Vrei 75 milioane de euro din buzunarul nostru?

Autor: Sanda Visan - Realizator TVR
Miercuri, 31 August 2016, ora 15:21
9202 citiri

Pai imi vine sa te intreb "Pe ce te bazezi?", asa cum se intreba Moromete, in maieutica sui generis, practicata in Poiana lui Iocan. Asa ar trebui sa repetam si noi intrebarea, ca sa intelegem de ce, unde si cum o sa zboare banii din buzunarul nostru, in urmatorii sase ani.

Asta fiindca in miez de vara, pe caldura mare, consilierii generali ai municipiului Bucuresti au aprobat Strategia Culturala a Capitalei, elaborata sub umbrela ARCUB, pentru ca astfel proiectul sa intre in faza finala a competitiei pentru obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana, in anul 2021, evaluare ce va avea loc pe 16 septembrie 2016.

Las de o parte ca serviciile de consultanta pentru elaborarea strategiei culturale nu au facut obiectul vreunei licitatii, ci au fost contractate prin achizitie directa, comanditarul avand probabil grija sa sparga sumele platite, sub plafonul de 30.000 euro, ce-i permite se evite licitatia. Spun probabil fiindca, desi aceste cifre ar trebui sa fie publice, fiind vorba de banii contribuabililor, ele nu apar nicaieri mentionate public.

Grav este ca, aproband Strategia Culturala pe data de 1.08.2016, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a pus in evidenta, fara sa vrea, un fapt tinut sub obroc de ARCUB, anume ca institutia a comis un fals in acte publice, din moment ce a depus si a sustinut in decembrie 2015 un proiect care nu avea o strategie aprobata de Primarie, asa cum cere regulamentul Capitalei Europene a Culturii.

Directoarea Mihaela Paun a ezitat cu buna stiinta sa prezinte strategia fostului Consiliu General si a preferat sa riste, mergand in semifinala acestei competitii intre orasele doritoare a fi capitale ale culturii, cu un document neasumat tocmai de Primaria Generala, care trebuie sa furnizeze fondurile si sa gestionezea intreaga operatiune Bucuresti, Capitala Europeana a Culturii 2021.

Despre continutul Strategiei, indelung mosita ca sa devina cat mai incolora, fiind astfel evitate intrebarile stanjenitoare, nu mai insist aici, pentru ca am scris despre acest lucru la timpul potrivit, in ARCUB, un scandal?

Desi au efectuat anumite schimbari si au facut cateva piruete pe langa managerii institutiilor publice de cultura, finantate de Primaria Generala, autorii Strategiei au continuat sa le ignore si in varianta finala, edulcorata, a documentului.

Adica, daca va fi Capitala Culturala, Bucurestiul va lucra, prin ARCUB, cu oricine altcineva decat cu cele 14 teatre (15, mai nou), 2 muzee, Biblioteca Metropolitana, Casa de Cultura Schiller, Universitatea Populara Dalles, Scoala de Arta, Palatele Brancovenesti sau CREART?

Nu stiu, dar acum este necesar ca opinia publica sa afle un raspuns la intrebarea: "Pe ce te bazezi?", cand i se cer 75 milioane de euro, suma lansata de directorul Mihaela Paun in spatiul public, inainte de orice aprobare din partea Primariei, dar cu sustinerea individuala a unui primarel care, sper, numai dintr-un elan copilaresc a iesit la declaratii de presa, stiind totusi ca nu exista niciun calcul in spatele acestei sume si ca Strategia nu era aprobata nici atunci (a fost, 10 luni mai tirziu!).

Eficienta doamna Paun ne explica inca de la sfarsitul anului trecut, ca in urmatorii sase ani, premergatori datei la care Bucurestiul ar deveni capitala culturala, bugetul de 75 milioane euro s-ar alcatui astfel: 90% de la bugetul de stat, din care 50% de la Primaria municipiului, cate 2% de la primariile de sector si Judetul Ilfov si 10% din surse private.

Adica, daca vrea sa se distreze si sa se bucure de beneficiile orasului sau, romanul trebuie sa plateasca grosul sumei, 90% din buget. Ca vrea, ca nu vrea!

Sa zicem ca ar fi asa. Dar unde sunt calculele care sa imi arate beneficiile acestor cheltuieli uriase? La aceasta investitie, cu cat se estimeaza ca va creste turismul intern si international, ce beneficii va avea economia locala si regionala, ce castig de imagine estimez, la investitia asumata? Chiar si un student in anul intai la ASE iti va spune ca un business plan, care nu inscrie in ecuatie toate variabilele previzibile, are putine sanse de izbanda.

Si daca Mihaela Paun asa stie sa lucreze cu cifre, manuindu-le diafan, aproape poetic, ma intreb ce fac totusi economistii seriosi, de la Departamentele Bugete din cadrul Primariei Generale, de nu pun la dispozitia alesilor din Consiliu, informatiile pe baza carora acestia sa ia deciziile adecvate, nu sa voteze minati doar de un entuziasm juvenil?

Daca nu au acces la astfel de surse financiare, le sugerez consilierilor generali sa faca macar comparatii cu metropole mai profesional organizate decat noi.

Fiindca e la indemana, ii invit (ca si pe dumneavoastra) sa urmareasca seria de documentare Edinburgh, orasul festivalurilor, pe care o semnez la TVR 2, si care, in urmatoarele patru saptamani, sambata, la ora 12:30, le va arata cum sa faci ca sa traiesti, ca metropola, din turismul cultural.

Ca acest lucru nu inseamna sa dai 75 milioane de euro ca sa organizezi niste manifestari culturale, pe o perioada de timp, ci ca trebuie sa gandesti o strategie in care sa intregrezi functiunile culturale cu cele economice si sociale, la modul pragmatic, nu conceptual, lucrand, adica, cu tabele si cifre.

Iata, in rezumat, cateva date, care reflecta capacitatea capitalei Scotiei, de a scoate bani si din piatra seaca: organizeaza 21 de festivaluri, in 12 de luni. Numai in luna august inregistreaza venituri de 100 milioane lire sterline si isi dubleaza practic populatia orasului, cu cei 400.000 de turisti.

In 2009, directorul de sponsorizari al celui mai mare festival de artele spectacolului din lume, Edinburgh International Festival, imi spunea ca din bugetul de 9,5 milioane de lire sterline al evenimentului, 2,1 milioane provin din sponsorizari, 5 milioane, din fonduri publice, iar restul, din vanzarea de bilete.

Daca identifica acum o problema de termen lung, Edinburgh Festivals, structura care coordoneaza imensa masinarie a tuturor festivalurilor, gandeste un plan cu 20 de ani inainte s.a.m.d. N-am auzit niciodata de la ARCUB asemenea date, cu care orice institutie publica este datoare contribuabililor. Fiindca doar gestionand transparent lucrurile, punand in balanta investitiile si castigurile, cuantificat, putem spune daca risipim sau nu banii.

Asadar, ARCUB, pe ce te bazezi, cand ne ceri 75 milioane de euro?

Sanda Visan este realizatoare TV. A studiat critica de teatru si film la I.A.T.C. Ion Luca Caragiale din Bucuresti si s-a specializat in mass media si comunicare, ca bursiera Fulbright, la Universitatea Temple, din Philadelphia, USA. Pe langa sutele de programe TV realizate, a contribuit cu articole in reviste de specialitate teatrala si cinematografica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Bucuresti Capitala Culturala Europeana, #bani ARCUB Bucuresti , #Bucuresti