Romanii au incredere in Pompieri, Salvare si Posta

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 19:51
2236 citiri
Romanii au incredere in Pompieri, Salvare si Posta

Romanii tind sa manifeste o atitudine de incredere crescuta fata de acele institutii cu care fie au de a face in mod direct si constant, fie sunt institutii insarcinate cu siguranta si protectia cetateanului. Oficiul Pentru Protectia Consumatorului, Pompierii, Salvarea si Posta se numara printre acele institutii care se bucura de o incredere crescuta a majoritatii cetatenilor.

Spre exemplu, in cazul pompierilor, 87% dintre respondenti declara ca au multa sau foarte multa incredere in aceasta institutie, in timp ce doar 5% dintre respondentii afirma ca au incredere scazuta in aceasta. Situatia nu difera cu mult in cazul Serviciului de Salvare, in care oamenii se incred in proportie foarte mare: 81% dintre respondenti au fie multa, fie foarte multa incredere in Serviciul de Salvare.

Posta Romana beneficiaza de increderea romanilor, 77% dintre acestia declarand ca sunt in mare masura increzatori in serviciile acestei institutii. In ceea ce priveste serviciul de informatii, romanii se arata, increzatori. 43% dintre romanii au multa incredere in SRI, Oamenii manifesta un sentiment accentuat de incredere fata de Armata, 18% dintre respondenti afirmand ca au foarte multa incredere in aceasta institutie, iar majoritatea, 52%, declarand ca au multa incredere. Increderea in institutie se reflecta si asupra modului in care sunt perceputi reprezentantii acesteia. Astfel, 61% dintre respondenti au multa sau foarte multa incredere in cadrele militare.

In mod similar, oamenii au multa incredere, in proportie de 45% in Jandarmerie.

Nota discordanta de la aceasta tendinta face Politia, institutie in care oamenii tind sa fie mai degraba neincrezatori. (44% dintre subiectii intervievati declara ca au putina sau foarte putina incredere).

Lipsa de incredere fata de reprezentantii institutiilor judiciare este continuata de o lipsa de incredere fata de institutiile pe care acestia le reprezinta: judecatoriile si tribunalele. 55%, respectiv 54% dintre romani au o incredere scazuta, sau chiar foarte scazuta fata de judecatorii si tribunale.

Trei din patru romani cred ca lucurile merg intr-o directie gresita

Aproximativ 75% dintre romani considera ca, in momentul de fata, lucrurile in Romania merg intr-o directie gresita. Cu toate acestea, 47% din populatie se considera optimista, in timp ce doar 14% dintre romani spun ca sunt pesimisti. Totusi, 35% dintre romani considera ca sunt rezervati atunci cand se gandesc la viitor.

In ceea ce priveste relatiile cu altii, romanii cred, in proportie de 85%, ca este mai degraba dezirabil sa fii prudent. Doar 13% din totalul respondentilor sunt lipsiti de scepticism, afirmand ca se poate avea incredere in majoritatea oamenilor. Scepticismul este cu atat mai pronuntat cu cat 66% dintre romani sunt de parere ca majoritatea oamenilor tind sa profite de pe urma lor, se arata intr-un sondaj al IRES, remis Ziare.com.

Romanii sunt foarte increzatori atunci cand vine vorba de propria familie. 88% dintre respondenti declara ca au foarte multa, respectiv multa incredere in familie. Lucrurile stau diferit in ceea ce priveste increderea fata de vecini. Astfel, 46% dintre romani spun ca au putina, respectiv foarte putina incredere in vecinii lor. 26% dintre respondenti declara ca au o incredere crescuta in oamenii din vecinatate. Acelasi procent (26%) este valabil pentru acei oameni care sunt mai degraba indiferenti fata de relatiile cu vecinii, afirmand ca nu au nici multa, nici putina incredere in acestia.

Scepticismul si lipsa de incredere se manifesta si in cazul oamenilor de alta religie, majoritatea indivizilor supusi anchetei (51%) declarand ca tind sa aiba putina sau foarte putina incredere in acei oameni cu valori religioase diferite de ale lor.

Profesorii universitari si cei care predau la liceu le trezesc oamenilor un sentiment de incredere. 45% dintre indivizii intervievati spun ca au multa, respectiv foarte multa incredere in cadrele universitare, in timp ce un procent similar de respondenti - 43% - afirma ca are incredere crescuta in profesorii din licee.

Oamenii au chiar mai multa incredere in categoriile mentionate decat in preoti. 56% au incredere mare si foarte mare in cercetatori, 54% in medici, iar 53% dintre romani au incredere crescuta in preoti.

Nivelul de incredere al populatiei scade semnificativ cand e vorba de profesii din domeniul judiciar (avocati, procurori, judecatori) si de reprezentanti ai mass media (ziaristi). Mai mult de jumatate dintre respondenti (55%) sunt sceptici la adresa jurnalistilor, a avocatilor, a procurorilor si a judecatorilor, respectiv au foarte putina sau putina incredere in acestia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stare tara, #Romania sondaj, #incredere romani, #sondaj romani , #Bucuresti