Vier Pfoten: Solutia problemei cainilor fara stapan este controlul reproducerii

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 23:01
1824 citiri
Vier Pfoten: Solutia problemei cainilor fara stapan este controlul reproducerii
Foto: vier-pfoten.ro

Singura solutie pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan este controlul reproducerii si nu eutanasierea, procedura considerata costisitoare si inutila, potrivit reprezentantilor fundatiei pentru protectia animalelor Vier Pfoten.

Reprezentantii Vier Pfoten raspund initiativei prefectului Capitalei care are un proiect pentru eutanasierea tuturor cainilor comunitari, spunand ca aceasta metoda este una costisitoare si lipsita de eficienta.

"O data ce numarul cainilor este atat de mare ca in Romania, se pot omori oricat de multi caini, pe perioade extrem lungi si tot nu se va reduce numarul acestora. Rata de inmultire este mult mai rapida decat capacitatea autoritatilor de a prinde si omori animalele. In plus aceasta rata creste proportional cu rata omorarii", spun reprezentantii Vier Pfoten.

Potrivit asociatiei pentru protectia animalelor sursa initiala a populatiilor de maidanezi o reprezinta demolarile din anii '80, care au provocat un prim val de animale ramase fara stapan, si indiferenta autoritatilor fata de inmultirea necontrolata a cainilor.

Vinovatii principali: stapanii cainilor care locuiesc la curte

Cauza actuala a aparitiei cainilor fara stapan, spune fundatia, este reprezentata de persoanele care locuiesc la curte si care in loc sa sterilizeze animalele prefera sa le lase sa-si urmeze instinctul si abandoneaza puii rezultati.

Factorii care contribuie la amplificarea fenomenului sunt sursele de hrana (resturi menajere), oamenii care hranesc cainii de pe langa bloc, lipsa educatiei privind necesitatea sterilitarii si lipsa fenomenului de adoptie.

Vadim Tudor: Voi organiza un miting pentru apararea cainilor fara stapan

Desi aparent exista trei variante de abordare a situatiei actuale - omorarea cainilor, care pare cea mai eficienta si rapida, insa costisitoare; infiintarea unor adaposturi care ar putea gazdui toti cainii fara stapan, metoda care si-a dovedit eficienta numai in situatia unui numar redus de caini si care ar necesita sume foarte mari pentru implementare, si controlul reproducerii.

"Desi pare cea mai lenta metoda, controlul reproducerii este singura solutie care s-a dovedit eficienta in cazul unei populatii mari", spun reprezentantii Vier Pfoten, care explica ce presupune acest control - prinderea animalelor, deparazitarea, vaccinarea si sterilizarea lor, identificarea si marcarea lor intr-un mod vizibil si eliberarea acestora in locul de unde au fost capturate.

Aproape 150.000 de caini au fost eutanasiati intre 2001-2007

Intre 2001 si 2007 in Capitala au fost eutanasiati 144.339 de caini, potrivit datelor Administratiei pentru Supravegherea Animalelor. In 2001 in Capitala erau 90.000 de caini, potrivit statisticilor. Potrivit datelor Vier Pfoten, dintre cei 40.000 de caini fara stapan existenti in prezenti in Capitala, aproximativ 20% sunt deja sterilizati.

Cainii vagabonzi din Capitala: castrati la Primarie, ucisi la Prefectura (Video)

Vier Pfoten mai spune ca pentru eutanasierea cainilor a fost folosit un buget de noua milioane de euro, astfel ca pentru aplicarea procedeului asupra unui singur caine s-au cheltuit peste 60 de euro, in timp ce o sterilizare costa doar 20 de euro.

La fel de importanta este, potrivit Vier Pfoten, aparitia unui act normativ care, pe sa oblige si proprietarii sa-si sterilizeze exemplarele fara valoare chinologica/drept de monta.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a anuntat marti ca a inaintat catre parlament o initiativa legislativa care prevede, printre altele, eutanasierea cainilor fara stapan, actiune care ar costa aproximativ 100.000 de euro pentru cele 40.000 de animale fara stapan din Bucuresti.

Cainii vagabonzi din Bucuresti ar putea fi eutanasiati. Sunteti de acord?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#eutanasiere caini, #sterilizare caini vagabonzi, #VIER PFOTEN , #Bucuresti