Exclusiv Butoiul de pulbere din sistemul sanitar: Economiile cardului ascund datorii de milioane

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Martie 2016, ora 07:52
16079 citiri
Exclusiv Butoiul de pulbere din sistemul sanitar: Economiile cardului ascund datorii de milioane
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a demisionat lasand sistemul sanitar intr-o situatie extrem de delicata, in unele zone la limita sufocarii din cauza datoriilor foarte mari ale Casei de Sanatate fata de spitale si medici.

Caderile dese ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) au dus la acumularea la toate nivelurile a zeci de mii de servicii medicale care nu pot fi decontate, pentru ca nu au putut fi inregistrate prin intermediul cardului de sanatate.

Astfel, in spatele economiilor anuntate de sefii de la Sanatate ca ar fi fost realizate ca urmare a introducerii cardului de sanatate se afla, de fapt, datorii uriase necontabilizate.

Fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Bancioiu, anunta anul trecut ca doar in prima luna de functionare a cardului de sanatate, mai 2015, au fost realizate economii de 100 de milioane de euro. In august, presedintele CNAS spunea ca economiile se ridica la aproximativ 90 de milioane de lei/luna.

La inceputul anului, Casa de Sanatate si ministerul au prezentat in sedinta de guvern o noua informare, dupa cum spunea ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, intr-un interviu acordat in ianuarie pentru Ziare.com: "Comparand 2014 cu 2015, cu aceeasi suma de bani au fost oferite cu mult mai multe servicii si programe de sanatate". (...).

Desi parea un mare succes impotriva fraudei din sistemul sanitar, dincolo de aceste precizari partiale, CNAS nu a facut publice sumele totale economisite in 2015 prin folosirea cardului de sanatate.

Explicatia acestei retineri pare sa tina de ceea ce se afla in spatele cifrelor, adica efectele proastei functionari a sistemului.

Despre ce este vorba mai exact?

Presedintele demisionar al CNAS, Vasile Ciurchea, a dat repetate asigurari ca, si in situatiile in care sistemul nu functioneaza, amprenta cardului se pastreaza si serviciul este inregistrat ulterior in sistem sau datele pot fi obtinute manual in termen de 72 de ore.

Numarul cazurilor in care acest lucru nu se intampla insa e foarte mare. Unele servicii chiar nu au mai putut fi inregistrate dupa ce sistemul si-a revenit. Iar sumele despre care vorbim sunt uriase.

In acest moment, spitalele au acumulat datorii de milioane de euro pe servicii care nu au fost inregistrate in sistem si unele dintre ele sunt in pragul unor situatii financiare extrem de dificile, au aratat pentru Ziare.com surse din cadrul sistemului de asigurari.

Numai in Bucuresti este vorba despre zeci de mii de servicii neinregistrate si nedecontate. Spitalul Matei Bals, de exemplu, are de recuperat din sistemul asigurarilor aproximativ 3 milioane de euro, potrivit surselor noastre.

Milioane de euro au de recuperat si spitale de urgenta din Capitala, ironia sortii facand ca printre serviciile nedecontate sa fie si unele prestate pentru cativa raniti de la Colectiv, spun sursele consultate de Ziare.com.

Nici in cazul medicilor de familie, situatia nu e mai buna. Dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, a explicat pentru Ziare.com ca lunar ramane cu cel putin 20-30 de servicii invalidate din cauza functionarii softului. Nu este un caz singular. Toti medicii aflati in contract cu Casa cu care am vorbit au spus ca lunar pierd 10-15% din serviciile prestate sau cateva sute de lei din aceasta cauza.

Dar aceasta nici macar nu este cea mai mare problema a lor. Daca softul nu le recunoaste consultatia, exista riscul ca reteta eliberata sa fie considerata fictiva si apoi sa le fie imputata.

Medicii sustin ca aproape nu exista zi in care softul cardului sa nu inregistreze sincope, unele dintre ele pe durata a mai multe ore. Vasile Ciurchea a recunoscut ca sistemul a ramas fara mentenanta din 15 decembrie, dar deocamdata nu pare a exista solutie: "Contractul de mentenanta in acest moment nu exista, a expirat pe 15 decembrie. Anul trecut, in august, am organizat o licitatie pentru aceasta mentenanta, nu s-a prezentat nimeni. Am reluat toata procedura, am revizuit caietele de sarcini si acum sunt pe circuit".

Am cerut CNAS ca in baza Legii 544 a accesului la informatiile publice sa precizeze suma totala pretinsa de furnizori pentru servicii medicale, care au fost invalidate, dar pana in acest moment nu am primit raspuns.

In multe cazuri, spun sursele consultate de Ziare.com, CNAS a verificat situatia si a constatat ca serviciile au fost prestate. De exemplu, exista cazuri din zona dializei, domeniu raportat cu economii importante, in care un pacient apare in sistemul informatic cu procedura efectuata in noiembrie si in ianuarie, dar deloc in luna decembrie. Este clar ca nu poate fi vorba decat despre o eroare, pentru ca viata pacientului depinde de efectuarea in fiecare luna a acestei proceduri.

Problema este ca, dupa 1 septembrie 2015, in cazul persoanelor carora le-a fost emis card de sanatate, decontarea serviciilor nu se mai poate face decat in baza acestuia. Deci CNAS are o problema de baza legala pentru a deconta serviciile care nu se regasesc in sistemul informatic, invalidate in perioadele de cadere a sistemului, si ar putea fi nevoie de o modificare legislativa de urgenta, au explicat sursele consultate de Ziare.com.

Intrebat ce solutie are pentru aceste situatii, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a declarat pentru Ziare com: "Domnul presedinte Ciurchea si-a dat demisia si urmeaza ca impreuna cu viitorul presedinte al CNAS sa stabilim un plan in acest sens".

Deja exista furnizori de servicii medicale, inclusiv privati, care iau serios in calcul sa actioneze in judecata Casa de Sanatate pentru recuperarea banilor fara de care risca sa se sufoce financiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#card de sanatate CNAS, #demisie presedinte CNAS Ciurchea , #card sanatate