi si cai ferate. Cine este nationalist sa puna mana sa construiasca spitale si universitati. Cine este nationalist sa creasca marile companii energetice romanesti si bancile romanesti.

Cine este nationalist sa sprijine expansiunea firmelor romanesti in tarile vecine, nu sa ofere firmelor maghiare exportul gazelor romanesti. Cine este nationalist sa nu trucheze licitatiile pentru inzestrarea armatei. Cine este nationalist sa "impinga" aderarea Romaniei la OECD. Cine este nationalist si conduce Romania sa nu isi construiasca vile prin Brazilia si sa isi faca concediile in tara, nu prin destinatii exotice.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#gaze guvern Romania, #gaze guvern Dancila, #problema gaze romania , #guvern