Primaria Capitalei cauta alt proiectant pentru consolidarea sediului

Luni, 08 August 2011, ora 15:19
1095 citiri
Primaria Capitalei cauta alt proiectant pentru consolidarea sediului
Foto: Arhiva

Primaria Bucuresti va organiza la 29 august o licitatie in vederea gasirii unui nou proiectant pentru consolidarea sediului din bulevardul Regina Elisabeta, dupa ce contractul cu fostul poiectant a fost reziliat la 29 noiembrie 2010.

Conform caietului de sarcini publicat pe site-ul guvernamental de licitatii publice, primaria va oferi proiectantului circa 300.000 de lei (70.500 de euro) pentru "servicii de expertizare tehnica si proiectare pentru modernizare, reabilitare a imobilului situat in bd. Regina Elisabeta nr. 47, sector 5".

Rezilierea din 29 noiembrie 2010 a insemnat, practic, blocarea lucrarilor principale pentru consolidarea sediului, incepute in acelasi an. Rezilierea s-a facut, conform unor surse din primarie, pentru ca proiectul de consolidare prevedea metoda izolarii seismice, care, conform specialistilor in domeniu, nu este potrivita unei cladiri de genul celei din bd. Regina Elisabeta.

Metoda inseamna suspendarea cladirilor compacte pe izolatori seismici si introducerea de amortizoare de jur imprejurul cladirii. Specialistii afirma ca solutia izolarii seismice la cladiri vechi, cum este si cazul sediului primariei, implica multa manopera, timp indelungat de realizare si un cost mare al echipamentelor.

"Sistemul de izolare a bazei implica cel mai lung timp de executie, iar investitia este cea mai scumpa", se arata intr-un punct de vedere privind realizarea expertizei tehnice asupra cladirii.

Specialistii mai spun ca metoda izolarii seismice se poate aplica la cladiri de tip cub, si nu la cele cum este cladirea Primariei Capitalei, o constructie intinsa pe o suprafata mare in forma de "U" si cu o structura de rezistenta subreda. Pe de alta parte, nu exista nicio cladire in Romania unde s-ar fi folosit aceasta solutie, mai spun cei in tema.

Specialistii sunt de parere ca solutiile clasice de consolidare ar fi cele mai viabile, in primul rand pentru ca au mai fost aplicate cu succes.

Un astfel de proiect clasic de consolidare a sediului primariei a fost realizat in 1999 de SC Proiect Bucuresti SA. Proiectul nu a fost insa aplicat, pentru ca presupunea mutarea sediului primariei.

Pana la urma, insa, in martie 2010, Primaria Capitalei s-a mutat in alt sediu, situat pe Splaiul Independentei, chiar daca nu a fost aleasa o solutie de consolidare clasica.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Primaria Capitalei sediu, #proiectant primaria capitalei , #Bucuresti