TV Ziare.com - Catalin Zamfir: Adesea utilizam criza ca sa mascam incapacitatea

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 19:50
2728 citiri
TV Ziare.com - Catalin Zamfir: Adesea utilizam criza ca sa mascam incapacitatea

Prea adesea utilizam criza ca sa mascam incapacitatea de a face anumite lucruri, iar politicienii apeleaza prea rar la sfatul nostru si de multe ori nu tin cont de parerile noastre, a declarat la televiziunea Ziare.com academicianul Catalin Zamfir.

Directorul Institului de Cercetare a Calitatii Vietii, din cadrul Academiei Romane, a subliniat ca depinde in mare masura de noi cum ne gestionam traiul.

"Noi depindem de multe lucruri care sunt independente de vointa si actiunea noastra, de ce se intampla in intreaga lume, dar momentan este foarte clar ca suntem intr-un moment critic. Cu toate acestea este cazul sa ne luam soarta in propriile maini. Problema resurselor este una dificila pe timp de criza, dar depinde si de oferta pe care o primim din afara noastra. Nu sunt importante numai resursele ci si ce facem cu ele", a mai spus acesta.

Academicianul Catalin Zamfir reitereaza ideea ca modul de viata depinde de mediul nostru imediat social, de familie, de prieteni, de comunitatea in care traim si de institutia in care lucram.

"Institutia in care lucram este un spatiu de viata foarte important. Poate fi un spatiu suportiv, dar poate fi si un spatiu plin de tensiuni si magarii. Drept urmare trebuie sa ne facem datoria, sa fim corecti, pozitivi si un sprijin pentru ceilalti ca sa cream un mediu de viata mai bun pentru noi si ceilalti, dar in acelasi timp sa evitam pasiunile individualiste excesive", a precizat directorul Institului de Cercetare a Calitatii Vietii.

Este important sa fim pragmatici

Catalin Zamfir a mai spus ca este important sa fim pragmatici pentru o viata mai buna.

"Este important ce alegem in viata si ce vrem sa facem. Trebuie sa fim noi insine, sa ne facem proiecte de viata ambitioase, dar realizabile si sa ne dezvoltam comptetentele, sa fim de ajutor si pentru ceilalti. Pentru o viata mai buna trebuie sa investim in educatie. E important sa fim pragmatici, dar nu atat de mult, ca sa puteam sa construim intr-un cadru mult mai general decat propria noastra viata", a subliniat acesta.

Academicianul este de parere ca educatia ajuta la ridicarea nivelului de trai cu conditia ca ceea ce invatam sa luam in serios. In acelasi timp, Catalin Zamfir sustine ca producem mai specialisti mai buni decat capacitatea sistemului nostru de ii utiliza.

"Noi putem sa fim pesimisti si optimisti. Pesimistul este demobilizat si nu este capabil sa faca nimic, iar optimistul este activ si isi mareste sansa de a face actiuni care sa ii aduca satisfactii in viata", a mai spus acesta.

Stanga politica romaneasca este intr-o criza profunda

Academicianul Catalin Zamfir precizeaza ca politicile de stanga se bazeaza pe un principiu obiectiv, special, pentru crearea unei comunitati mai omogene.

"Solidaritatea este un element central al unei orientari de stanga. Sunt o multime de optiuni de stanga complet ineficiente si nu devin eficiente doar pentru ca sunt de stanga. Stanga este intr-o criza profunda trebuie sa isi caute directiile si strategiile", a mai spus acesta.

Directorul Institului de Cercetare a Calitatii Vietii, din cadrul Academiei Romane a mai declarat ca banii sunt necesari, dar la un anumit nivel ei nu creeaza fericirea, ci de noi depinde cum utilizam aceste resurse.

"Sunt o multime de resurse pe care ar trebui sa le utilizam. Din pacate, problema crizei are un efect direct negativ asupra vietii sociale, dar pe de alta parte este vorba si de cum facem fata crizei. Mi-e teama sa spun ca la ora actuala suntem pierduti in tot felul de conflicte politice care ne impiedica sa ne gandim la ce putem face ca sa eliminam efectele negative sociale si sa sprijinim o relansare economica. Avem o stare de paralizie si nu stim ce sa facem ca lucrurile sa mearga bine", a precizat acesta.

Academicianul Catalin Zamfir a opinat ca nu lipsurile ii scot in strada pe oameni, ci nemultumirea fata de conducatorii lor.

"Protesteaza impotriva celor care conduc societatea si prin asta incearca sa inlocuiasca o echipa de guvernanti cu alta. Intregul sistem sufera de dezechilibre. Nu cred ca trebuie sa introducem votul obligatoriu pentru ca nu imi place termenul de constrangere. Ea nu trebuie sa fie exterioara. Avem nevoie de un sistem politic selectiv. Degeaba ii fortezi in reguli si sanctiuni pe cei care sunt incompetenti, responsabilitatea nu se face prin forta. In acest caz ce putem face e sa veghem ca ceea ce votam sa nu iasa altceva decat ceea ce am vrut sa iasa", a mai spus acesta.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#criza scuza incapacitate personala, #calitate viata Catalin Zamfir , #Bucuresti