TV Ziare.com: Salariile medicilor vor scadea cu 20%

Vineri, 21 August 2009, ora 12:03
3152 citiri
TV Ziare.com: Salariile medicilor vor scadea cu 20%

Introducerea programului de opt ore pentru medicii care lucreaza in spitalele de stat, dupa model european, nu va avea efectul scontat si doar distrage atentia de la grilele de salarizare care scad veniturile medicilor, a declarat Vasile Astarastoare, presedintele Colegiului National al Medicilor din Romania.

"Pare uimitor ca dintr-o data se considera ca singura problema a sistemului de sanatate este programul si se introduce un sistem care nu va avea efectele pe care le-au prognozat cei care l-au emis. (...) Ne intrebam daca nu este un produs doar ca sa nu observam grila de salarizare care, daca se va aplica asa cum am aflat, duce la diminuarea veniturilor medicilor in medie cu 20%", a spus Astarastoae la Tv Ziare.com.

El adauga ca problemele in sistemul sanitar vin de la subfinantare, in conditiile in care se cer rezultate echivalente cu cele din Uniunea Europeana si banii sunt de zece ori mai putini. Tarile care au iesit din criza sunt cele care au investit masiv in educatie, cercetare si domeniul sanitar, arata Astarastoae.

"Nu poti sa ceri sa ai rezultate ca in Uniunea Europeana in momentul in care aloci de zece ori mai putine resurse decat este necesar. (...) Prioritatile pentru cheltuielile din educatie si sanatate sunt numai la nivel declarativ. Se creeaza impresia ca cei care impiedica iesirea din criza ar fi cei care impiedica actualul guvern sa rezolve problemele din economie insa nu este adevarat.

Cele trei-patru tari care au declarat ca au inceput sa aiba crestere economica - SUA, Germania si Japonia - au investit masiv tocmai in educatie, sanatate si cercetare si rezultatele s-au vazut. In momentul in care ai locat 3,28% din PIB la sanatate comparativ cu celelalte tari ale UE unde se aloca 8% din PIB nu poti avea rezultate", precizeaza Astarastoae.

El adauga ca propunerea medicilor, ca o alternativa la alinierea cu programul din UE este ca fiecare unitate medicala sa isi stabileasca programul. El adauga ca pe 3 septembrie va fi sedinta Consiliului National al Colegiului Medicilor si va fi analizata decizia privind modificarea programului medicilor.

O alta problema serioasa este lipsa cadrelor medicale specializate, spune Astarastoae, precizand ca in doi ani de zile peste 4.000 de medici au plecat sa lucreze in Uniunea Europeana, SUA, Canada si Australia.

El adauga ca modificarea programului medicilor induce impresia ca medicii nu lucreaza opt ore, ceea ce nu este corect.

"Medicii lucreaza opt ore pentru ca lucreaza sase ore pe program iar cele pana la opt se acoperea printr-o garda sau doua", explica Astarastoae.

Astarastoae, care numeste spaga "onorariu", spune ca in toata lumea se primesc cadouri in sistemul sanitar. El precizeaza insa ca daca ar exista proceduri de preluare a pacientului care sa fie respectate aceasta problema "ar determina mai putin zgomot".

Si in sistemul sanitar francez, pe care il considera cel mai bun si flexibil model, exista astfel de onorarii, cu mentiunea ca in sistemul de stat sunt permise si consultatii private iar pentru aceste servicii se taie chitanta.

Cei care conditioneaza actul medical nu au ce cauta in sistem, sustine Astarastoae, care precizeaza ca se creeaza uneori un folclor care este alimentat si de pacienti - care spun ca tariful este la o anumita valoare - si de medici care nu respecta reglementarea si care primesc plati inainte si in timpul actului medical.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Vasile Astarastoae, #program medici ore, #modificare porgram medici, #medici scad salariile , #Bucuresti