Veste buna de la cercetatori: Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micsoreaza

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 15:47
4474 citiri
Veste buna de la cercetatori: Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micsoreaza
Foto: NASA

Potrivit cercetarilor oamenilor de stiinta din SUA si Marea Britanie, publicate in revista Science, gaura vasta din stratul de ozon deasupra Antarcticii se micsoreaza, iar stratul de ozon se va reface de-a lungul timpului, incet, dar sigur, relateaza The Guardian.

Cercetatorii informeza ca una dintre cele mai mari probleme legate de mediu, care a ingrijorat planeta de-a lungul anilor 1980-1990, se indrepta spre o rezolvare.

Cercetarile echipelor de oameni de stiinta din SUA si Marea Britanie au aratat ca marimea gaurii din stratul de ozon s-a redus, in medie, cu 4 milioane de km patrati incepand cu 2000. Masuratorile au fost facute incepand cu luna septembrie a fiecarui an, perioada anuala cand gaura din stratul de ozon incepe sa se deschida.

Studiul publicat in revista Science a stabilit ca retragerea treptata a substantelor si instalatiilor care foloseau clorofluorocarbonului (CFC) inseamna ca stratul de ozon "isi va reveni ca structura, desi intr-un ritm extrem de lent".

Clorofluorocarburile, folosite in trecut in aerosoli si frigidere, pot persista in atmosfera pentru mai mult de 50 de ani, insemnand ca gaura din stratul de ozon se va vindeca abia in 2050 sau 2060.

Protocolul de la Montreal, un tratat international din 1987 ratificat de toate tarile membre ONU, a stimulat natiunile sa elimine utilizatea produselor pe baza de CFC-uri.

Dupa semnarea acordului, au aparut temeri ca subtierea stratului de ozon ar putea cauza probleme grave de sanatate oamenilor, dar si probleme pentru mediul inconjurator, din cauza razelor ultraviolete (UV) care ar ajunge pe suprafata Pamantului fara protectia stratului de ozon.

ONU extimeaza ca 2 milioane de cazuri de cancer de piele pe an au fost evitate prin retragerea treptata a CFC-urilor.

Gaura din stratul de ozon s-a format deasupra Antarcticii din cauza vastei regiuni de nori care ia nastere desupra celui mai rece continent de pe Pamant. Acest nor ajuta substantele de tip CFC sa persiste in acea zona, fapt ce cauzeaza subtierea stratului de ozon. Stratul de ozon se subtiaza cel mai mult in emisfera sudica in timpul primaverii.

De asemenea, activitatea vulcanica poate poate stimula epuizarea stratului de ozon. In 2015, cercetatorii au descoperit cu alarmare ca cea mai mare gaura din stratul de ozon, masurand mai mult de 20 de milioane de kilometri patrati, s-a deschis in octombrie.

Acest rezultat a fost cauzat de activitatea vulcanica din Chile. Cand cercetatorii au verificat date din septembrie si le-au comparat cu cele din aceeasi luna de-a lungul ultimilor zece ani, au observat o micsorare consistenta, gaura din stratul de ozon deschizandu-se din ce in ce mai tarziu, an de an.

"Activitatea vulcanica plus CFC-urile generate de oameni rezulta intr-o combinatie toxica, iar Antarctica este profund vulnerabila", a declarat co-autorul studiului, Susan Solomon, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Dar cand ne-am uitat la luna septembrie, am vazut cum aceasta s-a micsorat. A fost destul de interesant sa o vedem micsorandu-se. Substantele chimice se vor descompune de-a lungul timpului".

"Daca era sa existe vreo gaura in stratul de ozon oriunde in lume, acel loc trebuia sa fie Antarctica pentru ca nu era un loc prielnic vietii", a declarat Solomon. "Ne-am dat seama ca daca nu oprim utlizarea acestor substante chimice, am avea o criza".

"Marea Britanie, de exemplu, are cu 5% mai putin ozon decat avea in urma cu 30 de ani, dar ar fi fost de doua ori mai rau daca nu am fi oprit CFC-urile. Ar fi probleme cu cancerul de piele, vederea si culturile agricole. Am luat o decizie sa ne ocupam de problema si trebuie sa ne felicitam pentru asta", a declarat cercetatoarea.

Solomon a spus ca spera ca dupa eradicarea cu succes a CFC-urilor, va urma o actiune puternica la nivel international pentru a preveni consecintele periculoase ale schimbarilor climatice: "Ar trebui sa privim problema stratului de ozon si sa ne dam seama ca natiunile pot conlucra si pot gasi solutii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#gaura strat ozon micsorat, #gaura ozon Antarctica micsorat , #clima