Ziare.com

Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 mai: Ce faci daca nu ai "documentul diavolului" si trebuie sa mergi la medic

Duminica, 08 Martie 2015, ora 12:04

   

Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 mai: Ce faci daca nu ai "documentul diavolului" si trebuie sa mergi la medic
Persoanele care refuza cardul national de sanatate, din motive religioase sau de constiinta, vor prezenta, din 1 mai, o adeverinta de asigurat, cu valabilitate de trei luni, atunci cand beneficiaza de asistenta medicala, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului cadru.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Proiectul aduce mai multe noutati in acordarea asistentei medicale, printre care si cele privind documentul care va fi prezentat obligatoriu de catre asigurat atunci cand beneficiaza de servicii, medicamente si dispozitive medicale din pachetul de baza.

Astfel, obligatia de a solicita cardul national de asigurari sociale de sanatate incepand cu data implementarii acestui document, respectiv 1 mai, a fost completata in sensul ca se va solicita adeverinta de asigurat cu valabilitate de trei luni de la data emiterii pentru cei care refuza cardul national, din motive religioase sau de constiinta.

De asemenea, poate fi folosita, in vederea acordarii serviciilor medicale, si adeverinta inlocuitoare, de catre cei carora li se va emite card national duplicat, precum si adeverinta sau carnetul de asigurat, de catre persoanele carora nu le-a fost emis cardul.

Cine nu respecta prevederea nu pot deconta serviciile

Serviciile, medicamentele si dispozitivele medicale din pachetul de baza acordate sau eliberate in alte conditii decat cele din noul Contract-cadru nu vor fi decontate furnizorilor de catre casele de asigurari de sanatate.

Proiectul mai prevede ca furnizorii de servicii medicale trebuie sa utilizeze aplicatia de raportare in sistemul informatic al cardului national de asigurari sociale de sanatate, in mod on-line. Medicii isi vor asuma serviciile medicale acordate prin semnatura electronica extinsa.

In situatii justificate, in care nu se poate realiza comunicatia cu sistemul informatic al cardului national de asigurari sociale de sanatate, poate fi utilizata aplicatia de raportare in mod offline.

Serviciile medicale, medicamentele, dispozitivele medicale acordate sau eliberate prin utilizarea aplicatiei de raportare in sistemul informatic al cardului national de asigurari sociale de sanatate in mod off-line se introduc in sistemul informatic in cel mult 72 de ore de la momentul inregistrarii in aplicatia de raportare, dar nu mai tarziu de data la care se face raportarea activitatii lunare ce face obiectul contractului cu casa de asigurari de sanatate.

Retinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale a cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate activate este interzisa. Sesizarile referitoare la incalcarea acestei prevederi vor fi anuntate organelor abilitate, in conditiile in care cardul national de asigurari sociale de sanatate este un document cu caracter personal.

Initiatorii proiectului apreciaza ca utilizarea cardului si, implicit, controlul in ceea ce priveste acordarea serviciilor medicale si validarea acestora va duce la cresterea eficientei in utilizarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Adeverinta tine loc de "documentul diavolului"

Adeverinta de asigurat a fost propusa de CNAS dupa ce mai multe organizatii religioase au cerut autoritatilor sa gaseasca alternativa la cardul national de sanatate, intrucat nu pot accepta "un document al diavolului care le poate pune in pericol existenta".

Reprezentantii acestora sustin ca cip-ul cardurilor ar contine numarul 666 si ca termenul "card", citit invers, devine "drac".

Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 mai

Cardul national de sanatate va deveni obligatoriu pentru asigurati din 1 mai, anunta recent Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Activarea cardului de sanatate va putea fi facuta la orice furnizor de servicii medicale, mai putin de farmacist. Operatiunea de activare dureaza maxim 30 de secunde si consta in inlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie sa il divulge.

Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem.

Cardul, odata activat, va fi folosit de cate ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea si apoi decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 9061 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Scuzati, articolul asta e scris de un ziarist sau de un preot??

Incredibil cata publicitate se face prostiei in secolul 21!!

 

Felicitari de 8 martie:

https://www.youtube.com/watch?v=APT0eGiGdy4

p.s.: Ajutati omul asta:

https://www.change.org/p/president-david-spittal-mnu-board-of-trustees-reinstate-chaplain-dr-randy-beckum-as-vice-president-of-community-formation

Marin, desi faci de obicei comentarii sanctionate de catre

ceilalti colegi, atunci cind ai dreptate, ai dreptate!
Si ai si punctele corespunzatoare :)
Sint un bun barometru al opiniei publice actuale.

Felicitari

La datorie, ca de obicei!
Si pe tine te deranjeaza preotii? Atunci esti intr-o companie selecta.
Postul Sf.Pasti deh, cea mai grea perioada a anului pentru unii.
Si nici la jumatate nu e.
Nu degeaba se ureaza: "Post usor!"
La unii foloseste, la altii nu.
Bunicul matale era cu: "Popii ne minte"?

CNAS citi invers este "sanc" care vine de la "sanchi"

Neispravitii de la cnas au risipit milioane de dolari din bani publici pe aparatura nefunctionala pe care o tin ascunsa si vor sa o arunce la gunoi - Daca vor sa faca acest card obligatoriu, sa trimita cardul acasa tuturor asiguratilor sau sa spuna de unde poate fi ridicat - De unde sa ridice cardul asiguratii care nu au medic de familie? Ce este cu aceasta proasta organizare de triburi primitive africane? Pentru asemenea functionari inutili platim noi impozite si taxe?

 

Sa stam stramb si sa judecam drept....

....oricine crede in Dumnezeu si mai ales drept, știe ca Apocalipsa trebuie sa se implinească, deci nu putem evita acest lucru. Este acum momentul, tărăboiul cu UE, orientarea societății spre un ,,guvern mondial'', cred ca marea majoritate a societății nu ar avea cum sa știe cu exactitate...?! Eu cred ca avertismentele trebuie sa vina de sus in jos, respectiv de la Patriarhia Ecumenica la cel din urma credincios si nu invers... Vesti despre presupuse apocalipse au mai fost de-a lungul istorie cand si-a vandut casele si au rămas cu buzele umflate...

 

Vi se pare normal sa numiti cartea de sanatate europeana , nu numai

romaneasca drept "documentul diavolului"?
Sintem in 2015 tovarasilor!

 

@MacGigi - La Fontaine a explicat aceasta gandire de sclav

Un lup slăbise intr-atat,
Că rămăsese piele si-os,
Căci stana cainii o păzeau
Cu străsnicie mare.
El a-ntalnit in calea sa
Un dog puternic si frumos
Ce rătăcea, din intamplare,
Si l-ar fi rupt in bucătele,
Trecandu-l, lacom, prin măsele.
In luptă, insă, cine stie
De nu avea ca să-l sfasie
Dulău-n sale implinit.
De el se-apropie smerit,
Făcandu-i chiar un compliment,
cum că-i prosper si corpolent.
- Dacă doresti să fii ca mine,
La fel de gras,
Lui cainele-i vorbi -
Poti face doar un pas.
Pădurea părăsind-o,
Are să-ti fie bine.
Stii doar cat sunt de răi
Toti fratii tăi;
De foame si năpastă
Amenintati mereu,
O duceti foarte greu.
Stati toti
Cu arma la picior!
De mă asculti,
Te-asteaptă un splendid viitor.
- Si pentru asta, oare,
Ce-ar trebui să fac?
- O, mai nimic,
Atata: să stai pe langă poartă,
Să izgonesti milogii,
Pe cei loviti de soartă,
Să-ti lingusesti stăpanii
Si să le fii pe plac.
Vei fi plătit in chip si fel:
Oase de pui, de porumbel
Si dezmierdări - un sac...
Privind la caine,
Lupul ii vede gatul ros
Si il intreabă:
- Ce e?
- Nimic!
- Nimic?
- Un fleac!
- Si totusi ce e?
- Este un semn de lant mai gros...
- De lant? se miră lupul.
Să nu poti merge unde vrei?...
- Asa, din cand in cand;
Si ce-i?...
- E mult din cale-afară.
Nu-mi trebuie nicicum
Mancărurile tale
Si n-as primi in dar
Pe-un pret de felu-acesta
Nici o comoară chiar.
Pe urmă lupul fuge,
Si fuge si acum...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor