Sistemul sanitar ar putea intra in "coma" in 2010

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 08:44
2027 citiri
Sistemul sanitar ar putea intra in "coma" in 2010

Sistemul sanitar din Romania risca sa intre in colaps anul viitor, dupa ce bugetul in 2009 a scazut cu aproape 20% fata de anul trecut. Situatia pe 2010 este chiar mai dificila daca bugetul nu va acoperi 5 trimestre.

Eficientizarea alocarii resurselor in sector este imposibila daca ii alocam doar jumatate din cat se aloca in Europa, ca procent dintr-un PIB oricum mai mic. In acest ritm, nu se vor mai putea acoperi in curand nici serviciile medicale de azi, iar inechitatea accesului se va agrava.

In ciuda faptului ca Romania a intrat in UE iar sanatatea a fost declarata prioritate nationala de toade partidele politice aflate la guvernare in ultimii ani, sectorul ramane unul doar partial reformat dupa 1989.

"Pe langa problemele cronice ale sistemului, anul acesta ne confruntam cu o scadere dramatica a bugetelor publice (cu 7.9% in lei, 19.9% in euro fata de 2008), ceea ce a declansat o adevarata criza.

Ca de obicei, raspunsul politicilor de sanatate este inadecvat: ne concentram mai mult pe masuri ad hoc de reducere a cheltuielilor, taind de unde se poate, fara a ne consecintele pe termen lung", se arata intr-un raport al Societatii Academice Romane.

Sistemul sanatatii publice in Romania este realmente subfinantat, dincolo de orice alte discutii, tinand cont de standardele occidentale (unde se aloca 8-10% din PIB pentru sanatate) si de faptul ca indicatorii nostri de sanatate arata mult mai prost decat cei ai altor tari europene, nu numai din UE.

"Oricum, dincolo de orice alte discutii, el a fost construit ca unul de tip occidental, iar asteptarile cetatenilor merg tot in acest sens. Este imposibil sa-l faci sa functioneze cu un nivel de resurse de lumea a treia. De pilda, in 2007 cheltuiam cel mai putin per capita cu sanatatea din toata Europa, cu exceptia Albaniei.

Din punct de vedere al starii generale de sanatate, conform Raportului Dezvoltarii Umane publicat de UNDP in 2009, Romania se situeaza cu 17 pozitii sub medie, intre 182 de tari luate in analiza, si pe ultimul nivel din Europa. Si la indicatorii Organizatiei Mondiale a Sanatatii stam prost, sub Ucraina sau Serbia la mortalitate infantila; decese cauzate de cancerul de col uterin, incidenta a tuberculozei si imbolnaviri din infectii sau infestare cu paraziti", continua comunicatul SAR.

Cel mai bine stau, desigur, tarile din UE unde se si aloca bani mai multi pentru sanatate: Franta este campion la toti indicatorii privind starea de sanatate, dar in aceasta tara nici in timp de criza nu s-au alocat sanatatii sub 10% din PIB.

Fara a recomanda neaparat modelul francez, care poate fi considerat un caz extrem in Europa, devine totusi evident ca, daca gandi la indicatorii nostri privind starea de sanatate sunt catastrofali in comparatie cu alte tari, este nevoie de o finantare mai buna si mai eficienta a sistemului pentru a recupera decalajele, in special pentru zonele in care decalajele sunt cele mai mari.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#sistem sanitar, #sistem in colapt bani sanatate , #Bucuresti