Victoria Deltei Vacaresti, oaza de salbaticie a Capitalei: A fost declarata arie protejata - ce urmeaza

Joi, 28 Mai 2015, ora 20:08
7098 citiri
Victoria Deltei Vacaresti, oaza de salbaticie a Capitalei: A fost declarata arie protejata - ce urmeaza
Foto: Asociatia Parcul Natural Vacaresti/Helmut Ignat

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a avizat, joi, declararea lacului Vacaresti, zona cunoscuta ca "Delta Bucurestiului", arie naturala protejata, astfel ca Guvernul va putea adopta o hotarare pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti.

Proiectul de hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata "Parcul Natural Vacaresti" a fost adoptat in unanimitate de consilierii generali.

La sedinta CGMB a fost prezent alpinistul Alex Gavan, care a tinut un discurs, inaintea votului, in care a subliniat ca zona lacului Vacaresti este un "plaman verde" pentru Bucuresti si ar putea fi prima arie naturala protejata urbana din Romania.

Parcul Natural Vacaresti - Primaria Capitalei va aviza aria protejata saptamana viitoare

Dupa ce un alt proiect de hotarare in acest sens a fost aprobat de CGMB in urma cu un an, hotararile consiliului fiind ulterior atacate de Prefectura, pe 21 mai, Ministerul Mediului, in calitate de administrator al zonei a trimis primariei clarificarile legate de suprafata viitorului Parc Natural Vacaresti si sustinerea studiului de fundamentare.

Potrivit ministerului Mediului, Gratiela Gavrilescu, "in momentul in care Hotararea de Guvern privind infiintarea Parcului Natural Vacaresti va fi emisa si conform Ordonantei 57, proprietarii terenurilor de aici vor fi despagubiti".

Fostii proprietari din zona isi revendica terenurile de peste 20 de ani. Intreaga zona apartinand Ministerului Mediului a fost data in concesiune de catre Administratia Nationala "Apele Romane" unei firme private cu care ministerul este in litigiu.

Sa curatam Delta Vacaresti: Veniti sambata in oaza de salbaticie a Capitalei!

Dupa ce National Geographic Romania a facut o documentare in zona, aratand ca aceasta gazduieste un ecosistem de peste 100 de specii de pasari, mamifere si reptile, in iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anuntat ca Lacul Vacaresti va fi arie protejata.

Ministerul Mediului a constituit o comisie stiintifica pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost inaintat Comisiei de Monumente a Academiei Romanem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Vacaresti arie naturala protejata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#delta Vacaresti arie protejata, #Parc Vacaresti arie protejata , #Bucuresti