Opinii: Tanguiala subventiilor aberante

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 23:58
4503 citiri
Opinii: Tanguiala subventiilor aberante

Bucurestenii au respirat usurati: caldura va fi in continuare subventionata de primarie, dupa ce primarul general Sorin Oprescu a vrut sa lase singure fata in fata cu factura familiile care castiga peste 2500 de lei pe luna.

A transat lucrurile majoritatea din consiliul general, invocand faptul ca e prea tarziu sa fie facute listele cu cei care merita si cei care nu sa fie subventionati. Asa ca, mult mai simplu si populist, de la pensionarul lipit pamantului, pana la bucuresteanul cel care obtine venituri comparabile cu cele din UE, toti vor fi miluiti din cutia publica a primariei pentru caldura de la iarna.

Exista insa si o categorie destul de consistenta de bucuresteni exclusiv contibuabili la aceasta cutie. Cei care au ales solutia centralelor individuale sau de bloc si care, saraci sau bogati, nu primesc niciun ajutor pentru factura la gaze, desi platesc, la randul lor, taxe si impozite locale cot la cot daca nu chiar peste miluitii consiliului general. O fi drept?

In afara de populismul grosier si transpartinic al politicenilor, nu vad niciun motiv pentru care subventia sa nu fie acordata individual, in functie de venituri si chiar de avere in ansamblu, exact asa cum prevede un recent act normativ emis de guvern in privinta ajutoarelor acordate de la bugetul central.

Caci cine are vreun 4x4 in fata casei nu vad de ce ar primi ajutor de la stat, dupa cum cel care nu-si poate permite sa intretina un apartament de 3 camere, nu vad de ce nu s-ar muta intr-unul mai mic, coform pungii sale.

Sincer, cred ca plafonul propus de Sorin Oprescu pentru subventia caldurii in Bucuresti, venituri de 2500 de lei, este cu mult prea generos.

Pana la urma, aceasta forma de subventionare nediferentiata care conduce adesea la situatii absurde este extrem de paguboasa. Pe de-o parte, ea mentine pe perfuzii un sistem profund nerentabil si ineficient, cum este RADET, adevarata gaura neagra in care s-au scurs anual sume impresionante.

Banii acestia putea fi cu mult mai eficient folositi in multe feluri. Pe de-o parte pentru subventionarea, inceputa la un moment dat, a montarii centralelor de bloc, inclusiv pe baza altor combustibili decat gazul metan, dar si a altor forme alternative, cum sunt panourile solare. Uniunea Europana subventioneaza din greu si panourile si centralele pe peleti, inclusiv in Romania, iar programul are mare succes.

Unde mai pui ca, prin redistribuirea acelorasi fonduri doar catre cei aflati cu adevarat in nevoie, ei ar putea primi sume cu mult mai consistente. Sau strazile din Bucuresti, teatrele, mijloacele de tansport, de exemplu, nu mai au nevoie de niciun fel de investitie, asa ca primaria neavand ce face cu banii ii arunca in subventii la gramada?

In fond, cei care incaseaza ajutoare nemeritate, primesc cu o mana, dar sunt nevoiti sa dea cu alta, pentru zonele ramase deficitare. Rezultatul e nul, la fel ca progresul Capitalei.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#subventii caldura Bucuresti, #energie termica Bucuresti, #primarie caldura subventii Bucuresti , #Bucuresti
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Pai sa le dea , ca asa s-au invatat ! Pai nu platea Tiriac pentru ditamai vila in Primaverii 8lei / luna !??