Proiect de lege: Minorele pana la 15 ani pot face avort pana in saptamana 24

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 14:12
17708 citiri
Proiect de lege: Minorele pana la 15 ani pot face avort pana in saptamana 24

Intreruperea sarcinii la o minora de pana la 15 ani va putea fi realizata pana la cel mult 24 de saptamani de sarcina si numai in unitati spitalicesti de nivel 3, se arata intr-un proiect de Ordin privind aprobarea procedurilor de interventie in astfel de situatii, supus dezbaterii publice pana pe 21 august de catre Ministerul Sanatatii Publice.

Noul ordin ministerial a fost emis in contextul cazului fetitei de 11 ani din Neamt, care a fost nevoita sa faca intrerupere de sarcina, la 22 de saptamani, la Spitalul King's College din Londra, deoarece actualele prevederi legislative din tara noastra nu permiteau acest lucru.

Astfel, orice sarcina survenita pana la implinirea varstei de 15 ani este considerata sarcina cu risc obstetrical inalt, de a carei supraveghere ar trebui sa se ocupe un medic de specialitate obstetrica-ginecologie.

"Intreruperea cursului unei sarcini survenite la o minora care nu a implinit varsta de 15 ani se realizeaza numai de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie, in conditiile internarii gravidei intr-o unitate sanitara spitaliceasca, sectie sau compartiment de specialitate obstetrica-ginecologie de nivel 2 sau 3, daca sarcina nu a depasit 14 saptamani de gestatie, respectiv de nivel 3, daca sarcina a depasit 14 saptamani de gestatie.

Intreruperea cursului sarcinii survenita la o minora care nu a implinit varsta de 15 ani se poate realiza pana la cel mult 24 de saptamani de gestatie, cu respectarea procedurilor de interventie prevazute in prezentul ordin", se arata in proiectul de act normativ aflat in dezbatere publica.

Mai mult, orice medic de specialitate obstetrica-ginecologie care constata existenta unei sarcini in evolutie la o minora care nu a implinit varsta de 15 ani are mai multe obligatii, printre care sa consemneze consultatia acordata in registrul de consultatii medicale al cabinetului medical sau al unitatii sanitare spitalicesti si sa informeze gravida, precum si reprezentantul legal al acesteia cu privire la diagnosticul complet al sarcinii.

Ei trebuie sa o informeze pe pacienta despre varsta gestationala, beneficiul si riscul medical al pastrarii sarcinii, comparativ cu cel al intreruperii cursului acesteia, necesitatea consilierii psihologice si juridice a gravidei si a reprezentatilor legali ai acesteia, precum si despre faptul ca intreruperea cursului sarcinii care depaseste 14 saptamani de gestatie la o minora care nu a implinit varsta de 15 ani se poate realiza numai in cadrul unitatilor sanitare spitalicesti de nivel 3.

De asemenea, medicul trebuie sa sesizeze (telefonic si in scris) directia generala de asistenta sociala si protectia copilului din raza administrativ-teritoriala in care domiciliaza minora, in termen de cel mult 24 de ore de la prezentarea gravidei la consultatie, cu precizarea datelor de identitate ale acesteia, precum si a varstei sarcinii in evolutie.

Mai mult, in cel mult 24 de ore de la inregistrarea sesizarii, cei de la asistenta sociala si protectia copilului sunt obligati sa realizeze evaluarea initiala in regim de urgenta, sa intocmeasca raportul de ancheta sociala si sa efectueze evaluarea psihologica a minorei.

De asemenea, reprezentantii DGASPC trebuie sa initieze activitatile de consiliere psihologica si juridica.

Proiectul contine si conditiile in care se va face intreruperea de sarcina, intr-un spital sau intr-un cabinet particular.

Ordinul mai stabileste faptul ca personalul implicat in astfel de situatii are obligatia pastrarii confidentialitatii datelor despre pacient, nerespectarea acestor prevederi atragand, dupa caz, raspunderea disciplinara, contraventionala sau penala.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#proiect, #minore, #avort, #consiliere, #intrerupere, #sarcina , #Bucuresti