Sistemul de sanatate romanesc, tot mai slab comparativ cu tarile UE

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 12:51
2696 citiri
Sistemul de sanatate romanesc, tot mai slab comparativ cu tarile UE

Romania se situeaza pe locul 27 din 31 Indexul european al sistemelor de sanatate din Europa dat publicitatii joi, la Bruxelles.

Aceasta performanta este mai slaba decat cea de anul trecut, cand Romania era pe pozitia a douazeci si cincea, informeaza Agerpres.

"Romania sufera mai putin de probleme legate de stilul de viata, care include consumul de alcool sau fumatul, decat alte tari din zona, avand in acelasi timp cea mai mica rata a obezitatii dintre toate statele europene. Deci situatia generala este mai degraba favorabila, ceea ce face cu atat mai ingrijoratoare starea prezenta a lucrurilor.

Sistemul are urgenta nevoie de imbunatatiri in toate subdomeniile, in special cel al rezultatelor, unde Romania este clasata in acest an pe ultimul loc. Propunem Romaniei sa 'traga cu ochiul' la vecinii unguri", afirma Johan Hjertqvist, presedintele Health Consumer Powerhouse, la analiza rezultatelor pentru Romania.

Olanda conduce clasamentul din acest an cu 839 de puncte, urmata de Danemarca, Austria, Luxemburg si Suedia.

Pentru sase sub-domenii si 34 de indicatori de performanta, Romania a acumulat doar 488 de puncte dintr-un maxim posibil de 1000, rezultat ce o plaseaza in fata Bulgariei, dar mult in urma Ungariei.

Romania a reusit o performanta mai buna decat cea din domeniul cardiovascular (Euro Consumer Heart Index 2008), unde s-a clasat pe ultimul loc, dar mai slaba decat in cazul diabetului (Euro Consumer Diabetes Index 2008), unde detine locul 26.

Clasamentul include cele 27 tari membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Elvetia, Croatia si Macedonia.

Indexul european de sanatate este o cercetare comparativa anuala a sistemelor de sanatate din Europa, folosindu-se de sase sub-domenii esentiale: Drepturile si informarea consumatorului, E-health, Timpul de asteptare pentru tratamente obisnuite, Rezultate, Varietatea si incidenta serviciilor oferite si Farmaceutice.

Publicat pentru prima data in 2005, Indexul este o compilatie intre statistici oficiale si cercetare independenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#sistem sanatate, #Romania, #clasament, #UE , #Bucuresti