Criza face ravagii: Orfelinatele din Grecia, pline de copii abandonati

Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 17:12
5171 citiri
Criza face ravagii: Orfelinatele din Grecia, pline de copii abandonati
DW

Grecii apeleaza la masuri disperate in incercarea de a-si reduce costurile necesare traiului zilnic, pentru a supravietui. Dupa ce anul acesta, sute de mii de oameni au renuntat la masinile lor, foarte multi au decis sa renunte si la copiii lor, apeland la casele de copii.

Va invitam sa urmariti un reportaj realizat de ziaristii cotidianului britanic "The Guardian", preluat de Deutsche Welle, care infatiseaza conditiile de viata, din ce in ce mai grele, cu care se confrunta cetatenii greci obisnuiti.

Angajatii SOS Satele Copiilor din Grecia au gasit recent un copil mic, care avea alaturi un biletel pe care statea scris: "nu ma voi intoarce sa o iau pa Ana inapoi. Nu am bani sa o mai intretin. Regret. Mama sa".

Potrivit informatiilor detinute de ziarul britanic "The Guardian", casele grecesti de copii n-au fost niciodata mai pline ca acum. Tot mai multi greci saracesc in asemenea hal, ajungand pana la nivelul in care nu-si mai pot intretine copiii.

O poveste emotionanata

Potrivit sursei citate, atentia opiniei publice a fost captata, in apropierea Sarbatorilor de Craciun, de povestea emotionanta a unei familii din orasul Patras. Lui Dimitris Gasparitanos nu i-a fost niciodata usor sa-si intretina cei 10 copii, patru fete si sase baieti.

Inainte de criza care a lovit Grecia, familia lui reusea sa faca fata cheltuielilor familiale cu ajutorul celor 960 euro pe care ii primea ca salariu lunar, plus 230 euro, ajutor din partea statului. Dupa ce preturile la alimente si servicii au explodat, acesti bani nu-i mai ajung. "Nu am vrut sa despart familia, dar am considerat ca, pentru patru dintre copiii nostri, va fi mai bine daca ii trimitem la o casa de copii, pentru doi-trei ani", spune barbatul cu lacrimi in ochi.

Cu putin inainte de Craciun, sotia sa a mers la primaria municipiului Patras, intreband "daca copiii ei ar putea fi salvati". Ea dorea sa predea in grija unei institutii specializate patru dintre cei zece copii ai sai, trei baieti si o fata. Primarul Teoharis Masaras le-a spus celor de la The Guardian ca "femeia arata foarte disperata", completand ca acest exemplu nu este singular in zona.

Apel la ajutor public au mai facut si alte familii de greci. Municipalitatea ii ajuta cu ce poate. Anul trecut, autoritatile locale au trimis, de Craciun, pachete cu alimente pentru 400 de famlii din oras. Comparativ, anul acesta, de Craciun, au fost trimise 1.200 de pachete catre familiile nevoiase care au solicitat acest lucru.

Intai masinile, apoi copilul

Dimitris Zouras lucreaza de 18 ani pentru SOS Satele Copiilor. Daca inainte de criza cererile de ajutor veneau din partea unor familii denaturate, confruntate cu problema abuzului de droguri sau alcool, acum cererile de ajutor vin si din partea oamenilor afectati de criza economica.

"Ne suna oameni care nu-si mai permit intretinerea copiilor, dorind sa-i lase la noi. Pozitia noastra este ferma: trebuie facut orice, numai ca familia sa nu fie destramata", a spus Dimitris Zouras pentru The Guardian.

Numarul grecilor care au decis sa-si vanda automobilul anul acesta a cunoscut o crestere spectaculoasa. Daca in 2010, 170.000 de proprietari au hotarat sa-si vanda sau sa-si caseze autovehiculele, in 2011, numarul acestora a ajuns la 250.000. Totul din cauza lipsei banilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Grecia criza economica, #greci abandon copii, #copii abandonati grecia , #CAS