Dosarul electronic nu e nici functional, nici constitutional

Marti, 17 Iulie 2018, ora 23:11
4664 citiri
Dosarul electronic nu e nici functional, nici constitutional
Foto: Arhiva Pixabay

Curtea Constitutionala a admis, marti, exceptia de neconstitutionalitate a Avocatului Poporului asupra Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, constatand ca mai multe prevederi legate de protejarea datelor pacientilor nu pot fi reglementate printr-un act normativ emis de Parlament.

Prin urmare, judecatorii CCR au decis, cu unanimitate de voturi, admiterea exceptiei de neconstitutionalitate si "a constatat ca dispozitiile art.30 alin. (2) si (3), precum si sintagma "sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului" din cuprinsul art.280 alin. (2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt neconstitutionale", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

"Curtea a constatat ca dosarul electronic de sanatate, instituit prin reglementarile criticate, cuprinde date personale cu caracter medical, protejate prin art.26 din Constitutie. In masura in care statul a instituit prin lege o masura in aplicarea dreptului la ocrotirea sanatatii persoanei, prevazut de art.34 din Constitutie, tot acestuia ii revine obligatia de a proteja si garanta caracterul confidential al informatiilor medicale prelucrate printr-un act normativ de acelasi nivel.

Aceasta intrucat nu este indeajuns ca protejarea datelor medicale sa fie realizata printr-o legislatie infralegala, care este caracterizata printr-un grad sporit

de instabilitate sau inaccesibilitate [a se vedea in acest sens Decizia nr.17 din 21 ianuarie 2015, Decizia nr.51 din 16 februarie 2016 sau Decizia nr.61 din 7 februarie 2017]. Or, dispozitiile legale criticate nu reglementeaza in sine nicio masura care sa poata fi calificata drept garantie a dreptului la viata intima, familiala sau privata, astfel incat Curtea a constatat incalcarea art.26 din Constitutie", completeaza sursa citata.

De asemenea, judecatorii Curtii au mai constatat ca legislatia adoptata cuprinde, in fapt, garantii care sunt deja prevazute la articolul 26 din Constitutie.

Astfel, a fost creata "situatia in care un act administrativ cu caracter normativ sa stabileasca aceste garantii, neprevazute de lege, in conditiile in care legislatia secundara trebuia sa se limiteze doar la organizarea punerii in executare a acestor garantii. Actul administrativ normativ nu poate, prin continutul sau, sa excedeze domeniului organizarii executarii legii. Printr-un atare procedeu s-ar ajunge la modificarea/ completarea insasi a legii. In consecinta, Curtea a constatat si incalcarea art.1 alin. (5) din Constitutie", potrivit aceleiasi surse.

Prin urmare legea urmeaza sa se reintre in procesul legislativ pentru a fi pusa in acord cu decizia luata marti de plenul Curtii Constitutionale.

Dosarul electronic de sanatate a devenit in teorie obligatoriu din luna noiembrie a anului 2016. De atunci ar fi trebuit ca medicii sa introduca datele pacientilor, inclusiv istoricul medical, in sistemul informatic al CNAS. Insa foarte putini romani si-au activat acest dosar si medicii s-au plans oricum inca de la inceput ca deja pierd foarte mult timp din cauza sistemului nesigur care se blocheaza des.

Nici Casa de Sanatate nu a insistat, avand in vedere problemele sistemului informatic. Insa presedintele CNAS Razvan Vulcanescu spunea la sfarsitul lunii martie a acestui an ca din 2019 toate unitatile sanitare vor fi obligate sa foloseasca dosarul electronic al pacientului.

Vulcanescu spunea ca CNAS a obtinut o finantare europeana de 1 milion de euro pentru a pune la punct un nou proiect informatic, care va permite trecerea de la schimbul de informatii si documente prin posta la cel exclusiv electronic cu institutiile omoloage CNAS din alte state UE.

Putin peste o luna mai tarziu de la aceste declaratii, in luna mai, sistemul informatic din sanatate a crapat de tot, dupa ce Casa nu a reinnoit contractul de mentenanta. Situatia a fost atat de grava incat aproape s-a ajuns in punctul in care toate datele pacientilor nu doar ca nu mai erau securizate, insa au fost la un pas sa fie pierdute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dosar electronic neconstitutional CCR decizie, #dosar electronic bani timp medici , #card sanatate