Vine canicula - iata cum poti sa verifici cat de sigura este apa de la cismelele din Capitala

Marti, 27 Iunie 2017, ora 19:14
2604 citiri
Vine canicula - iata cum poti sa verifici cat de sigura este apa de la cismelele din Capitala
Foto: Arhiva Ziare.com

Odata cu sosirea zilelor caniculare, tot mai multi bucuresteni se aprovizioneaza cu apa de la izvoarele si cismelele publice. Iar buletinele de analiza publicate periodic de Apa Nova - Compania de Ape Bucuresti (ANCAB), care administreaza aceste surse - garanteaza ca apa livrata este potabila.

Intra AICI pentru a controla parametrii de potabilitate de la cismelele publice in Capitala.

Calitatile necesare apei pentru a fi potabila si adecvata consumului uman sunt urmarite in timp real, continuu, prin sisteme automate amplasate de catre administratorul retelelor bucurestene, Apa Nova, la toate punctele de debitare pentru consumatori.

"Aceste sisteme opresc instantaneu debitarea daca depisteaza depasiri de praguri la oricare dintre parametrii de potabilitate", au precizat specialistii din domeniu. La aceste sisteme sunt racordate nu numai retelele de aprovizionare a locuintelor si institutiilor, ci si retelele care aprovizioneaza izvoarele si cismelele puse la dispozitia publicului.

Printre indicatorii critici de potabilitate, urmariti strict prin dispozitivele Apa Nova, se regasesc pH-ul, continutul de clor, amoniu, nitriti, nitrati, fier sau aluminiu. Normativele arata ca pH-ul trebuie sa fie cuprins intre 6,5 si 9,5 unitati, iar continutul de compusi chimici trebuie sa se situeze sub pragurile stabilite prin lege, cum ar fi clorul la 0,5 miligrame/litru, amoniul la 0,5 miligrame/litru, nitritii la 0,5 miligrame/litru, nitratii la 50 miligrame/litru, fierul sau aluminiul - sub 200 de nanograme/litru.

In cazul Apa Nova, acesti indicatori nu se apropie decat in proportie de 10% de pragurile amintite. Desigur, "gustul" apei trebuie sa fie neutru, ca si "mirosul" sau "culoarea", iar turbiditatea (limpezimea) trebuie sa fie evidenta.

Toti acesti parametri au fost stabiliti prin Legea nr. 458/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, fiecare indicator in parte fiind reglementat prin standarde europene si nationale. Prin aceste normative au fost impuse limite deosebit de dure pentru furnizorii de apa, fie ei particulari sau de stat. Astfel ca este practic imposibil sa fie livrata catre consumatori apa nepotabila in reteaua publica.

In cazul retelei bucurestene, calitatea apei este garantata si de Directia de Sanatate Publica (DSP).

De anul trecut, ANCAB a inceput sa informeze permanent publicul, prin intermediul presei scrise si al televiziunilor, dar si prin afisaje la Metrou, postand rapoarte detaliate cu privire la calitatea apei furnizate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#control ala cismele Bucuresti, #verificare calitate apa cismele , #Bucuresti