Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ruinele din Centrul Vechi al Capitalei, o afacere neexploatata

Autor:
Marti, 26 Iulie 2011, ora 10:23
2638 citiri
Ruinele din Centrul Vechi al Capitalei, o afacere neexploatata

In tari cu trecut comunist, autoritatile au luat masuri ferme si au pus in lumina orice cladire istorica, aducand plusvaloare zonelor cu potential turistic.

Proprietarii spatiilor comerciale, ai hotelurilor din Praga, Varsovia sau Budapesta au avut sprijinul autoritatilor locale. Peste tot in Europa Occidentala exista strazi pietonale unde comertul este infloritor. S-au realizat parteneriate public-private, s-au renovat pe exterior toate cladirile - fara exceptie -, au fost instituite reguli pentru toti comerciantii. Rezultatele se vad in statisticile privind cifrele de afaceri ale comerciantilor si in numarul de turisti atrasi. Evident, si incasarile autoritatilor au crescut exponential.

In Bucuresti, asistam de 20 de ani la reconstructia Centrului Vechi. Nici acum, Primaria nu a reusit sa contureze macar o zona cu un aspect decent. Langa terase elegante si atragatoare, zac nenumarate ruine. Neputinta sau indolenta?

Romania cauta solutii sa atraga mai multi turisti straini, dar Capitala nu pune in practica solutiile aplicate in alte orase europene. Cand vremea este frumoasa, Centrul Vechi ar fi de departe cel mai frumos mall in aer liber. In weekend si seara, zona este invadata de straini si localnici. Cu toate acestea, potentialul turistic este departe de profitul ce ar putea fi generat de o exploatare integrala a zonei.

Contrastul dintre frumusetea "Micului Paris" de altadata si corcitura urbanistica actuala aduce prejudicii importante. Inexistenta locurilor de parcare in apropiere determina multi bucuresteni sa ocoleasca zona.

Toti edilii perindati pe la Primaria Capitalei au promis crearea unui nou pol de atractie in Zona Istorica. ONG-urile se bat cu pumnii in piept ca lupta pentru un concept architectonic european al Bucurestiului. Asociatia "Salvati Bucurestiul" si altele ca ea ar trebui sa aiba o viziune mai ampla. Reconstructia Bucurestiului poate incepe cu restaurarea lui, incepand cu ruinele Centrului Istoric.

Sa te lauzi ca blochezi PMB in instante si sa nu oferi sprijin pentru valorificarea comorilor urbanistice ale orasului seamana mai mult cu apucaturile politicianiste.

Zona Istorica a Capitalei face parte din patrimoniul imobiliar al tarii. Oare exista astazi, la nivelul Primariei, un inventar clar privind situatia juridica a terenurilor libere, a ruinelor, a cladirilor parasite sau nelocuibile, a imobilelor aflate de ani de zile in stare grava de degradare?

Daca da, de ce nu se infiinteaza parteneriate in scopul dezvoltarii zonei si integrarea intr-un concept urbanistic unitar? Daca nu, ce se poate face in continuare? Imobilele private pot intra intr-un program de reabilitare/reconsolidare imediata, iar cele care nu au statut clar pot intra in proprietatea sau administrarea Primariei, prin acte legislative care stau la indemana autoritatilor. Statul trebuie doar sa reglementeze ceva ce-i sta in putere.

Imaginati-va un Centru Vechi frumos, cu toate strazile refacute, cu cladiri renovate, magazine stralucitoare si restaurante atragatoare, dintr-un cap intr-altul. Asa am intra si noi in randul civilizatiei europene si ne-am mandri in Bucuresti cu o zona speciala, in care am putea invita oricand cu placere un prieten sau partener de afaceri din alta tara.

Imaginea Capitalei noastre ar fi alta, turismul in zona ar fi infloritor, taxele percepute de Primarie ar fi pe masura si justificate in acelasi timp. Pe straini nu-i intereseaza ce probleme tehnice sau juridice avem noi in Centrul Vechi. Ei doar vad, simt, fotografiaza si spun mai departe. Cei care nu ocolesc Zona Istorica raman fascinati de anumite imobile, dar dezamagiti in egala masura de ce vad in jurul lor.

Ruinele Bucurestiului sunt o comoara neexploatata, care asteapta sa fie scoasa la lumina.

Dragos Dragoteanu,

presedinte Euroest

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bucuresti centrul vechi, #ruine centrul vechi Bucuresti , #Bucuresti
Comentarii
Poza Adrian_Marinescu
Adrian_Marinescu
rank 5