Ziare.com

Seful CNAS despre defectiunea informatica: Si Heathrow a avut probleme (Video)

de Lucian Lumezeanu
Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 12:51

   

Directorul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Lucian Duta, a declarat ca defectiunea sistemului informatic unic integrat al institutiei, reparata sambata, este inerenta maturizarii unui program amplu si compex, amintind ca si aeroportul Heathrow din Londra a avut asemenea probleme.

"Astfel de situatii, desi inconfortabile, sunt de multe ori inerente folosirii unui program amplu si complex (...) Sunt probleme care se regasesc si in alte sisteme complexe. De exemplu, aeroportul Heathrow din Londra nu a functionat trei zile din cauza unei defectiuni de soft. Asemenea situatii fac parte din traseul firesc al maturizarii unui asemenea sistem", a spus Duta, intr-o conferinta de presa.

Acesta a asigurat insa ca nu exista urmari negative ale acestei defectiuni si ca toate datele au fost pastrate.

"In afara de disconfort, baza de date nu a fost afectata", a asigurat seful CNAS, care a spus ca celula de criza formata din reprezentanti ai CNAS si companiilor HP, Oracle si Siveco au remediat defectiunea inainte de termen. Mai mult, Duta a asigurat ca problema nu se va mai repeta.

El a cerut scuze celor afectati, dar a amintit ca sistemul informatic e o investitie foarte buna, care a ajutat la reducerea abzuului, risipei si cheltuirii nejustificate a fondurilor.

Repararea defectiunii s-a facut fara costuri suplimentare.

Casele judetene se redeschid de luni

Reamintim ca saptamana trecuta, Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-a defectat, ceea ce a facut impozibila plata contributiilor la Sanatate in intreaga tara. Incepand de sambata, sistemul informatic functioneaza in parametrii pentru care a fost proiectat, astfel ca din 17 ianuarie, casele judetene vor lucra conform programului obisnuit.

"In urma verificarilor testarilor tehnice si operationale efectuate de CNAS in colaborare cu echipele mixte HP, SIVECO, ORACLE sistemul informatic functioneaza in parametri pentru care a fost proiectat", se arata intr-un comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Conducerea CNAS a decis sa reporneasca activitatile specifice caselor judetene prin intermediul sistemului informatic, asa ca de luni, casele judetene vor lucra conform programului obisnuit.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1456 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

S-au pierdut evidentele cu privire la SALARIILE + PREMIILE NESIMTITE ??

Cine a avut interes sa pice sistemului informatic al institutiei ??

 

Ce prostii poate sa vorbeasca dl Lucian Duta

"De exemplu, aeroportul Heathrow din Londra nu a functionat trei zile din cauza unei defectiuni de soft" - nu a functionat din cauza cetii nu a softwarului - au fost probleme de software la heathrow dar aeroportul a functionat normal. Numai minciuni - tipic comunist

 

Firmele de soft si afacerile politice ...

Nu cred ca firmele de soft romanesti stiu sa aprecieze analistii programatori de valoare. Firmele de care tot auzim sunt implicate politic, operatorii se plang de softurile acestora dar nimeni nu ii asculta.
Constat ca firmele de soft romanesti mari nu stiu ce inseamna interfata ergonomica !
Un lucru stiu: Cum sa ceara mai multi bani de la buget --- fara nici o legatura cu cheltuielile de dezvoltare...
Acesta este un motiv pentru care nu vor sa auda de OpenSource, caz in care ar fi avut de castigat statul roman si nu "firmele de software" !

 

Seful CNAS despre defectiunea informatica: Si Heathrow a avut probleme

CORECT !!! Dar diferenta ca directorul aeroportului si-a dat demisia!!!

 

SGBD-urile ORACLE functioneaza fara probleme atunci cand interfetele de utilizare si capacitatile fizice de stocare/prelucrare sunt corect dimensionate in functie de numarul total al accesarilor simultane - contractarea la cheie cu ORACLE era solutia

Depasirea capacitatii proiectate de accesare simultana a sistemului functioneaza ca un atac DDOS care blocheaza serverele prin sufocarea acestora cu cereri simultane de acces

Mareata realizare informatica o fi impanata cu bug-uri logice (erori de multi-threading si deadlock-uri generate de depasirea capacitatii simultane de prelucrare)

E o chestiune de programatori improvizati pusi la treaba de tzepuitorii banului public

 

TE REFERI CUMVA LA SIVECO?

Firma "serviciilor"?

Oracle v.s. PostgreSQL (100% gratuit)

PostgreSQL face acelasi lucru ca si Oracle, numai ca este putin mai lent (din testele pe versiuni vechi imi amintesc ca era o diferenta de aprox. 25%), nesemnificativa, daca tinem cont ca PostgreSQL este gratuit iar Oracle este extrem de scump. Este adevarat totusi ca programatorii in PostgreSQL trebuie sa fie ceva mai atenti si au mai putine ... automatisme (ce conduc de multe ori la erori).


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor