Reducerea CAS sau majorarea salariilor - Ce preferati? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 12:32
5305 citiri
Reducerea CAS sau majorarea salariilor - Ce preferati? - Sondaj Ziare.com

Reducerea contributiilor la asigurarile sociale si majorarea salariilor bugetarilor ar putea reprezenta diferenta dintre pierderea sau castigarea alegerilor, insa, din punct de vedere economic, cele doua masuri ar putea fi mai putin indreptatite.

Ambele masuri ar putea fi aplicate de la jumatatea acestui an, insa exista argumente si contra, pe langa cele pro.

In primul rand, niciuna dintre cele doua masuri nu ar putea fi implementate deoarece bugetul de stat nu permite acest lucru, este de parere analistul Valentin Ionescu.

"In momentul acesta, nu se poate pune problema care este mai buna din simplul motiv ca nu se pot aplica. De abia din 2013 ne putem gandi la asa ceva. Majorarea salariilor este o masura politica pe care o consider imprudenta, in conditiile in care statul roman nu are bani sa-si acopere alte cheltuieli mult mai urgente", a explicat Ionescu, pentru Ziare.com.

Una din aceste "cheltuieli urgente" este reprezentata de co-finantarea proiectelor europene, pentru care statul nu are resurse. "Este, pur si simplu, o inconstienta, cum sa faci asa ceva daca tu nu ai bani sa deblochezi finantari europene? Este vorba ca, pe majoritatea proiectelor europene de co-finantare, in acest moment, statul nu are bani de plati. Si atunci, toti cei care au contracte, nu primesc finantare", a adaugat analistul.

In privinta reducerii CAS, principalul argument contra este faptul ca statul nu ar avea bani pentru acoperirea diferentei astfel create.

"Ar fi o masura buna, dar nu se poate aplica, tinand cont de faptul ca nu sunt bani pentru a acoperi un deficit de cel putin 3,5 miliarde de euro, cat se plateste pentru pensiile publice. Daca nu ai bani pentru asta, nu se poate aplica, este nerealist sa scada contributia de asigurari sociale, dat fiind ca, mai intai, trebuie adusi bani pentru a acoperi golul asta. Daca s-ar reduce, aceasta suma de 3,5 miliarde de euro ar fi mai mare, corespunzator cu suma pe care vrei s-o reduci", a precizat Ionescu.

Potrivit spuselor sale, daca ne gandim din punctul de vedere al ratiunilor politice, ambele masuri ar putea fi aplicate, insa ar fi "aruncate in aer finantele statului".

Care sunt avantajele celor doua masuri

Exista, totusi, si argumente in favoarea implementarii uneia sau ambelor masuri. Astfel, majorarea salariilor ar putea impulsiona consumul, in timp ce reducerea CAS ar putea creste gradul de conformare si, prin urmare, ar duce la majorarea colectarii.

"Am putea sa avem ca model cota unica. La acel moment, era si scenariul scaderii veniturilor la buget sau reechilibrarii veniturilor. Acolo chiar au crescut veniturile, pentru a crescut gradul de conformare, au fost mai multe companii care isi platesc aceste impozite. Acesta ar putea sa fie modelul pentru CAS", a explicat, pentru Ziare.com, analistul economic Constantin Rudnitchi, purtator de cuvant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

Daca s-ar corela relaxarea fiscalitii, prin reducerea CAS, cu o perioada de control a muncii la negru, efectul ar putea fi o colectare mai buna la bugetul asigurarilor sociale.

Insa, pentru a se observa efectele, reducerea ar trebui sa fie de aproximativ 5 - 6 procente, atat de la angajator, cat si de la angajat. "Pare mult pentru guvernanti, pentru minister, dar trebuie sa se si simta ceva. Daca reducerea ar fi de 1 - 2 la suta, efectele nu s-ar simti nici la buget, nici in economie", a spus Rudnitchi.

Nu in ultimul rand, reducerea contributiilor la asigurarile sociale ar trebui realizata si pentru a deveni mai competitivi la nivel regional, Romania avand, in prezent, una din cele mai ridicate fiscalitati din Europa Centrala si de Est. "Va trebui sa intram intr-o cursa pentru posibilii investitori. Daca fiscalitatea noastra este mare, investitorii vor prefera alte state, Bulgaria, Ungaria sau Polonia", a comentat purtatorul de cuvant al CCIR.

Un efect pozitiv pentru economie l-ar putea avea si majorarea salariilor, deoarece o mare parte din acesti bani s-ar duce spre consum, iar, ulterior, s-ar intoarce in bugetul statul sub forma TVA si a unor accize.

Pentru a acoperi sumele necesare majorarii salariilor bugetarilor, statul ar putea sa fie mai atent la unele cheltuieli, dar si sa renunte la investitiile neprioritare. "Decat sa faci investitii neprioritizate, care se duc, o buna parte, in buzunarele clientilor politici, mai bine la salarii", a mai spus Rudnitchi.

Pe de alta parte, aceasta masura ar putea insemna un incalcarea legii responsabilitatii fiscale si ar putea conduce la cresterea inflatiei.

"Eu am pledat pentru crestere, dar trebuie sa fim realisti: economia romaneasca, daca ne uitam in cifre, nu se califica pentru o astfel de crestere salariala. Nu avem crestere economica, nu avem surse de productivitate. Nu avem elementele care sa dea voie economiei sa faca aceste lucruri", a conchis Rudnitchi.

Ziare.com va invita la vot: Ce masura ati prefera sa ia Guvernul - reducerea CAS sau majorarea salariilor bugetarilor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#argumente pro reducere CAS, #argumente pro majorare salarii, #dezavantaje reducere CAS , #CAS