Priveghi cu lumanari, pentru reducerea poluarii

Sambata, 12 Decembrie 2009, ora 22:22
3348 citiri
Priveghi cu lumanari, pentru reducerea poluarii

Zeci de persoane au participat, sambata seara, la priveghiuri cu lumanari organizate la Cluj-Napoca, la Arad si la Miercurea Ciuc, alaturandu-se actiunii similare care are loc in mai multe tari cu scopul de a atrage atentia asupra schimbarilor climatice, in contextul summitul de la Copenhaga.

Mai multe ONG-uri de mediu au organizat, sambata seara, in 18 orase din tara, actiuni de sustinere a acestei campanii, cerand ca liderii politici reuniti la Copenhaga sa semneze un acord eficient in domeniu.

La Cluj-Napoca, circa 40 de persoane s-au adunat in fata Casei de Cultura a Studentilor, pentru a cere rezultate reale la cea de a XV-a editie a summitul pentru schimbari climatice care se desfasoara la Copenhaga.

Participantii, membri ai Asociatiei Green Transilvania si ai Clubului Ecologic Transilvania, au scris cu lumanari, pe trotuar, "opriti poluarea" si au avut un banner pe care scria "Romania wants a real deal at COP 15. Opriti schimbarile climatice".

Fiecare participant a stat timp de 30 de minute cu o lumanare in mana, iar unii manifestanti erau imbracati cu tricouri cu mesaje ecologiste. Ei au impartit trecatorilor pliante informative despre summitul de la Copenhaga.

Seara de veghe

Dan Craioveanu, membru Clubului Ecologic Transilvania a declarat ca manifestatia se doreste a fi "o seara de veghe", astfel incat politicienii de la Copenhaga sa incheie un acord real pentru stoparea incalzirii globale.

"Este o intalnire publica pe care o organizam, o seara de veghe cu lumanari prin care incercam sa transitem un mesaj catre Copenhaga, unde zilele acestea se organizeaza cea de-a XV-a conferinta pe schimbari climatice a Natiunilor Unite. Acolo urmeaza sa se incheie un tratat pentru a opri schimbarile climatice si poluarea. Suntem convinsi ca acolo se va semna un tratat, in schimb ne temem ca acesta va fi unul pur teoretic facut de politicieni, ca si imagine.

Ceea ce cerem noi, impreuna cu alte 3.000 de orase din lume din 139 de tari, este sa fie un acord real care intr-adevar sa fie obligatoriu pentru tarile semnatare, care sa aiba niste scopuri ambitioase si care sa fie corect cu tarile in curs de dezvoltare care au contribuit cel mai putin la schimbarile climatice dar care sunt cel mai afectate", a declarat Craioveanu.

Potrivit acestuia, un acord real la Copenhaga ar insemna ca statele dezvoltate sa finanteze printr-un fond public actiunile din tarile in curs de dezvoltare, cele care au contribuit cel mai putin la schimbarile climatice, dar care sunt cele mai afectate; cu cel putin 195 mld. USD anual; el sa includa angajamente clare privind: limitarea cresterii temperaturii globale la 2 grade C, oprirea cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2017 si mentinerea concentratiei de CO2 in atmosfera la 350 ppm; tarile industrializate sa isi asume o tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de minim 40% fata de nivelul din 1990 pana in 2020 si 80% pana in 2050, prin reduceri la nivel national si sa sprijine tarile in curs de dezvoltare in limitarea emisiilor din industrie.

Emisiile generate de despaduriri si degradarea padurilor sa se reduca la zero pana in 2020, iar aceste actiuni sa beneficieze de o finantare de minimum 35 miliarde USD anual din partea tarilor dezvoltate si ca rezultatele acordului sa fie obligatorii si sustinute de un cadru legal la nivel national, reprezentand o noua etapa de implementare a Protocolului de la Kyoto, care sa includa obligatii si pentru SUA si tarile in curs de dezvoltare.

Cluj, Turda, Arad si Miercurea Ciuc

In judetul Cluj, a mai fost organizata o actiune similara si in Turda.

La Arad, peste 20 de tineri, voluntari Greenpeace, imbracati in negru si cu lumanari aprinse, au manifestat, sambata seara pentru a atrage atentia autoritatilor asupra gradului ridicat de poluare si pentru luarea unei decizii privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Manifestarea de la Arad a avut loc in contextul organizarii la Copenhaga a celei de a 15-a editii a Conferintei Partilor (COP), cel mai inalt organism al Conventiei ONU pentru Schimbari Climatice. COP 15 se desfasoara intre 7 si 18 decembrie, iar in aceasta perioada sunt organizate, aproape simultan, mai multe intaniri ale voluntarilor Greenpeace, in peste 2.700 de locatii de pe glob.

Cei peste 20 de tineri care au participat la Arad la mica "veghe", cum au numit-o ei, din fata Teatrului Clasic "Ioan Slavici", au purtat lumanari aprinse, iar in fata Statuii Sfintei Treimi au format din lumanari aprinse initialele COP 15. De asemenea, tinerii au purtat afise cu mesajul lor - "The World Wants A Real Deal!".

"Suntem imbracati in negru, avem lumanari aprinse, dorind astfel sa ne recunoastem dupa imbracaminte si lumanari. Vrem sa se ia o decizie cat mai buna pentru mediu, la Copenhaga. Vrem sa se ia o decizie in privinta reducerii emisiilor de dioxid de carbon, in toata lumea, iar statele mai bogate sa ajute statele mai sarace lupte impotriva eliminarii dioxidului de carbon, pentru protejarea planetei.

Isi dau seama si mai-marii lumii ca avem nevoie de cineva care sa protejeze planeta, iar Greenpeace exista tocmai pentru ca oamenii au nevoie de o voce", a spus Simona Chismore, voluntar Greenpeace Arad.

La Miercurea Ciuc, zeci de persoane au participat la un priveghi cu lumanari, evenimentul fiind organizat de Fundatia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc. Participantii la actiune, majoritatea tineri, au scris, din lumanari aprinse, "Stop CO2".

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#priveghi lumanari clima, #actiune Greenpeace lumanari, #ONG reducere poluare , #Bucuresti