Trenul "Nostalgia" ii aduce pe unguri de Rusalii in Romania

Vineri, 29 Mai 2009, ora 19:37
2614 citiri
Trenul "Nostalgia" ii aduce pe unguri de Rusalii in Romania
Foto: turismferoviar.ro

Credinciosi romano-catolici din Ungaria vor veni la pelerinajul de Rusalii care are loc, sambata, pe muntele de la Sumuleu-Ciuc, cu trenul "Nostalgia", toate cele 13 vagoane fiind ocupate.

"Trenul special, care vine de la Budapesta, va sosi in gara Siculeni vineri seara, la ora 21.22, avand ruta Budapesta - Episciopia Bihor - Cluj - Dej - Beclean pe Somes - Deda - Toplita - Gheorgheni - Siculeni", a declarat, vineri, seful statiei de calatori Miercurea Ciuc, Dumitru Botezatu, pentru NewsIn.

Potrivit sursei citate, toate locurile din cele 13 vagoane sunt ocupate, calatorii fiind adusi sambata dimineata la Miercurea Ciuc, pentru a putea participa sambata la pelerinaj.

Trenul "Nostalgia" isi va transporta calatorii duminica la Ghimes Faget (judetul Bacau), la "granita de o mie de ani" a Ungariei Mari.

"Acest tren se va afla duminica, intre orele 11.00 si 16.27 la gara Ghimes. Aici locomotiva va fi desprinsa pentru a putea ajunge la cantonul de la Ghimes Faget (judetul Bacau, n.r.)", a declarat Dumitru Botezatu.

Trenul "Nostalgia" tractata de locomotiva maghiara Nohab 017, care purta pe frunte stema Ungariei, a traversat Transilvania pentru prima data dupa 64 de ani anul trecut, de Rusalii, ajungand si atunci la cantonul de la Ghimes Faget, situat la 32 de km de la Miercurea Ciuc.

Istoric, comuna a apartinut de Ardeal, dar la impartirea administrativa din 1968 a devenit parte a judetului Bacau. Langa canton, este inca vizibila "granita de o mie de ani" a Ungariei Mari, ruinele cetatii lui Rakoczi si coroana maghiara, construita din pietre, de honvezi, cu ocazia reanexarii Transilvaniei de Nord.

Mii de credinciosi catolici din tara si din strainatate sunt asteptati sambata la pelerinajul Rusaliilor de la Sumuleu Ciuc, judetul Harghita.

Pelerinajul de la Sumuleu are o traditie de peste 500 de ani, dupa 1990 a devenit cel mai mare din Europa Centrala si de Est. Istoria pelerinajului se leaga de incercarea principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, de a impune secuilor, in 1568, religia unitariana.

Credinciosii catolici din zona Ciuc, Gheorgheni si Casin s-au adunat in sambata Rusaliilor in sumuleu Ciuc, pornind de aici spre muntele Harghita, impotriva armatei principelui.

Obtinand victoria, secuii si-au impodobit steagurile cu crengi de mesteacan si s-au intors la sumuleu. De atunci, in fiecare an, in sambata Rusaliilor credinciosii catolici se aduna in cea mai mare procesiune religioasa din zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#unguri tren Nostalgia, #Rusalii Sumuleu Ciuc , #Bucuresti