Romancele, campioane modiale la nasterile prin cezariana

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 14:21
2464 citiri
Romancele, campioane modiale la nasterile prin cezariana

Teama de durere le determina un numar tot mai mare de romance sa aleaga sa nasca prin cezariana, in loc sa aduca pe lume un copil pe cale naturala.

In timp ce OMS recomanda ca numai 30% din totalul femeilor insarcinate sa nasca prin cezariana si numai cand sunt inregistrate conditiile speciale, 80% dintre romance apeleaza la nasteri pe cale chirurgicala, devenind campioane mondiale la acest capitol.

"In Romania, proportia de cezariene ajunge la 80% chiar si in clinici universitare, unde nu ar trebui sa fie atat de mare. 80% nu este un procent mare, ci alarmant. Sa ne aducem aminte ca, in Romania, exista o scoala obstetricala de traditie, unde foarte multa lume renunta la nasterea naturala din comoditate.

Este adevarat ca nasterea in sine poate sa puna niste probleme, insa exista rezolvari pentru toate acestea, cezariana fiind extrema solutie la care ar trebui sa se recurga. Nasterea vaginala este o metoda care se practica inca din antichitate, numai pe noi ne-a apucat acum furia aceasta cu cezariana", a atentionat g-ral bg. (r) conf. univ. dr. Petre Bratila, citat de Gandul.

In Capitala, intre 50% si 70% din nasteri se termina prin cezariana, mamicile invocand comoditatea acestei alegeri.

In strainatate, operatiile cezariene nu depasesc 15% din tot in totalul nasterilor. Daca 28% din femeile insarcinate din Brazilia si Spania apeleaza la cezariana, frantuzoaicele se incadreaza chiar sub medie, doar 14% dintre acestea nascand cu ajutorul operatiilor.

Medicii avertizeaza ca cezariana se face doar in anumite situatii bine delimitate si are anumite riscuri, printre care scaderea capacitatii de aparare a organismului pentru micut si posibilitatea de infectie.

Mai mult, rapiditatea cu care micutul trece din burtica mamei in mediul natural ii poate provoca probleme respiratorii si infectii.

Cezariana este recomandata atunci cand femeia are malformatii congenitale de bazin osos, afectiuni cardiace grave, boli pulmonare severe sau miopie accentuata, pentru ca nasterea pe cale naturala implica un efort foarte mare din partea mamei.

"Cezariana la cerere este o greseala foarte mare, pentru ca exista repercusiuni tardive. Daca dupa prima cezariana femeia respectiva mai are o sarcina, in 90% dintre cazuri, ea trebuie sa recurga tot la aceasta operatie, pentru ca uterul nu este refacut si riscul de ruptura este foarte mare.

Iar daca femeia isi mai doreste un copil, ca sa faci trei cezariene denota o doza mare de nebunie, atat din partea ta, ca pacient, cat si a doctorului care aproba asta. De aceea, eu recomand cezariana, numai cand exista motivatii intemeiate", a avertizat conf. dr. Petre Bratila.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#operatie cezariana, #nastere cezariana, #nastere normala , #Bucuresti