Romanii cred in UE, dar nu au incredere in Justitie

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 16:20
927 citiri
Romanii cred in UE, dar nu au incredere in Justitie

Doar 26% dintre romani au incredere in Justitie, potrivit Eurobarometrului realizat in toamna lui 2007, ceea ce plaseaza Romania pe unul dintre ultimele locuri in UE, la acest capitol, informeaza NewsIn. Procentul celor care au incredere in Justitie situeaza Romania aproximativ la jumatatea nivelului mediu de incredere, inregistrat in UE, alaturi de alte state cu un procent de sub 30% - Bulgaria, Macedonia, Croatia, Lituania, Letonia, Slovenia si Slovacia.

Justitia este perceputa predominant negativ si in tari mai dezvoltate, precum Cehia, Polonia, Portugalia si Italia, in timp ce nivelul maxim de incredere in Justitie este perceput in cadrul grupei de tari dezvoltate - Austria, Olanda, Danemarca si Finlanda, unde ponderea celor care au incredere in Justitie se situeaza intre 66% si 85%.

Potrivit rezultatelor studiului, in cadrul societatii romanesti tinerii, indiferent de mediul rezidential, tind sa aiba mai multa incredere in sistemul juridic, la polul opus situandu-se populatia varstnica, in special cea din mediul urban. Din punct de vedere teritorial, cea mai mare incredere in Justitie este inregistrata in regiunile cu grad sporit de dezvoltare, respectiv Bucuresti, Nord-Vest si Centru.

Pe de alta parte, nivelurile minime de incredere sunt inregistrate in Romania pentru Guvern (21%), Parlament (17%) si partide politice (11%). Biserica si armata au cel mai mare grad de incredere in perceptia populatiei. Preferinta pentru armata este comuna cu cea intalnita in UE, in vreme ce increderea foarte mare in institutiile religioase (77%) este specifica Romaniei.

Increderea in Uniunea Europeana, care a obtinut un scor de 68%, este egala cu cea asociata armatei. Cu acest scor, romanii se plaseaza, alaturi de estonieni, pe primul loc in privinta gradului de incredere in UE. Urmatoarea pozitie in ceea ce priveste increderea institutionala revine televiziunii si radioului (61%). Presa scrisa se afla in apropierea pozitiilor ocupate de TV si radio, dar cu un scor mult mai mic, de numai 53%. Pe ansamblu, increderea in mass media - TV, radio, presa scrisa - este mai mare in Romania decat in UE, in timp ce increderea in Internet inregistreaza 36%.

Daca la satisfactia fata de viata, romanii sunt mult sub media din UE (49% in Romania, fata de 79% in UE), la optimism situatia este mult mai buna (41% optimisti in Romania, fata de 30% in UE). In categoria multumitilor si de prezent si de viitor se includ doar o cincime din romani. Concentrarea se face la extreme, cu peste o treime din populatie, care crede ca o va duce la fel de rau sau si mai rau, si cu peste un sfert, la polul pozitiv, marcat de sentimentul ca "e bine si va fi si mai bine".

Raportul National de toamna, ca parte a seriei Eurobarometrelor, a fost realizat la solicitarea Directiei Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene. 1000 de romani au oferit raspunsuri referitoare la atitudinea lor fata de UE si institutiile romanesti, la prioritatile lor sociale si la valorile in care cred, in cadrul unui sondaj care s-a desfasurat intre 22 septembrie si 3 noiembrie 2007.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#Eurobarometru, #Justitie, #UE , #Bucuresti