Ziare.com

Noi probleme cu cardul de sanatate: Sistemul electronic a picat din nou

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 13:01

   

Noi probleme cu cardul de sanatate: Sistemul electronic a picat din nou
Sistemul electronic al cardului de sanatate este intrerupt, de marti dimineata, din cauza unor probleme de comunicatie, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spunand ca servicile medicale pot fi oferite, pana la remedierea defectiunii, in modul "offline", iar ulterior sa fie raportate online.

Problemele de comunicatie la platforma informatica a sistemului de asigurari de sanatate (PIAS) au aparut marti, in jurul orei 08.30, specialistii IT lucand la remedierea defectiunii, a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Potrivit CNAS, serviciile medicale pot fi oferite pacientilor, pana la remedierea defectiunii, de catre furnizori in modul "offline". In momentul remedierii sistemului informatic, aceste servicii vor fi raportate online.

Cardurile de sanatate, blocate din nou - Cine e de vina

"Sper ca sistemul sa fie remediat in cel mai scurt timp. Rog furnizorii de servicii medicale sa respecte procedurile astfel incat aceasta disfunctionalitate sa nu fie resimtita de pacienti. Acestia trebuie sa primeasca serviciile medicale de care au nevoie, urmand ca medicii sa le raporteze in termen de 72 de ore de la prestarea lor, pentru a fi validate", a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Potrivit normelor de utilizare, postate pe site-ul CNAS, dupa introducerea cardului in cititor, se tasteaza PIN-ul de catre asigurat, iar sistemul este pregatit sa pastreze amprenta de timp si numarul de card folosit, fiind inregistrat serviciul prestat, in aplicatie de furnizori. De la momentul repunerii in functiune a sistemul electronic al cardului national de sanatate (CEAS), serviciile efectuate si operate in aplicatie de furnizori trebuie incarcate in Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), in limita a 72 de ore.

Astfel, toate serviciile prestate si operate in sistem marti, de la ora 08.30 pana la remedierea defectiunii, se vor valida in PIAS pe baza amprentei de timp si a numarului de card.

Serviciile medicale sunt acordate, incepand din 1 septembrie, doar cu cardul de sanatate. Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu il prezinta furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta.

De asemenea, copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale, acordate indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1537 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ni se pare corect. Posibil patronul care a facut softul este la DNA.

Ca si multii patroni care au facut strazile, drumurile si autostrazile.
Este si asta o explicatie: mentenanta, numai cat patronul, care le stie (unge) pe toate este liber.
Care-i patronul in acest caz? Ghita?! Sau din "famiglia" lui?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor