Romania, printre primele tari in lume la accidente cerebrale mortale

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 15:31
3297 citiri
Romania, printre primele tari in lume la accidente cerebrale mortale

Romania este printre primele locuri in lume in privinta mortalitatii prin accident vascular cerebral (AVC), in conditiile in care, anual, 10 la suta din populatia planetei moare din aceasta cauza, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), informeaza NewsIn.

"Statisticile arata ca accidentele vasculare cerebrale reprezinta a treia cauza de mortalitate in lume, dupa bolile cardiovasculare si cancer. O persoana care a supravietuit unui AVC are 33 la suta sanse sa mai sufere inca un accident de acest gen, daca nu este supravegheat de un specialist", a precizat dr. James Martin, medic specialist in AVC din Marea Britanie.

In Romania, se inregistreaza aproximativ 300 de accidente vasculare cerebrale noi la suta de mii de locuitori, fata de o medie europeana de pana in 200 de AVC.

Potrivit ultimelor statistici ale OMS, accidentele vasculare cerebrale vor deveni, pana in anul 2030, principala cauza a mortalitatii in lume, ajungind la aproximativ opt milioane de morti anual.

Medicii specialisti sustin ca, dintre cei care sufera un accident vascular cerebral, o treime mor in primul an dupa accident, o treime raman cu handicap permanent, iar restul se recupereaza.

Accidentele vasculare cerebrale se impart in doua categorii: cele ischemice, care inregistreaza un procent de aproximativ 75 la suta, si cele hemoragice.

AVC ischemic are loc cand un vas de sange care iriga creierul intrerupe alimentarea cu oxigen a celulelor nervoase din zona cerebrala respectiva, iar accidentul vascular cerebral hemoragic se produce cand un vas de sange se sparge, provocand hemoragie cerebrala.

Principalele cauze ale accidentului vascular cerebral sunt hipertensiunea arteriala, aritmia (ritmul cardiac neregulat), diabetul, fumatul excesiv, nivelul de colestelor ridicat si lipsa de activitati fizice.

Simptomele unui eventual accident vascular cerebral sunt incapacitatea de a vorbi, paralizia partiala, afectarea vederii si a gustului, incapacitatea de a inghiti si pierderea cunostintei.

"Este extrem de important ca orice astfel de simptom sa fie luat in seama, pentru ca sansele evitarii unui AVC sunt mari daca pacientul se prezinta la medic la timp", spune dr. James Martin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul atacă Iranul de ziua de naștere a liderului suprem de la Teheran, Ayatollah Khamenei
Israelul atacă Iranul de ziua de naștere a liderului suprem de la Teheran, Ayatollah Khamenei
Israelul a lansat, vineri, 19 aprilie, un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în...
Israelul răspunde Iranului. Ce se află la baza aeriană din Isfahan, în apropierea căreia au lovit israelienii VIDEO
Israelul răspunde Iranului. Ce se află la baza aeriană din Isfahan, în apropierea căreia au lovit israelienii VIDEO
Explozii au fost auzite în apropiere de orașul iranian Isfahan vineri dimineața devreme, 19 aprilie, când Israelul ar fi lansat un atac de represalii foarte așteptat după atacul iranian...
#atac, #cerebral, #vascular, #roman, #rata, #creste , #Bucuresti