Sindicatele bugetarilor nu vor nici disponibilizari, nici inghetarea salariilor

Duminica, 29 Martie 2009, ora 17:56
2221 citiri
Sindicatele bugetarilor nu vor nici disponibilizari, nici inghetarea salariilor
Foto: Agenda

Sindicatele bugetarilor nu sunt de acord cu reducerea numarului de angajati cu 5%, solutie inaintata de presedintele Traian Basescu, iar unele dintre ele nu accepta nici inghetarea salariilor in acest an, potrivit declaratiilor pe care le-au facut pentru NewsIn.

Presedintele Traian Basescu enumera, duminica, doua alternative de reducere a cheltuielilor. Prima prevedea "inghetarea salariilor functionarilor publici si contractuali si, in timp, o asezare a sporurilor la 30% din salarii", iar cea de a doua viza "reducerea cu 5% a numarului de functionari existenti in administratia centrala si ilocala".

Exceptie de la "inghetare" ar urma sa faca salariile si pensiile foarte mici, ca urmare a actualei perioade de criza, a mai spus Basescu.

In ce priveste reducerea numarului functionarilor publici cu 5%, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a precizat ca "aceasta este doar o alternativa pentru a creste fondurile de salarii si nu o obligatie" si ca o decizie in acest sens va fi luata dupa discutiile cu sindicatele.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) nu va accepta, insa, reducerea numarului de angajati din administratia locala cu 5%, ci eventual inghetarea salariilor in 2009, a declarat, duminica, pentru NewsIn, liderul sindical Valer Suciu.

"O sa acceptam inghetarea salariilor in acest an, data fiind situatia economica actuala, insa guvernul nu poate decide diminuarea numarului de angajati din administratiile locale. Pot sa decida disponibilizarea angajatilor din administratia centrala si din institutiile deconcentrate, insa nu au cum sa decida asupra a ceea ce se intampla in teritoriu", a precizat Suciu.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie sustine insa ideea diminuarii numarului de sporuri acordate bugetarilor, pentru a diminua coruptia din administratia locala.

"Nu suntem de acord cu sporuri multe, intrucat decizia ce priveste persoanele care ar urma sa beneficieze de acordarea acestora se afla la indemana sefilor. Vrem ca majoritatea sporurilor sa fie incluse in salariile de baza ale functionarilor publici", a spus Suciu.

Salariile sa se majoreze cu rata inflatiei

In schimb, Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) nu numai ca nu va accepta reducerea numarului de functionari cu 5%, dar nu e de acord nici cu inghetarea salariilor si cere majorarea veniturilor angajatilor din administratia locala in raport cu inflatia, a declarat duminica, pentru NewsIn, liderul sindical Sebastian Oprescu.

"Nu putem accepta inghetarea salariilor functionarilor publici intrucat venitul mediu al angajatilor din administratia locala este de doar 1.500 lei si in aceasta situatie nu vorbim de salarii foarte mari, ci de salarii medii si chiar mici in situatia economica actuala. Inghetarea salariilor este o solutie daca putem pastra puterea de cumparare a functionarilor. Noi cerem indexarea salariilor in functie de inflatie", a afirmat Oprescu.

Presedintele SNFP nu este de acord nici cu diminuarea personalului din administratia locala cu 5% si spune ca singurele institutii care "se lafaie in personal" sunt institutiile din administratia centrala.

"Daca vor sa faca disponiobilizari sa taie din numarul angajatilor din aparatul central", a precizat liderul sindical.

Sebastian Oprescu s-a declarat si impotriva diminuarii numarului de sporuri la maximum 30% din veniturile salariale, intrucat "la salariile de 1.000 lei nu se pot adauga sporuri care sa reprezinte doar 300 lei".

Presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SedLex, Vasile Marica, considera ca "nu e nevoie de reducerea cu 5% a numarului de functionari".

El a mai declarat, pentru NewsIn, ca deciziile sindicatului pe care il conduce "nu sunt influentate de declaratiile domnului Basescu", mai ales ca SedLex a fost deja de acord cu reducerea cheltuielilor si cu eliminarea cazurilor de pensionari care luau si salarii.

Referitor la declaratiile de la congresul Publisind, Marica a adaugat ca "presedintele Basescu s-a adresat unui sindicat al functionarilor militari". "Acest sindicat nu reprezinta functionarii publici care lucreaza cu fonduri europene, in conditiile in care aproape 90% dintre ei sunt militari", a mai spus Marica.

Unele institutii au nevoie chiar de noi angajati

La randul sau, presedintele BNS a afirmat ca o reducere a numarului functionarilor publici cu 5% nu va produce efectul scontat de presedintele Traian Basescu, subliniind ca exista trei institutii subpopulate - Curtea de Conturi, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) -, unde este nevoie urgenta de noi angajari.

"Curtea de Conturi ar avea nevoie de inca 300 de angajati pentru a putea controla cum se cheltuie banul public, dupa ce, de la inceputul anului, s-au pensionat aproape 200 de persoane. Ar fi normal sa se faca angajari pentru ca altfel institutia nu isi va mai putea indeplini functia pentru care a fost creata", a declarat, pentru NewsIn, presedintele BNS, Dumitru Costin.

Totodata, la ANOFM si la agentiile judetene este nevoie de inca 400 de posturi dupa ce anul trecut s-au facut disponibilizari masive. "Fara un numar semnificativ de persoane nu pot fi finalizate la timp dosarele pentru accesul la somaj in conditiile in care se anunta cresterea numarului de someri.

Cu aceeasi situatie se confrunta si APIA unde din 5.000 de angajati, 1.000 sunt sefi, iar restul trebuie sa gestioneze peste 1,2 milioane de dosare ale fermierilor", a explicat Dumitru Costin.

Presedintele sindicatului National APIA, Mihai Vasilescu, a declarat, duminica, pentru NewsIn ca din discutiile avute cu reprezentantii Comisiei Europene a rezultat ca ar mai fi nevoie de angajarea a inca 2.000 de persoane si astfel, numarul total al salariatilor APIA sa ajunga la aproape 7.300 de functionari.

Totodata, Presedintele BNS, Dumitru Costin, a precizat ca reprezentantii Blocului National Sindical nu sunt adeptii iesirii in strada ci al negocierilor, iar in momentul in care acestea esueaza sunt dispusi sa declanseze greva generala.

Acesta i-a raspuns astfel ministrului Muncii, Marian Sarbu, care a afirmat duminca, la Congresul Extraordinar al Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica, despre anul 2009 ca "nu este anul grevelor si protestelor inutile" si ca iesirile in strada nu vor ajuta sindicatele cu nimic.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#sindicate bugetari proteste, #functionari disponibilizari, #Basescu inghetare salarii , #Bucuresti