Romanii trec la pungile biodegradabile

Vineri, 18 Ianuarie 2008, ora 14:38
3142 citiri
Romanii trec la pungile biodegradabile

Romanii ar putea fi obligati, in curand, sa plateasca pungile de plastic pe care le primesc acum gratis la cumparaturi. Initiativa apartine Ministerul Mediului care vrea sa reduca astfel poluarea, dar si sa stranga bani pentru proiecte de mediu.

Ministrul Mediului Attila Korodi a declarat, vineri, ca, in Romania, solutia privind rezolvarea acestei probleme este taxarea punerii in circulatie a ambalajelor din plastic. El a propus inlocuirea lor cu pungi din hartie reciclabila sau din stofa, intrucat o punga din plastic confectionat dintr-un material mai rezistent se descompune in 100 de ani.

Korodi a mentionat ca un roman foloseste, anual, 254 de pungi pentru aproximativ 20 de minute, din care sunt reciclate doar cateva, restul ajungand in gropile de gunoi, in natura si in apa.

Prima tara europeana care a scos punga de plastic gratuita a fost Irlanda. Din 2002, cine vrea punga la cumparaturi, plateste 15 eurocenti. Pana la introducerea acestei masuri, fiecare irlandez folosea, in medie, 342 de pungi pe an.

Dupa interzicerea pungii gratuite, in doar o jumatate de an s-au strans, cu banii din pungi, 3,5 milioane de euro, care au fost folositi pentru proiecte de mediu.

In final, masura a determinat reducerea cu 90% a numarului de pungi de plastic in Irlanda. Si China a interzis punga gratuita cu mai putin de 0,025 milimetri grosime, considerand ca oricum este mult prea fragila pentru a putea fi refolosita.

De asemenea, si guvernul Spaniei isi propune sa reduca numarul pungilor din plastic care sunt oferite gratuit clientilor in aproape toate magazinele din tara.

Si in Statele Unite au existat dezbateri aprise in legatura cu acest subiect. Astfel s-a ajuns la concluzia ca marile magazine trebuie sa vina cu mai multe alternative: ori aduc sacose biodegradabile pe care sa scrie clar "biodegradabil" sau "reciclabil", ori aduc pungi din hartie care sa contina 40% material reciclat.

Statele Unite, Australia, Taiwan, Bangladesh si Uganda au introdus deja taxe speciale, destul de usturatoare, pentru cei care arunca aiurea pungi de plastic.

Specialistii in protectia mediului au ajuns la concluzia ca plasticul, aruncat in natura, incepe sa se descompuna abia dupa 400 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Poluarea a devenit o problemă ce nu mai poate fi amânată, asta pentru că efectele ei produc tot mai multe boli, reduc speranța de viață sau conduc chiar la moarte. Potrivit unui raport al...
#Pungi plastic, #mediu, #poluare , #Bucuresti