Se dau amenzi ca la Paris sau Londra, dar Bucurestiul ramane ingropat in gunoaie (Galerie foto)

Sambata, 20 August 2016, ora 10:16
8015 citiri
Se dau amenzi ca la Paris sau Londra, dar Bucurestiul ramane ingropat in gunoaie (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Gunoaiele aruncate unde ii e omului mai la indemana fac parte din peisajul bucurestean. De cele mai multe ori, nici nu le mai observam, atat de obisnuiti suntem sa le vedem la tot pasul.

Daca e sa ne luam insa dupa lege, nu numai ca n-ar trebui sa vedem gunoi pe strada, dar nici pe fatadele cladirilor n-ar trebui sa fie vopsea scorojita, iar cei care isi plimba cainii ar trebui automat sa aiba la ei si saci menajeri sa stranga dupa animale.

Din Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (HCGMB) nr. 120/2010 aflam ca exista amenzi ursturatoare:

  • intre 2.000 si 5.000 de lei daca nu iti mentii curat propriul teren
  • intre 500 si 2.000 de lei daca nu ai fatadele in stare buna sau nu ai inlocuit la timp jgheaburile si burlanele degradate
  • intre 200 si 1.000 de lei daca faci mizerie pe spatiul verde din curte sau din jurul blocului

Foto: Ziare.com

De asemenea, riscam o amenda intre 200 si 500 de lei daca:

  • aruncam gunoi pe strada, trotuar, in parcuri, locuri de joaca
  • aruncam gunoaie din masina
  • deversam apa dupa ce am spalat balconul, terasa sau masina
  • depozitam gunoi pe domeniul public - in jurul stalpilor de iluminat sau pe spatii verzi
  • stricam pubele, banci, gardulete, panouri de pe strada
  • nu avem materialele necesare pentru curatenie cand plimbam cainele

Legea mai prevede ca deseurile voluminoase trebuie scoase doar pe data de 5 a fiecarei luni pentru a fi luate de operatorul de salubrizare. Adica scaune, paturi, chiuvete sau frigidere vechi nu au ce cauta pe langa pubele in orice zi. Totodata, aceste obiecte trebuie depozitate in asa fel incat sa nu incurce circulatia.

In Bucuresti, insa, regula pare sa fie incalcarea sistematica a tuturor acestor reguli.

Si, totusi, sunt sute de oameni care au primit amenzi pentru lasarea gunoielor pe strazi, numai in prima jumatate a acestui an, potrivit raspunsurilor remise de primariile de sector si Politia Locala a Municipiului Bucuresti (PLMB), la solicitarea Ziare.com.

Intr-un sector a plouat cu amenzi, dar au fost achitate sub 1%

Primariile de sector si PLMB, carora le-a fost trimis acelasi set de intrebari, au precizat mai mult sau mai putin detaliat ce contraventii privind curatenia au constatat politistii locali si ce sanctiuni au aplicat cetatenilor si firmelor. Nu toate ne-au transmis si o evidenta a achitarii acestor amenzi, desi tot primariile le incaseaza.

Politia Locala a Municipiului Bucuresti a amendat 98 de persoane si 28 de firme pentru aruncarea gunoiului pe strazi, trotuare, in parcuri, locuri de joaca pentru copii si alte locuri publice si 78 de persoane pentru aruncarea biletelor de calatorie, a resturilor de tigari, a hartiilor si a altor deseuri in locuri publice.

Un numar de 60 de firme au fost amendate pentru depozitarea de deseuri menajere in cosurile de deseuri stradale sau pe strazi. Nu mai putin de 156 de sanctiuni au fost aplicate firmelor care nu asigurau colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje.

PLMB a aplicat in total cetatenilor 389 de amenzi in valoare de 102.500 de lei, dintre care au fost achitate 69 (17,7%). De asemenea, au mai fost amendate 283 de firme cu suma totala de 402.500 de lei.

Politia Locala din Sectorul 1 a amendat 113 cetateni pentru aruncarea gunoiului pe strazi, trotuare, in parcuri, locuri de joaca pentru copii si alte locuri publice si 40 pentru depozitarea gunoiului in jurul stalpilor de iluminat sau pe spatii verzi.

In Sectorul 2 au fost aplicate 72 de amenzi, cetatenilor si firmelor, pentru aruncarea gunoiului in locuri publice sau nementinerea curateniei in curte, pe spatiul verde din jurul blocurilor, in spatiile unde se desfasoara activitati, comerciale, culturale etc.

Politia Locala din Sectorul 3 a aplicat nu mai putin de 823 de amenzi si 259 de avertismente pentru aruncarea gunoiului pe strazi, trotuare, in parcuri, locuri de joaca pentru copii si alte locuri publice. Dintre acestea, au fost achitate doar 7 amenzi (0,8%), potrivit datelor inregistrate la primaria de sector.

Alte 172 de amenzi au fost aplicate pentru depozitarea gunoiului pe domeniul public - in jurul stalpilor de iluminat sau pe spatii verzi, doar una singura (0,5%) fiind si achitata.

In Sectorul 4 au fost aplicate aproximativ 150 de amenzi, insa pentru incalcarea tuturor prevederilor privind "asigurarea si mentinerea unui mediu de viata sanatos".

Politia Locala din Sectorul 5 raporteaza 1.026 de sanctiuni pentru depozitarea de deseuri pe domeniul public, fara a preciza cate sunt avertismente si cate amenzi.

In Sectorul 6, Politia Locala a amendat 466 de persoane si a emis avertismente pentru alte 70, pentru aruncarea gunoiului pe strazi, trotuare, in parcuri, locuri de joaca pentru copii si alte locuri publice.

Din totalul amenzilor aplicate persoanelor fizice, in valoare de 123.434 de lei, a fost incasata suma de 85.624 de lei (69%). Pentru 130 de amenzi neachitate se aplica procedura de executare silita.

La firme, din totalul amenzilor in valoare de 69.300 lei, a fost incasata suma de 44.600 de lei (64%).

Nu sunt amenzi pentru fatadele neingrijite

Pentru fatadele neingrijite, care abunda in Capitala, mai ales la imobilele istorice, nu s-a raportat vreo amenda.

In schimb, s-au dat amenzi pentru neasigurarea curateniei pe terenul propriu - 27 in Sectorul 1, 15 in Sectorul 3.

Politia Locala a Sectorului 6 a dat chiar 101 amenzi, in valoare de 135.500 de lei, pentru aceasta contraventie.

273 de bucuresteni amendati pentru ca au scos cainii la plimbare fara saculeti de plastic

In Sectorul 3 au fost amendati nu mai putin de 171 de cetateni care au iesit cu cainii la plimbare fara a avea asupra lor materialele necesare pentru a strange dupa ei. Numai opt (4,6%) si-au platit amenzile.

Politia Locala Bucuresti a amendat si ea 43 de cetateni pentru aceeasi contraventie, cea din Sectorul 6 - 27, in Sectorul 4 - 23, in Sectorul 2 - 5 si in Sectorul 1 - 4.

Toti acestia ar trebui sa plateasca minim 100 de lei (daca achita amenda in cel mult doua zile lucratoare). Posesorii de caini de companie pot fi sanctionati pentru simplul fapt ca nu au la ei materialele necesare sa curete in timpul plimbarii, ceea ce poate fi oricand observat de un politist local, spre deosebire de alte fapte, ca aruncatul gunoiului in mers sau din masina, mai greu de surprins de un agent.

Totusi, si pentru astfel de fapte s-au aplicat amenzi, iar sumele nu sunt de neglijat.

Avem amenzi ca la Londra, dar ce folos?

Cuantumul amenzilor prevazute in legislatia Bucurestiului este comparabil cu cel din alte capitale europene.

La Londra, aruncarea unui muc de tigara pe jos este taxata cu 80 de lire (410 lei). Masura este prezentata in cadrul unei campanii a municipalitatii, cu sloganul "No ifs. No butts" (Fara daca, fara dar).

Municipalitatea din Paris a introdus anul trecut taxa de 68 de euro (303 lei) tot pentru a descuraja aruncatul mucurilor de tigara, arata The Local. Aceeasi amenda li se aplica si celor care nu curata dupa cainii de companie.

Publicatia mai noteaza ca la Paris se dau foarte rar amenzi celor care nu pastreaza curatenia, anul trecut fiind aplicate "doar 25.000 de amenzi", in principal celor care si-au lasat pubelele prea mult afara, in vederea ridicarii gunoiului de operator.

Tot anul trecut, Parlamentul italian a adoptat un pachet de legi de mediu in care a prevazut amenzi de 300 de euro (1.337 de lei) pentru aruncarea mucurilor de tigari pe strada si de la 30 la 150 de euro (133 - 668 de lei) pentru aruncarea gumei de mestecat sau a unui bon.

Dupa cum vedem peste tot in capitala noastra, sa umbli cu un chistoc, dupa ce ai fumat in mers, pana la cel mai apropiat cos de gunoi pare nefiresc. Sunt chiar parinti care se aud spunandu-le copiilor dupa ce au terminat de mancat sau baut ceva pe strada: "Hai, arunca ala! Ce-ai ramas cu el in mana?".

Foto: Ziare.com

Asa ca nu poate decat sa persiste lipsa de conformare la niste norme scrise a caror incalcare se poate plati destul de scump si, cu atat mai mult, la niste norme nescrise, unde conformarea tine de deprindere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#gunoi pe strada amenzi Bucuresti , #Bucuresti