Se regenereaza Podul Constanta? Pana anul trecut trebuia consolidat urgent, acum nu mai e un pericol

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 09:33
9649 citiri
Se regenereaza Podul Constanta? Pana anul trecut trebuia consolidat urgent, acum nu mai e un pericol
Foto: Facebook/Cristian Bulfon

Podul Constanta - care anul trecut era considerat peste masura de degradat si periculos pentru bucuresteni - pare sa isi fi revenit de la sine, in mod miraculos. Cel putin asta reiese din cele mai recente date tehnice comunicate de CFR SA, la solicitarea unui consilier local al Sectorului 1.

Podul Constanta - care face posibila trecerea trenurilor peste Calea Grivitei din Capitala - a fost construit in anul 1938. Lucrarile n-au durat atunci decat cinci luni, dar au fost executate cu simt de raspundere, de vreme ce podul - care n-a fost niciodata reabilitat - a rezistat cu brio traficului din ce in ce mai intens din zona.

Pana la urma, insa, podul tot a inceput sa se degradeze. Asa se face ca in 2014, in urma unui control, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a stabilit ca Podul Constanta trebuia neaparat reparat. Inspectorii au dispus atunci si efectuarea unei expertize, adica a unui document tehnic menit sa certifice nevoia de consolidare a podului.

Expertiza s-a facut, dar a expirat in 2016, inainte ca CFR sa inceapa macar sa repare podul.

In consecinta, in 2016, ISC a facut un nou control si a dispus efecutarea unei noi expertize a podului. Si de aceasta data expertiza s-a realizat, confirmand ceea ce toate autoritatile stiau deja: Podul Constanta trebuia consolidat. Cu toate acestea, CFR SA nici macar nu l-a cosmetizat la acea vreme, lasandu-l sa capete un aspect paraginit, care le dadea soferilor impresia ca acesta urmeaza sa se prabuseasca, din clipa in clipa, peste Calea Grivitei.

Abia in aprilie 2018 - in urma unei intense presiuni mediatice - Ministerul Transporturilor a dat publicitatii concluziile noii expertize tehnice a podului. Documentul - mediatizat la acea vreme de USR Sector 1 - arata clar ca podul se afla intr-o stare tehnica "nesatisfacatoare", in special din cauza "proceselor de degradare identificate la nivelul suprastructurii pasajului, a elementelor de infrastructura si a caii de rulare (Calea Grivitei - n.red.) din pasaj".

In expertiza se mai arata si ca specialistii recomandau "executia unor lucrari de reparatii si consolidare, in regim de urgenta, in special la nivelul elevatiei pilei (piciorului de pod - n.red.) si a grinzilor marginale din suprastructura podului". Aceste lucrari erau necesare pentru obtinerea "unei stari tehnice bune a pasajului, care sa asigure desfasurarea traficului feroviar si rutier, in conditii depline de siguranta si confort".

Cu alte cuvinte, podul trebuia reabilitat urgent, pentru siguranta oamenilor care circula prin zona, pe el si pe dedesubt, pe Calea Grivitei. Intrebarea era: cine sa faca reparatiile?

La acel moment, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a anuntat ca vrea sa preia podul din administrarea CFR SA (si a Ministerului Transporturilor) pentru a-l reabilita si a-l preda, apoi, din nou, ministerului. De fapt, PMB sustinea ca vrea sa largeasca buna parte din Calea Grivitei, care includea si portiunea de sosea de sub pod.

In aceste conditii, primaria a sustinut ca e mai usor si mai eficient sa se ocupe de toate lucrarile.

In octombrie 2018, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a dat si o hotarare prin care a cerut Guvernului sa transfere podul, pentru consolidare, la autoritatea locala. Dar Guvernul n-a dat curs solicitarii, asa ca intreg proiectul s-a blocat.

In paralel, CFR SA a anuntat, in primavara lui 2018, ca are o strategie proprie pentru reabilitarea podului. Aceasta includea mai multe etape. Printre ele, o cosmetizare a obiectivului si punerea lui sub ceea ce specialistii numesc "urmarire speciala". Totodata, CFR anunta ca face "demersuri premergatoare programului de reparatii la Podul Constanta, prin elaborarea documentatiei necesara lansarii licitatiei pentru proiectul tehnic si executia lucrarilor, licitatie estimata pentru semestrul II al acestui an (2018 - n.red.) ".

Ce a facut, efectiv, CFR din toate acestea? A cosmetizat podul, inca din primavara anului trecut. Ulterior, a lansat si proiectul de "urmarire speciala" a acestuia. Mai exact, in cadrul acestui proiect, pe pod s-au montat senzori care sa arate - in baza unor indici pe care ii masoara - cum se comporta structura, in conditii de trafic intens si cat de deteriorata este ea, intr-adevar.

Desi n-a fost consolidat, podul Constanta pare deja mai solid decat anul trecut

Potrivit primelor rezultate din programul de urmarire speciala, podul Constanta - desi degradat - nu mai reprezinta un pericol pe termen scurt. Ba, pana si in situatia unui cutremur mare, de peste 6 grade, podul tot ar ramane in picioare.

Consilierul local al Sectorului 1, Cristian Bulfon, a obtinut de la CFR SA concluziile masuratorilor speciale si le-a dat publicitatii.

Printre altele, aceste concluzii arata ca - de unde in primavara anului trecut pentru siguranta calatorilor se impunea reabilitarea urgenta a podului - acum starea sa de degradare "nu pune in pericol imediat si direct rezistenta si stabilitatea locala a stalpilor pilei si nici a podului in ansamblul structurii de rezistenta".

In plus, potrivit concluziilor acelorasi masuratori, "starea de fisurare la nivelul structurii de rezistenta poate afecta functionalitatea podului doar in cazul unui seism puternic, cu o magnitudine mai mare de 6 pe scara Richter, situatie in care, desi podul nu se va prabusi, va fi necesara inchiderea circulatia feroviare si rutiere".

Si iata cum podul care acum un an trebuia consolidat de urgenta in vederea evitarii unei tragedii nu mai reprezinta acum niciun pericol, desi n-a fost reabilitat. Sa fie la mijloc vreun miracol de natura tehnica si arhitecturala? E greu de spus.

Ce urmeaza sa se intample cu podul

Potrivit unui raspuns formulat anterior de CFR SA la solicitarea Ziare.com, societatea feroviara vrea sa cedeze podul catre PMB, care sa-l consolideze. Dar cum Guvernul nu e de acord cu transferul si nu da hotarare in acest sens, CFR sustine ca e inca in cautarea unor solutii legale care sa-i permita sa dea podul.

Daca nu le va gasi, il va consolida, pana la urma, in regie proprie. Cand anume, nu stim.

Consilierul Gabrielei Firea pe probleme de infrastructura, Marius Coaje, a explicat pentru Ziare.com ca PMB vrea sa reabiliteze podul si sa reconfigureze intreaga zona, largind Calea Grivitei, dar ca nu se poate apuca de lucru fara sa aiba cadrul legal in care sa o faca. Practic, pana cand CFR nu cedeaza podul, primaria nu se poate apuca de lucru.

Cu alte cuvinte, suntem astazi exact in situatia de acum un an: CFR SA se mai gandeste daca vrea sa consolideze, iar Primaria sustine ca vrea, dar nu poate.

Consilierul Cristian Bulfon spune ca, cel mai probabil, in aceasta problema se va alege solutia cea mai putin favorabila pentru bucuresteni.

"Impresia mea este ca, pana la urma, s-ar putea ajunge in situatia in care CFR SA sa consolideze podul. Daca vrem sa privim jumatatea plina a paharului, putem spune ca e bine si asa.

Asta, cu toate ca - stim cu totii - solutia era sa se sistematizeze intersectia si sa se largeasca acolo calea de rulare. De ce?

In Bucurestii Noi se construieste un mare ansamblu rezidential, pe terenul de la Laromet. Sunt blocuri inalte acolo (cu 11 si 14 etaje - n.red.) . Si vor fi acolo mii de oameni care se vor deplasa dinspre si inspre casa. Si marea majoritate va veni spre Podul Constanta, ca sa intre in oras. Cum vor circula atatea autoturisme pe sub pod? Greu de spus", a precizat pentru Ziare.com Cristian Bulfon.

Ziare.com a solicitat puncte de vedere cu privire la reabilitatea Podului Constanta si de la Guvern, dar si de la CFR SA. Pe masura ce vom primi informatiile, vi le vom comunica.

Una peste alta, un lucru e clar: bucurestenii isi vor mai risca mult si bine viata circuland in conditii improprii pe sub Podul Constanta, pana sa se apuce cineva, in sfarsit, sa-l reabiliteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Podul Constanta pericol consolidare, #Primaria Bucuresti CFR consolidare Podul Constanta, #Podul Constanta Bucurestii Noi , #Bucuresti