Tunelul lui Saligny risca sa inghita blocuri intregi din Constanta

Luni, 02 Martie 2009, ora 12:33
7100 citiri
Tunelul lui Saligny risca sa inghita blocuri intregi din Constanta

Tunelul Palas - Portul Constanta, construit de inginerul Anghel Saligny in urma cu 110 ani, este in pericol de prabusire.

Posibilul incident ar afecta zona Garii Constanta si cateva zeci de blocuri, care ar fi inghitite in urma surparii terenului, informeaza Evenimentul Zilei.

Tunelul feroviar face legatura intre Palas si portul Vechi, construit de Anghel Saligny. Desi se incadreaza in categoria Patrimoniu National, tunelul nu a fost renovat de la inaugurare.

Din cauza acestei neglijente, tavanul tunelului a inceput sa cedeze, iar sinele de cale ferata au disparut, fiind furate de hotii de fier vechi.

"Din 1992, cand s-a inundat calea ferata, s-a astupat totul, n-a mai circulat niciun tren. Au venit apoi alunecarile de teren. Pur si simplu ne e frica", a declarat Elena Sosoi, o localnica in zona tunelului.

Cand au inceput lucrarile de amenajare a tunelului, in 1896, zona era nelocuita. De-a lungul timpului, desi autoritatile cunosteau ce riscuri implica acest tunel, au aprobat constructia a zeci de blocuri, scoli, spitale, gradinite si cladiri de birouri. Exact deasupra tunelului se afla doua bulevarde, traversate de conducte de apa si tevi de gaze, care apasa pe tavanul tunelului.

Reprezentantii Regionalei CFR Constanta confirma pericolul la care sunt expusi localnicii din zona tunelului. "Maximum 50 de metri mai putem intra in tunel. Mai departe iti trebuie o barcuta, cizme si umbrella, nu se poate intra mai mult, sunt infiltratii multe", a declarat inginerul Gheorghe Stoian, sef sectie CFR Port.

Structura tunelului este afectata si de scurgerile de deseuri care trec pe sub bulevardul 1 Mai. Scurgerile de apa si petrol erodeaza peretii, distrugand si mai tare structura. In plus, constructia este afectata de trepidatiile produse de tramvaiele care circula pe Soseaua Mangaliei.

In 2000, CFR Constanta a comandat o expertiza tehnica a tunelului, afland ca ar fi nevoie de 10 milioane de euro pentru consolidarea constructiei. "Nimeni nu primeste insa bani pentru o lucrare nefolosita", a declarat Claudiu Moisei, specialist infrastructura CFR.

In 2004, Primaria Constantei a incercat sa puna man ape acest tunnel, incercand sa-l transforme in cale de acces spre port pentru camioanele de marfa. Totusi, planurile autoritatilor locale nu s-au indeplinit, iar locuitorii risca sa se prabuseasca cu locuinte cu tot.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Tunel Saligny inghiti, #bloc Constanta prabusire , #Bucuresti