Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tinerii romani au sanse in posturile de conducere

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 11:40
1830 citiri
Tinerii romani au sanse in posturile de conducere

Lipsa de personal ii incurajeaza pe tineri sa se angajeze inca de pe bancile liceului sau ale facultatii. Pentru unii, decizia e buna, pentru ca isi cresc sansele ca la 28-30 de ani sa ajunga in functii manageriale. Domeniile sunt diverse, astfel incat isi pot folosi cunostintele dobandite cat mai bine. Din pacate insa doar 61% din tineri lucreaza in domeniul in care si-au pregatit studiile.

Majoritatea tinerilor sustin ca pregatirea teoretica din timpul facultatii nu este deloc relevanta pentru cariera pe care o urmeaza in prezent, ci experienta pe care le-o ofera locul de munca va fi cea care va conta in avansarea lor ierarhica.

Angajatorii sustin ca tinerii de astazi nu mai sunt atat de bine pregatiti ca generatiile trecute si ca au pretentii salariale mult prea mari raportat la experienta si pregatirea lor.

Tinerii din Bucuresti au salarii cu 37,5% mai mari decat cei din provincie, iar asteptarile salariale cele mai mari le au tinerii cu background in IT&C, informeaza Business Standard.

Aparitia unei noi oportunitati in alte companii determina ca 80,6% dintre tinerii sa isi schimbe locul de munca, iar 52,7% dintre acestia aleg alta companie gratie pachetului salarial mai mare oferit.

Cele mai multe domenii care ofera posibilitati rapide de avansare sunt comertul, serviciile, recrutarea, vanzarile sau IT-ul , domenii cu un ritm alert de activitate si la care trainingul presupune exact ceea ce inveti la locul de munca,

Companiile din retail se afla printre cei mai mari angajatori din 2008, avand in vedere planurile de extindere pe care le-au anuntat.

In cazul analistilor financiari si al controllerilor financiari, care se specializeaza mai mult la locul de munca, avansarea este mai rapida , pentru ca firmele sunt nevoite sa ii promoveze repede daca vor sa-i pastreze.

In Romania, media de varsta a managerilor romani este mai redusa. Acesta este o trasatura comuna a tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est in general.

Practicile de recrutare si angajare a tinerilor creeaza avantaje, atat pentru angajat cat si pentru angajator. Angajatorii gasesc astfel personal care sa le ocupe locurile vacante, tinerii pot fi modelati profesional cu usurinta, iar salariile pe care le primesc sunt mai mici decat daca pe acelasi post ar veni o persoana cu experienta.

Angajatii isi satisfac dorinta de independenta financiara, majoritatea tinerilor care lucreaza inca din facultate sustinand ca acesta este modul de a se rupe financiar de parinti, si, totodata, sa capete experienta pentru a putea ajunge pe posturi superioare in cat mai scurt timp. Este o evolutie aprope sigura, in timp scurt si pe bani putini, pentru ca la final "marele premiu", care este de cele mai multe ori functia de manager, sa-i fie acordat celui mai bun.

Desi toata lumea priveste acest lucru dintr-o perspectiva pozitiva, riscurile pot sa apara de ambele parti deopotriva. Tinerii de azi sunt priviti ca avand cerinte mult prea mari comparativ cu munca prestata, sunt considerati neseriosi si oportunisti. De aceea angajatorul isi asuma riscul ca, dupa ce isi formeaza personalul, multi angajati sa plece la alte firme, ghidati de instinctele financiare si motivationale.

Tinerii angajati pot capata si ei un deficit in relatiile cu facultatea, ajungand sa isi neglijeze studiile pentru o implicare mai mare la locul de munca. Totodata, mirajul banilor ii poate conduce pe multi sa faca fapte necugetate si sa recurga la actiuni instinctuale.

Un caz important, care ar putea contrazice sustinerea tinerilor pentru functii de conducere la o varsta frageda, este cel al tanarului director de sucursala Bancpost, Bogdan Pascu, de 27 de ani, care s-a sinucis dupa ce a delapidat suma de 100.000 de euro pentru a-i "investi" la jocurile de noroc.

Catalin Robert Pascu a lucrat inainte tot in sistemul bancar, la o sucursala a Europe Banck si ulterior la filiala BRD. Evolutia sa a fost rapida si se pare ca nu a rezistat tentatiilor cauzate de starea financiara.

Contrabalansand astfel cele doua aspecte, ne intrebam daca sacrificiul de aloca timpul liber sau cel destinat studiului pentru a merge de tanar la job, este unul cu adevarat merituos. Raspunsul vine in functie de aspiratiile, capacitatea de autocontrol si autogestiune ale fiecaruia.

Alina Bardas

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Horoscop zilnic. Miercuri, 24 aprilie. Zodia care își va petrece seara în compania prietenilor
Horoscop zilnic. Miercuri, 24 aprilie. Zodia care își va petrece seara în compania prietenilor
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Relația cu...
#tineri, #manager, #post, #sinucidere, #angajator, #angajat, #job , #Bucuresti