Romania se alatura luptei impotriva fermelor de blana din Europa

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 13:40
1840 citiri
Romania se alatura luptei impotriva fermelor de blana din Europa

Romania participa, incepand de luni, 3 noiembrie, la campania Fundatiei pentru protectia animalelor VIER PFOTEN desfasurata sub sloganul "Crima pentru lux" la nivel international, ce are ca obiectiv interzicerea fermelor de blana pe teritoriul Europei.

In Romania, campania are doua directii principale de actiune: una informativa adresata opiniei publice si una de lobby, adresata institutiilor raspunzatoare de situatia animalelor din fermele de blana, potrivit unui comunicat al VIER PFOTEN Romania remis, luni, Ziare.com.

"Dorim sa informam opinia publica despre suferinta care se ascunde in spatele hainelor si accesoriilor de blana. Consideram ca in secolul XXI astfel de practici nu pot fi justificate din punct de vedere etic si de aceea cerem interzicerea fermelor de blana si in Romania.

Exista deja numeroase tari in Europa precum Bulgaria, Austria sau Marea Britanie care au actionat deja in acest sens si credem ca e timpul ca si Romania sa le urmeze exemplul", se arata in comunicat.

Campania destinata opiniei publice si desfasurata in perioada noiembrie - februarie are ca scop informarea asupra conditiilor crude in care sunt crescute animalele pentru blana si asupra faptului ca uciderea lor pentru articole de lux nu poate fi justificata din punct de vedere etic.

In intreaga lume, inclusiv in Romania, sunt crescute si ucise anual pentru blana peste 40 de milioane de nurci si 6,5 milioane de vulpi in conditii de o cruzime inimaginabila. Aceasta inseamna ca doua animale mor in fiecare secunda pentru articole considerate "la moda".

Fermele din Romania

In Romania exista in prezent aproape 20 ferme de blana, unde sunt crescute chinchilla, nurci si vulpi, care cresc anual peste 15.000 animale.

Pe langa ferme, comertul cu blanuri si piei incepe sa se dezvolte din nou in Romania, dupa ce marile firme comuniste au fost fragmentate sau privatizate. Astfel, in prezent exista peste 60 de firme mari care se ocupa cu prelucrarea blanurilor si alte aproximativ 70 care au ca obiect de activitatea comercializarea acestora.

Astfel, in 2007, Romania a exportat blanuri brute in valoare de 160 de milioane de euro (principalul beneficiar fiind Irlanda), blanuri tabacite in valoare de 321 de milioane de euro (principalii beneficiari fiind Italia, grecia, Turcia si Austria) si articole de imbracaminte, accesorii si alte articole din balana in valoare totala de 1,3 de milioane de euro (Italia fiind principalul client).

In ceea ce priveste importurile, Romania a primit in special de pe pietele din Italia, Austria, Germania si Turcia mari cantitati de blanuri brute sau prelucrate (in special pentru confectionarea articolelor de imbracaminte in fabricile romanesti), in valoare de peste 100 de milioane de euro dar si articole finite de aproape 7 milioane de euro.

Sustinatorii se pot implica online in acest proiect pe siteul fundatiei VIER PFOTEN si sa semneze petitia care cere interzicerea fermelor de blana.

Rezultate vor fi folosite de catre Fundatia VIER PFOTEN in etapa de lobby a campaniei, in negocierile cu institutiile responsabile de animalele din ferme, cu scopul de a determina introducerea unei legislatii care sa interzica fermele de blana in Romania.

VIER PFOTEN este o fundatie internationala pentru protectia animalelor, independenta din punct de vedere politic, guvernamental si financiar, care isi finanteaza activitatea in exclusivitate din donatii pentru a-si mentine independenta si integritatea.

Pana in prezent, VIER PFOTEN are birouri in Austria, Germania, Olanda, Elvetia, Romania, Bulgaria, Africa de Sud, Anglia si Ungaria, dar isi desfasoara activitatea la nivel international, oriunde animalele au nevoie de ajutor.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#VIER PFOTEN, #fundatie, #crima, #blana, #ferme, #lux, #haina, #Romania , #Bucuresti