Se pregateste o noua greva la combinatul ArcelorMittal Galati

Marti, 03 Iunie 2008, ora 15:02
873 citiri
Se pregateste o noua greva la combinatul ArcelorMittal Galati

Liderii sindicatului Solidaritatea si cei ai Uniunii Sindicatelor Independente "Forum" au deschis conflictul de interese la ArcelorMittal Galati pentru a doua oara in acest an.

"Am inregistrat conflictul de interese impreuna cu colegii nostri de la Forum. Numarul de inregistrare pe care Directia de Munca l-a acordat sindicatului Solidaritatea este 7.725 din 3 iunie 2008, iar cel acordat Forumului este 7.726 din 3 iunie 2008. Conflictul de interese se considera deschis", a declarat, marti, vicepresedintele sindicatului Solidaritatea, Petrica Palamida, citat de NewsIn.

"In termen de 24 de ore, Ministerul Muncii transmite numarul unic de inregistrare a conflictului de interese de la ArcelorMittal Galati, iar in sapte zile se convoaca partile pentru conciliere", a afirmat directorul Directiei Judetene de Munca, Olimpia Ralea.

Solidaritatea si Forum au deschis conflictul de interese dupa ce administratia combinatului ArcelorMittal Galati a refuzat inceperea negocierile salariale, asa cum au cerut cele doua organizatii sindicale.

"Contractul colectiv de munca 2007-2008, semnat anul trecut, expira pe 13 iunie. Potrivit legii, patronatul avea obligatia de a invita sindicatele la negocierea contractului colectiv de munca 2008-2009 cel tarziu pe 13 mai, cu minimum 30 de zile inainte de expirarea vechiului contract", a explicat, marti, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Conflictul de interese declansat de Solidaritatea si Forum este al doilea deschis in acest an la ArcelorMittal Galati, dupa cel din februarie, care a trenat pana in aprilie.

Actul aditional semnat, pe 9 aprilie, de administratia ArcelorMittal Galati cu liderii FSS-Metarom si UTSL prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct in grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei, a unui bonus anual de 2% din salariul incasat in ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate in caz de deces sau accident de munca si prima de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decat pana acum.

Documentul semnat expira, la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an.

De partea cealalta, Solidaritatea si Forum au cerut cresterea salariului fiecarui angajat al combinatului ArcelorMittal Galati cu 275 de lei de la 1 ianuarie, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#arcelormittal galati, #sindicat, #conflict, #contract, #liderii , #Bucuresti