Romania, noua Grecie?

Vineri, 12 Martie 2010, ora 15:00
5387 citiri
Romania, noua Grecie?

Intreaga Europa fierbe de nemultumiri sociale. Din Grecia pana in Marea Britanie si Bulgaria, oamenii ies in strada pentru a impiedica masurile de austeritate anuntate de guverne.

In Romania insa, in urma unui calendar anuntat deja de federatiile sindicale, incepand de vineri, 12 martie, protestele ameninta sa transforme tara intr-o noua Grecie. In luna martie s-au anuntat, deocamdata, cel putin sase manifestatii de protest.

Cea mai "aglomerata" zi va fi cea de joi, 18 martie, cand transportatorii vor bloca Piata Victoriei, metroul nu va circula din motive de greva, ceea ce inseamna ca Bucurestiul va fi paralizat.

Vineri, 13 martie

Lantul protestelor incepe vineri, primii care au iesit in strada fiind reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale (FEN). Premierul Emil Boc, in incercarea de a calma spiritele, nu a reusit sa faca altceva decat sa provoace scandal in fata Guvernului.

Intr-o mare galagie, sunete de sirene si fluiere, Emil Boc a incercat sa vorbeasca cu protestatarii, care ii adresau intrebari din toate partile si/sau il huiduiau. Ca sa acopere zgomotul, premierul a fost nevoit sa strige la sindicalisti.

Boc discuta cu sindicatele, dupa ce a fost huiduit de protestatari

Reprezentantii FEN spun ca actiunile de protest vor continua pana pe 25 martie, in conformitate cu calendarul stabilit de CNS "Cartel Alfa".

"De vineri, actiunile de protest se vor desfasura in mai multe judete si in municipiul Bucuresti. In acelasi timp, FEN va desfasura, de comun acord cu celelalte federatii din invatamant, proteste care pot culmina cu greva generala si blocarea sfarsitului de an scolar", a declarat Constantin Ciosu, presedinte FEN.

Potrivit lui Constantin Ciosu, dupa intalnirea de miercuri cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, in care nu s-a reusit solutionarea gravelor probleme cu care se confrunta personalul din invatamant, starea de nemultumire s-a amplificat.

Si Cartel Alfa iese in strada vineri, aproape 200 de sindicalisti anuntandu-si prezenta in fata Guvernului. Ei cer cresterea salariului minim pe economie la 705 lei si cresterea pensiilor in raport cu salariul mediu.

Sindicalistii de la Cartel Alfa incep protestele in tara - vezi calendarul

"Sindicatele din Bucuresti si judetul Ilfov afiliate CNS Cartel Alfa, vor picheta sediul Guvernul, in cadrul actiunilor de protest initiate de Confederatie, pentru a cere imbunatatirea proiectului de Lege a pensiilor si fata de intentia Executivului de a mari varsta de pensionare si pentru cresterea valorii punctului de pensie si schimbarea modului de indexare a pensiilor", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

La randul lor, reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), care vor participa vineri la protestul organizat pentru respectarea contractelor colective de munca la nivel national si plata orelor suplimentare.

"SNFP solicita repozitionarea in grilele de salarizare, la nivel superior, a functionarilor publici si personalului contractual din administratia publica centrala si locala, tinand cont de sistemul incompatibilitatilor; expunerea la factorii de risc; importanta sociala a activitatii si de complexitatea muncii, precum si respectarea contractelor colective de munca legal incheiate", a precizat presedintele sindicatului, Sebastian Oprescu.

Luni, 15 martie

Incepe o noua, saptamana, incepe un nou val de proteste. Profesorii afiliati FSLI vor incepe luni, 15 martie proteste din cauza problemelor din sistemul de educatie, urmand sa fie organizate mitinguri, pichete si greve de avertisment la nivel local, iar in perioada 15-31 mai o greva de avertisment la nivelul tarii, potrivit liderului FSLI, Aurel Cornea.

Sindicatele din educatie se pregatesc de greve

"Dupa greva de avertisment, federatia va organiza un referendum pentru declansarea grevei generale in invatamant. Asta inseamna ca la final de an nu inchidem situatiile la invatatura", a declarat liderul FSLI, Aurel Cornea.

Astfel, potrivit graficului de proteste stabilit, miercuri, in urma sedintei consiliului Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, in perioada 15 martie-2 aprilie, vor fi organizate mitinguri, pichete si greve de avertisment la nivel local.

In perioada 12-30 aprilie vor avea loc pichete la sediul Guvernului si al Ministerului Educatiei, intre 1 si 15 mai itinguri de protest la nivel central, urmate de depunerea unor plangeri impotriva Guvernului la organismele internationale. Intre 15 si 31 mai urmeaza sa fie organizata o greva de avertisment la nivelul tarii.

Si studentii vor iesi luni in strada, urmand sa picheteze Ministerul Educatiei in fiecare zi, pana cand ministrul Daniel Funeriu ii va primi pentru a discuta despre nemultumirile lor.

Pichetele se vor desfasura zilnic, incepand cu ora 13.00, la acestea urmand sa participe aproximativ 50-70 de studenti. UNSR a obtinut o autorizatie de la municipalitate pentru a organiza astfel de pichete timp de doua saptamani, insa au discutat deja cu reprezentantii primariei pentru prelungirea perioadei in cazul in care doleantele nu le vor fi rezolvate.

Presedintele UNSR, Poenaru Ion Cristian, a precizat ca este posibil sa poarte discutii cu sindicatele profesorilor, pentru a organiza proteste impreuna cu acestea.

"Ne adaptam la modul in care domnul ministru vrea sa comunicam, adica prin presa. Pana acum nu am avut decat o singura discuttie cu dansul, cinci minute la el in birou", a declarat presedintele UNSR.

Joi, 18 martie

Zi de foc pentru bucuresteni. Metroul nu va circula, iar soferii vor avea de luptat cu aglomeratia infernala provocata de blocarea unui nod important: Piata Victoriei.

Transportatorii au anuntat ca vor bloca piata din fata Guvernului cu 8.000 de camioane. Ziua marsului de protest nu a fost aleasa intamplator. Tot atunci va avea loc greva angajatilor de la Metrou. De altfel, in urmatoarele doua saptamani, transportatorii vor organiza actiuni de protest in toata tara. Sindicalistii cer Guvernului o lege unica in domeniu si masuri impotriva celor care efectueaza transport de persoane fara a avea autorizatie.

Intre timp, angajatii de la metrou se pregatesc si ei sa opreasca trenurile. Mai exact vor sa reia greva din noiembrie anul trecut. Protestul a fost declarat ilegal la vremea respectiva, insa Curtea de Apel a decis saptamana trecuta ca greva era intemeiata.

Asa ca angajatii de la Metrou se pregatesc sa-si ceara din nou drepturile, prin suspendarea activitatii. Ei cer majorarea fondului de salarii cu 3,7% si conditii mai bune de munca. Conducerea Metrorex asteapta insa motivarea instantei pentru a stabili cum va actiona cand angajatii vor opri lucrul.

Joi, 26 martie

Nici pensionarii nu se lasa mai prejos. Ei vor picheta pe 26 martie Guvernul si sediile prefecturilor, urmand ca la jumatatea lunii aprilie sa decida daca mai continua protestele, acestia fiind nemultumiti de valoarea punctului de pensie, de coplata in sanatate si de reducerea numarului tichetelor de tratament.

Presedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, a declarat ca in Consiliul National a fost decisa declansarea protestelor deoarece membrii forului nu se pot resemna cu situatia in care se afla.

Nedelcu a precizat ca pensionarii vor continua actiunile in instanta, pentru ca federatia a dat in judecata Guvernul, termenul de judecata fiind stabilit la sfarsitul lunii septembrie. In opinia pensionarilor, instanta a stabilit un termen foarte lung, pana la acea data fiind posibil ca Legea pensiilor sa fie deja aprobata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#sindicate Romania martie, #proteste martie Romania, #greve Romania , #Bucuresti