CNAS admite ca exista unele probleme de functionare a cardului de sanatate

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 18:39
3254 citiri
CNAS admite ca exista unele probleme de functionare a cardului de sanatate

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a admis joi ca exista unele probleme reale de functionare a sistemului cardului de sanatate, "cel mai frecvent" la furnizorii de servicii medicale care utilizeaza alt soft decat cel pus la dispozitie gratuit de institutie si a precizat ca va gasi solutii pentru a le rezolva.

CNAS a facut un nou apel la furnizorii de servicii medicale ca, in momentul in care exista asemenea probleme, acestea sa fie semnalate in cel mai scurt timp la centrul de asistenta, pentru a oferi suportul necesar pentru remedierea lor.

Potrivit unui comunicat de presa al CNAS, cea mai frecventa problema identificata in functionarea cardului de sanatate a aparut la furnizorii de servicii medicale care utilizeaza alt soft decat cel pus la dispozitie in mod gratuit de CNAS.

"Acesta a fost motivul pentru care CNAS a invitat dezvoltatorii de soft la o serie de intalniri pentru a oferi detalii despre modul in care se poate realiza compatibilizarea softurilor achizitionate de furnizori cu sistemul cardului de sanatate", se arata in comunicatul de presa.

De la 1 mai cardul de sanatate e obligatoriu: Jumatate din spitalele din Bucuresti nu il pot folosi

In ceea ce priveste medicii de familie, CNAS afirma ca acestia au o importanta deosebita in sistemul de sanatate, pentru ca interactioneaza cel mai mult cu pacientul, insa, ca toti ceilalti furnizori de servicii medicale in contract cu casele de asigurari, trebuie sa respecte regulile.

"In aceasta perioada, prin eforturile comune ale caselor de asigurari si ale furnizorilor de servicii medicale, trebuie sa ne asiguram ca nu cream disconfort asiguratilor care apeleaza la servicii medicale in perioada de demarare a cardului de sanatate", a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, citat in comunicatul de presa.

Reprezentantii CNAS spun ca exista furnizori care au ignorat perioada de proba a cardului, refuzand utilizarea de catre asiguratii care le-au prezentat pentru validarea serviciilor medicale primite.

CNAS mai precizeaza ca orice furnizor de servicii medicale in contract cu casele de asigurari opereaza de mult timp in platforma informatica (PIAS). Sistemul cardului este o functionalitate care completeaza aceasta platforma. "Ca orice lucru nou, implica atentie, dar nu necesita cunostinte avansate de specialitate", se arata in comunicatul CNAS.

Medicii de familie, nemultumiti de card

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie a apreciat joi drept "greoi si defectuos" modul de functionare a sistemului informatic folosit in cazul cardului de sanatate si a acuzat "informatizarea agresiva impusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate".

Potrivit federatiei, de aproape doua luni, medicii de familie lucreaza cu cardurile, dar pe masura ce tot mai multi folosesc sistemul acesta se blocheaza, ajungand "sa stea cu un pacient zeci de minute fara sa poata sa-i ofere acestuia serviciile medicale reale de care are nevoie".

Incepand de vineri, se introduce in sistemul sanitar cardul de sanatate, un proiect informatic nou al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#probleme functionare card sanatate, #CNAS card sanatate , #card sanatate