Sondaj: 88% dintre romani nu au incredere in Parlament

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 11:59
2283 citiri
Sondaj: 88% dintre romani nu au incredere in Parlament

88% dintre romanii au putina incredere sau deloc in Legislativ, urmeaza Guvernul si partidele politice, potrivit unui sondaj Gallup Romania, publicat vineri de Hotnews. Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu se bucura de foarte mult a incredere publica - 48% declara ca au putina incredere sau deloc in CSM, iar 28% au evitat un raspuns.

Chestionati despre problemele cu care se confrunta justitia romaneasca, romanii cred ca acestea sunt coruptia, lipsa de profesionalism, legislatia neclara si implicarea politicului in justitie.

Mai bine de jumatate din populatie percepe inca sistemul judiciar din Romania ca fiind corupt. Judecatorii, procurorii, avocatii si politistii sunt perceputi ca fiind cei mai corupti din sistemul judiciar.

Despre judecatori, 46% dintre cetatenii chestionati sunt de parere ca multi sunt implicati in acte de coruptie, iar 18% cred ca aproape toti judecatorii sunt implicati.

Situatia se inverseaza total cand cei chestionati sunt oameni din sistem. 41% dintre grefieri afirma ca aproape nici un judecator nu este implicat in acte de coruptie sau ca nici un judecator nu este implicat (12 %). La fel raspund si cand vine vorba de procurori, politisti sau avocati.

Avocatii, in schimb, au o parere buna despre ei (doar 28% spun ca avocati sunt corupti), dar au o parere foarte proasa despre politisti (64% dintre avocatii chestionati spun ca multi politisti sunt implicati in acte de coruptie).

60% dintre grefieri spun ca dupa 2004 reformele din justitie au fost accelerate. Populatia are insa alta perceptie. 50% din cetatenii chetionati de Gallup cred ca ritmul reformelor a ramas la fel dupa decembrie 2004. Doar 21% au perceput o accelerare a reformelor. Si avocatii (57%) cred ca ritmul reformelor din justitie a ramas la fel dupa 2004.

65% dintre cetatenii chestionati cred ca situatia in justitie se va imbunatati in urmatorii doi - trei ani ca urmare a masurilor luate de guvern.

Cu toate acestea, peste jumatate dintre cei chestionati spun ca Guvernul a luat in ultimul timp putine sau foarte putine masuri pentru reformarea justitiei.

Cei mai multi cetateni cred ca procesele dureaza prea mult din cauza legislatiei, din cauza modului in care sunt organizate instantele sau din cauza ca exista prea multe cai de atac impotriva unei hotarari judecatoresti.

Cei mai multi judecatori si procurori se plang mai departe de conditiile proaste de lucru, spatii de arhiva insuficiente, volumul mare de dosare, criza de personal si numarul mic de cursuri de specializare.

Judecatorii considera ca lipsa expertilor judiciari, complexitatea cauzelor si lipsa de procedura sunt principalele trei motive pentru care au dosare mai vechi de sase luni.

Sondajul, prezentat in sedinta CSM de joi, a fost finantat de Banca Mondiala si evalueza perceptia publicului dar si a profesionistilor din justitie (judecatori, procurori, grefieri avocati) in ce priveste performantele sistemului.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
#romani, #lipsa incredere, #Parlament , #Bucuresti