Statuia Imparatului Traian, in presa straina: Tipul nu poarta lenjerie, dar maidanezul are o esarfa

Joi, 03 Mai 2012, ora 08:43
14467 citiri
Statuia Imparatului Traian, in presa straina: Tipul nu poarta lenjerie, dar maidanezul are o esarfa
Foto: Day Life

Statuia imparatului Traian, amplasata pe scarile de la Muzeul de Istorie, a ajuns sa fie subiect de glume si iornii si in presa internationala.

"Postura ciudata si nuditatea personajului masculin, ca de altfel si aparitia lupului cu o esarfa care reamintesc de steagul dacilor au starnit o avalansa de remarci ironice", scriu britanicii de la The Telegraph, care precizeaza ca "statuia este batjocorita de romani".

Jurnalistii au afcut si o selectie a celor mai acide comentarii: "un lup cu cap de pitbull, o coada de reptila si o tumoare la gat, carat de un barbat vizibil deranjat de faptul ca e gol", explica o turista de 40 de ani.

"Nu am vazut niciodata nimic mai grotesc, un lup cu un cap de pitbull, tinut in brate de un tip care este vizibil jenat de nuditatea sa", este un alt comentariu la adresa statuii din centrul Capitalei romanesti.

"Nu inteleg. Tipul nu poarta lenjerie intima, dar maidanezul are o esarfa. Deci, e frig sau e cald?", continua britanicii seria de remarci batjocoritoare.

The Telegraph mentioneaza si prezentarea oficiala si pompoasa a statuii care a nascut controverse: "Statuia Traian reprezinta o opera de arta majora, in care simbolismul specific creatiei lui Vasile Gorduz imbina statuia de viziune antica, austera, radiind puternicul chip al imparatului Traian de origine hispanica cu ofranda "Lupa capitolina". Prin aceasta mixare plastica, autorul sugereaza simbioza daco-latina care a dat nastere poporului roman".

Totusi, cotidianul britanic revine la nota ironica si citeaza si publicatia online Times New Roman, care a scris: "Primarul Bucurestiului tocmai a inaugurat primul monument dedicat cainilor vagabonzi".

Pana si directorul muzeului de Istorie, Ernest Oberlander Tarnoveanu, se declara nemultumit de opera de arta, comenteaza si AFP.

"Nu sunt un puritan sau un conservator, dar statuia n-ar fi trebuit sa fie ridicata aici. Calitatea artistica e indoielnica", a explicat Ernest Oberlander Tarnoveanu.

O statuie a imparatului Traian gol naste controverse in Capitala

Statuia ce il reprezinta pe imparatul Traian gol nu este singura lucrare controversata aparuta in ultimii ani in centrul Capitalei. Cel mai criticat ramane monumentul dedicat eroilor din decembrie 1989, Memorialul Renasterii, amplasat in Piata Revolutiei si care este numit de bucuresteni "cartoful in teapa".

Nici grupul statuar din fata Teatrului National intitulat "Caruta cu paiate" si dezvelit in 2010, tot de primarul Sorin Oprescu, nu a fost prea indragit de bucuresteni. Opera este dedicata dramaturgului Ion Luca Caragiale si a costat circa un milion de euro.

Statuia este amplasata in fata Muzeului National de Istorie. Amplasarea statuii pe Calea Victoriei face parte dintr-o operatiune de amenajare a spatiilor publice, din cadrul programului "Calea Victoriei - traseu cultural".

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#statuie Imparat Traian ironii, #glume statuie Traian Bucuresti , #Bucuresti