Patriarhia, detalii despre Catedrala Mantuirii Neamului - de ce e nevoie de ea si cum a fost ales locul construirii

Marti, 10 Mai 2016, ora 18:58
8657 citiri
Patriarhia, detalii despre Catedrala Mantuirii Neamului - de ce e nevoie de ea si cum a fost ales locul construirii
Foto: Ziare.com

Patriarhia Romana explica, prin intermediul unui amplu comunicat, de ce era nevoie de Catedrala Manturirii Neamului, de ce este construita in apropierea Palatului Parlamentului si ofera date despre dimensiunile acesteia.

"Intrucat regii Romaniei Carol I si Ferdinand au initiat si sustinut proiectul construirii unei noi Catedrale in Bucuresti, publicam astazi, 10 mai 2016, Ziua Nationala a Regalitatii, date corecte si semnificative privind Catedrala Mantuirii Neamului, care, in prezent, se afla intr-un stadiu avansat de realizare", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Senatul a votat: Statul va continua sa finanteze Catedrala Neamului

Inaltimea totala a catedralei va fi de 120 de metri, iar suprafata totala a terenului este de 110.000 de metri patrati, adica 11 hectare.

Lungimea catedralei va fi de 126,1 metri, latimea totala de 67,7 metri, iar aria construita la sol de 13.668,5 metri patrati, adica 1,36 hectare. Astfel, spatiul din interior va permite amplasarea a 1.000 de scaune pentru participantii la slujbe.

De asemenea, in comunicat se mai arata ca, la nivelele inferioare ale catedralei se vor afla, printre altele, si un muzeu al crestinismului romanesc, spatii pentru consiliere pastorala a pelerinilor si magazin pentru carti si obiecte bisericesti. In plus, va fi amenajata o parcare subterana.

Reactia BOR la piesa Taxi: Versuri naive, Catedrala Mantuirii Neamului e de importanta nationala

"Arhitectura Catedralei reprezinta o sinteza intre traditie si contemporaneitate, armonizand elemente arhitecturale din diferite zone ale Romaniei (ocnite moldave, pridvoare brancovenesti si turnuri zvelte transilvane), precum si elemente de monumentalitate de la unele catedrale occidentale, tinand seama ca, in zilele noastre, o mare parte a diasporei romane se afla in Occident", explica Patriarhia.

In ce priveste data de finalizare a lucrarilor, pana in prezent s-a executat 70 la suta din totalul prevazut, urmand ca invelirea acoperisului sa aiba loc in luna iunie 2018, iar pana la 1 decembrie a acelui an, la centenarul Marii Uniri, sa aiba loc pictarea catapetesmei si sfintirea altarului, urmand ca in perioada 2019-2024 sa fie realizata pictarea integrala a catedalei.

Un nou termen pentru Catedrala Mantuirii Neamului: Cand va fi inaugurata

In jurul acesteia vor fi construite anexe unde vor putea fi cazati pelerinii, precum si locuri pentru "activitati pastorale, culturale, sociale si medicale ale Bisericii", in timp ce langa catedrala va fi amenajat un parc pe o suprafata de 5 hectare, care va avea si locuri amenajate pentru copii.

De ce langa Parlament?

In comunicat se explica si de ce constructia este amplasata pe locul respectiv, in spatele Casei Poporului: "A fost recomandat de municipalitate dupa ce alte trei locatii au fost propuse, in etape diferite (Piata Unirii - 1999, Piata Alba-Iulia - 2001 si Parcul Carol - 2004). Din lipsa de alternativa, Patriarhia Romana a acceptat, totusi, in anul 2005, acest amplasament, desi el ofera Catedralei o vizibilitate redusa, din cauza imensitatii Casei Poporului".

Mesajul patriarhului de Paste: Pledoarie pentru credinta si multumiri celor care au donat pentru Catedrala Neamului (Video)

"De ce Patriarhia a acceptat in cele din urma acest amplasament? Deoarece a considerat acceptarea locatiei ca pe o reparatie morala sau 'lumina de Inviere' pentru cele cinci biserici 'rastignite', dintre care trei (Alba Postavari, Spira Veche si Izvorul Tamaduirii) au fost demolate, iar doua (Schitul Maicilor si Mihai Voda) au fost translate de catre regimul comunist spre a construi pe locul lor Casa Poporului.

(...) In zona amplasamentului se afla mai multe constructii monumentale care reprezinta importante institutii ale statului, respectiv Palatul Parlamentului, Academia Romana (Institute de cercetare) si Ministerul Apararii Nationale, de asemenea Hotelul Marriott si o serie de blocuri de locuit desfasurate de-a lungul strazii Calea 13 Septembrie. In acest context urban, viitoarea Catedrala poate fi privita ca un ax vertical sau un pol unificator pentru toate aceste cladiri situate astfel intr-un ansamblu urbanistic unitar si reprezentativ", mai transmite Patriarhia.

De ce este nevoie de Catedrala Mantuirii Neamului

In comunicat se explica si de ce era nevoie de construirea acestei catedrale.

"Deoarece actuala Catedrala patriarhala din Bucuresti este neincapatoare. Ea a fost construita pe Dealul Podgorenilor in anul 1658 ca biserica de manastire, iar in anul 1668, din lipsa de alternativa, a devenit, provizoriu, Catedrala mitropolitana. Acel provizorat a durat pana in anul 1925 cand biserica a devenit, iarasi in mod provizoriu, Catedrala patriarhala. Fiind o Catedrala mica, multi credinciosi participa la slujbele ei stand afara, in curtea Catedralei, uneori in frig, alteori in canicula sau in ploaie.

Intrucat in toate capitalele tarilor majoritar ortodoxe au fost construite catedrale corespunzatoare (Atena - 1862, Sofia - 1912, Belgrad - 2004, Moscova - 2000, Tbilisi - 2004) si aproape fiecare capitala de provincie romaneasca are catedrala ei, era necesar ca si in capitala Romaniei sa fie construita o Catedrala nationala reprezentativa, atat din motive liturgice practice, dar si ca simbol al credintei, libertatii si demnitatii poporului roman.

Precizam ca acest deziderat a fost reafirmat si la 10 mai 1920 de catre Regele Ferdinand, la scurt timp dupa Marea Unire din 1918, al carei centenar va fi aniversat in anul 2018", mai arata comunicatul.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Catedrala Mantuirii Neamului constructie, #informatii Catedrala Mantuirii Neamului, #finalizare Catedrala Mantuirii Neamului , #Catedrala Mantuirii Neamului
Comentarii