Student in Romania

Duminica, 11 Mai 2008, ora 22:40
5629 citiri
Student in Romania

Cum toate in viata se duc, fie ca sunt bune sau rele, le fel trece si isteria clasei a XII-a. Insomniile, cafelele, amestecurile de Cola si nes, tigarile in exces si AMR x zile pana la examene de pe perete iau sfarsit odata cu afisarea rezultatelor la BAC.

Bineinteles, nu mai conteaza cine s-a apucat de invatat in ultimele doua saptamani si cine a studiat serios un an intreg...ci sa se termine totul mai repede, fiindca primul tren garat, cu destinatie necunoscuta, asteapta...Dupa uratul BAC vine si vrajitoarea admitere, ultima proba de foc din ultima vara...

Dupa ce ani intregi a tipat dupa independenta si libertate, absolventul clasei a XII-a are parte de un dus cu apa rece: a venit toamna si e student in primul an, boboc cum spun studentii mai mari. Cine, ce, cum, cand, unde si de ce?

Daca optiunea pentru facultate a fost Romania, dupa prima luna de facultate viata de studentie nu anunta nici pe departe libertate sau viata de noapte, ci multe intrebari fara raspunsuri, rascruci, dorul de a XII-a, unde luai un amarat de 4 fara sa faci nimic sau daca erai absent, nu ca la facultate, unde, spre surprinderea multora, daca nu faci nimic sau esti absent iei 0.

Primele luni din viata de student sunt...nicicum. Nu stii pe ce lume te afli si incepi sa ridici in slavi viata de liceu, care poate n-a fost grozava, dar acum e cu mult mai tare decat facultatea.

Colegii sunt, in mare parte, ok...desi tot in liceu era mai bine. Fiecare inceput inseamna chef de socializare, iesit, vorbit despre tine, vorbit despre ei, povesti din liceu, schimbat impresii despre facultate, ca apoi legatura stransa dintre toti sa fie dezamagirea... Poate ca nu mai ai energia sa cunosti alti oameni si crezi ca prietenii din liceu sunt de ajuns, insa asta e valabil pana la primul examen, cand ai nevoie de cursuri!

Singurele persoane din facultate care te readuc cu picioarele pe pamant sunt secretarele care te anunta cu zambetul pe buze ca nu intri in examene sau ca risti sa fii exmatriculat.

Drumul spre facultate, pe cand aveam doar 18 ani, insemna vise, gandul ca orice se poate face doar batand din palme sau clipind din ochi. Nu exista cuvantul imposibil. Dupa primul semestru de facultate, nimic nu este asa cum ar fi trebuit sa fie.

Iar imnul nescris al studentilor "Am doar 18 ani, sunt nebun, iubesc si nu am bani. Nimeni nu-mi sta in drum, am soseaua mea, doar c-un singur sens, ma va duce undeva. Bacu' l-am luat usor, am copiat la mate' si la sport. Scoala s-a terminat, libertate frate, poate facultate si viata de noapte" parca nu mai tine!

Luna si chiria

Daca alegi sa faci facultatea in acelasi oras unde te-ai nascut, unde ai crescut, acelasi oras unde ai facut alti doisprezece ani de scoala, bugetul pentru facultate nu ar trebui sa fie prea mare. Insa, in cazul in care ajungi la concluzia ca orasul natal nu-ti ofera nicio perspectiva serioasa atat pentru facultate, cat si pentru viitorul loc de munca, te hotarasti sa te muti intr-un oras mai mare. Acel oras mare spre care atrage majoritatea tinerilor este Capitala Romaniei, Bucuresti.

Sa fii student in Bucuresti, sa platesti chirie si eventual sa mai si muncesti nu e usor.

Job in timpul facultatii

Sfarsitul primei sesiuni este momentul cand studentul fie se multumeste cu ce are, fiindca e Romania si nu ai ce-i face, fie incearca sa nu mai bata pasul pe loc si se angajeaza. Daca esti un caz fericit, te angajezi in acelasi domeniu unde faci si facultatea.

Facultate la zi si job full time? Pare-se o combinatie destul de periculoasa. Nu ai vrea sa renunti la niciuna dintre ele si, dupa mai putin timp decat ai crede, nici nu mai poti.

Iar daca nu esti din orasul in care faci facultatea si mai stai si cu chirie, parca n-ai vrea sa te intorci la camin. Dupa perioada de acomodare si abordarea unui alt stil de viata, nici nu-ti dai seama cand trece un an, cand trec doi...

Lasand la o parte norocosii, desi angajatorii care incadreaza elevi si studenti in perioada vacantei primesc lunar un stimulent de 50% din salariul minim brut deductibil din contributia lunara obligatorie datorata de companii la asigurarile pentru somaj, in Romania nu exista joburi potrivite pentru studenti.

Mai mult, studentul roman este forta de munca ieftina pentru patronii de restaurante si baruri. Ca sa isi revendice un loc al lor in ierarhia sociala, studentii trebuie mai intai sa capete experienta...

Cati studenti muncesc din timpul facultatii?

Potrivit unui studiu facut de "The Bullet", mai mult de jumatate dintre studentii universitatilor bucurestene lucreaza si majoritatea celor care nu o fac si-ar dori un loc de munca platit la un moment dat.

Din 366 de studenti, aproape 52% spun ca au o slujba in acest moment. Dintre cei care nu au, 82% spun ca si-ar dori sa gaseasca o slujba, iar 71% si-au postat deja cv-urile pe un site de joburi.

"Este destul de usor sa ai un job, datorita programului flexibil de la FJSC (Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii). Te-ai putea gandi chiar si la un job full-time. Nimeni n-a murit din asta. Timp liber? Ai weekend-ul si serile", spune Alexandru Marian Stanescu, studenta.

Studiul a fost facut partial online si partial prin chestionare cu ajutorul celor de la "The Bullet". Nu este stiintific, dar indica parerile studentilor. Aproape nici unul dintre cei chestionati n-ar dori sa renunte la studii pentru un job, desi isi dau toata silinta la locul de munca. Peste 95% spun ca nu ar renunta la studii pentru un job inainte de absolvire.

"Este absolut normal pentru un student sa lucreze part-time in timpul facultatii. Incercand sa combinam munca si studiile, invatam sa devenim mai responsabili si poate mai organizati", spune Victoria Garbur, studenta la FJSC.

Peste doua treimi dintre studentii care lucreaza petrec mai mult de 15 ore pe saptamana la locul de munca. Mai putini - 12% - muncesc intre zece si 15 ore, alti 12% intre cinci si zece ore, iar restul cinci ore sau mai putin.

Intrebati daca sunt de acord cu afirmatia: "Munca te face mai responsabil si te pregateste pentru viata", 63% au fost de acord in mare masura si 33% in mica masura. Numai 4% nu au fost de acord. Cu afirmatia "Munca te oboseste si te face sa pierzi timp important acordat studiului", doar 34% au fost de acord in mare masura, 53% in mica masura si restul de 13% nu au fost de acord.

Nu toti cred ca ar putea combina studiul cu munca. "Este destul de greu sa ai timp si pentru un job. In prezent, cu orarul de la facultate, timpul nu-mi permite, dar tot mi-as dori o slujba. Unii dintre noi au nevoie de bani", spune Claudia Samson, studenta la Stiintele Comunicarii. "Partea proasta e ca aproape toti angajatorii importanti iti cer experienta. De unde sa am experienta la 19 ani?" spune ea.

Aproape jumatate dintre studenti spun ca ar trebui sa munceasca pentru a-si plati studiile, iar 37% nu sunt de acord. Restul nu sunt siguri.

Diana Loreta Plai, studenta la Drept: "Sentimentul de independenta este un factor important pentru studenti. Munca in timpul facultatii e foarte stimulativa si intareste acest sentiment, completand necesitatile financiare."

In ciuda entuziasmului lor pentru munca, doar 32% intentioneaza sa renunte la vacanta de Craciun pentru asta. Peste 60% nu sunt de acord cu acest compromis, iar restul inca nu sunt siguri.

Un job in timpul facultatii nu este cea mai usoara cale, mai ales cand ajungi la facultate cu cearcanele pana la nas si adormi la cursurile unde prezenta este obligatorie pentru a intra in examen. Nu este usor sa auzi cum cei care nu muncesc nu stiu pe unde sa se mai duca si cum sa-si mai omoare timpul, acel timp pentru care omul muncii ar face orice...

Nu este usor sa auzi povesti din camin si cum se mai distreaza studentii, insa gandul ca la finalul facultatii, cand ei vor fi doar absolventi si tu vei avea deja trei ani de munca triumfa. Spunea o vorba ca cine rade la urma rade mai bine...

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#student, #job, #facultate , #Bucuresti