Sute de medici de familie din toata tara au intrat in concediu

Marti, 17 Februarie 2009, ora 10:50
1823 citiri
Sute de medici de familie din toata tara au intrat in concediu
Foto: studentie.ro

Peste 200 de medici de familie din Prahova si 80 din judetul Mehedinti au decis sa se alature protestului initiat de colegii lor din alte judete fata de diminuarea bugetului alocat.

Astfel, 206 medici de familie din cei 365 care activeaza in Prahova au depus pana marti cereri de concediu de odihna si urmeaza sa protesteze, in acest fel, in zilele de miercuri, joi si vineri, fata de diminuarea veniturilor in acest sector.

Mai mult, potrivit directorului Colegiului Medicilor Prahova, 180 de medici de familie din judet au solicitat eliberarea certificatului curent, act necesar pentru a putea profesa in tarile din Uniunea Europeana, informeaza Newsin.

"Noi ne mentinem protestul. Astazi (marti, n.r.) la ora 12.30 mergem la negocieri, la Bucuresti, cu directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si cu ministrul Sanatatii. Spunem ceea ce am tot spun, prezentam formele noastre de protest, si abia in momentul in care vom obtine revendicarile pentru care am facut aceasta forma de protest vom hotari ce facem in continuare", a precizat pentru corespondentul NewsIn directorul Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach.

De cealalta parte insa, directorul CAS Prahova spune ca, deocamdata, medicii de familie nu au niciun motiv sa se ingrijoreze pentru situatia cabinetelor lor. "Sunt fonduri suficiente, astfel incat medicii sa obtina venituri la nivelul anului 2008. Cert este ca deocamdata nu este bugetul facut pe 2009 si medicii protesteaza fara a avea toate datele problemei. Acum, veniturile medicilor de familie sunt la nivel ridicat", a declarat Gheorghe Alexandru.

Protest si in Mehedinti

80 de medici de familie din cei 150 care activeaza in Mehedinti si-au depus la CAS cereri pentru trei zile de concediu de odihna, in perioada 18 - 20 februarie.

Medicii de familie sunt nemultumiti de fondurile mici acordate medicinei primare de familie, fapt ceea ce i-a determinat sa ia atitudine.

"Protestul declansat de medicii de familie s-ar putea evita daca in fila de buget alocata medicilor de familie pe 2009 ar fi macar egala cu cea alocata in 2008. Cadrele medicale sunt hotarate sa mearga mai departe cu protestul. In acest sens, am depus la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate 83 de proteste adunate de asociatie, urmand ca astazi colegii care nu ni le-au putut transmite sa le depuna personal, aceasta fiind prima etapa din protestele pe care asociatia nationala intentioneaza sa le faca pana la 1 aprilie, data cand urmeaza sa semnam contractul pentru 2009.

Urmatoarea etapa a protestului este colectarea de semnaturi pentru petitii pe care ulterior urmeaza sa le depunem la Ministerul Sanatatii, la Parlament si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate", a precizat Adrian Petcu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Mehedinti.

In cele trei zile de concediu, medicii de familie spun ca asistenta medicala trebuie asigurata de casa de sanatate sau totul va cadea pe umerii spitalului judetean de urgenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semnal de alarmă tras de preşedintele AMB: "Medicii din ambulator şi cei de familie vor fi obligaţi să oprească activitatea"
Semnal de alarmă tras de preşedintele AMB: "Medicii din ambulator şi cei de familie vor fi obligaţi să oprească activitatea"
Posibila modificare a punctului de consultaţie, de la 1 iulie, ar putea crea mari probleme în sistemul medical românesc. Doctorul Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#medici familie, #concediu medical, #plata servicii medicale , #Bucuresti