Profesorii pensionari vor fi platiti cu ora

Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 09:01
4297 citiri
Profesorii pensionari vor fi platiti cu ora
Foto: DailyMail

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care profesorii pensionari vor fi platiti cu ora si nu vor mai primi salariu. Noua masura va afecta cadrele didactice pensionare, care vor renunta la posturi, ce vor fi ocupate de suplinitori necalificati.

Ordonanta a fost adoptata la ultima sedinta de Guvern si interzice cumulul pensiei cu salariul in sistemul public. Ministrul educatiei sustine ca masura nu va aduce beneficii la bugetul invatamantului iar reprezentantii sindicatelor sustin ca se va renunta astfel la criteriul calitatii, pentru ca posturile vor fi ocupate de absolventi de liceu, anunta Gardianul.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sustine ca "scolile nu vor ramane fara cadre didactice, deoarece pensionarii nu sunt prea mult afectati". Ceea ce pierd pensionarii sunt doar banii de concediu, pentru ca acesta era singurul avantaj la cumul. Ea mai sustine ca masura "nu a fost luata impotriva profesorilor, ci impotriva celor cu pensii foarte mari, care au beneficiat de plati compensatorii, lucru pe care eu nu l-am stiut pana acum, si care ulterior s-au reangajat ca profesori".

Legea mai stabileste ca persoanele care au beneficiat de plati compensatorii sa returneze banii cand se angjeaza in sistemul public.

Aproximativ 40% din catedre sunt ocupate la nivelul tarii de profesori pensionari.

"Mai mult de jumatate dintre pensionari nu vor mai fi interesati sa-si continue activitatea la catedra si atunci se va apela la suplinitori necalificati, adica la absolventi de liceu, fara studii superioare. In aceste conditii, nu vor mai prima criteriile de performanta si calitatea din Educatie, asa cum s-a laudat Emil Boc in campania electorala", a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", pentru "Gardianul".

El a adaugat ca cele doua ordonante de urgenta, una privind blocarea a 135.000 de posturi din sistemul de stat si cea de a doua despre plata pensionarilor din invatamant, vor avea efecte negative ce nu vor mai putea fi tinute sub control.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#profesori pensionari plata , #Bucuresti