Adrian Vasilescu: Codul Muncii va fi modificat de foarte multe ori in anii urmatori

Joi, 10 Martie 2011, ora 23:09
1356 citiri
Adrian Vasilescu: Codul Muncii va fi modificat de foarte multe ori in anii urmatori
Foto: Romania Libera

Adrian Vasilescu, purtator de cuvant al BNR, s-a declarat sceptic in privinta capacitatii noului Cod al Muncii de a rezolva problemele de flexibilitate a pietei muncii si a numarului de salariati aratand ca va trebui modificat de mai multe ori in anii urmatori, in functie de politicile UE.

Vasilescu a apreciat ca Uniunea Europeana va trebui sa-si schimbe radical politicile in domeniul legislatiei muncii pentru a elimina rigiditatea pietei muncii si pentru a-si creste productivitatea care ramane in urma celorlalte puteri economice mondiale, fapt care va impune Romaniei sa procedeze la fel.

"Europa va discuta foarte serios problemele de munca in anii urmatori. Incercarea de a face un cod al muncii in Romania este doar un inceput si cred ca in anii viitori il vom schimba de foarte multe ori, dupa cum vor merge apele in Europa. Piata muncii este rigida in toata Europa, nu doar in Romania. Piata muncii este mult mai flexibila, culmea, si in Japonia", a declarat purtatorul de cuvant al BNR in cadrul unei dezbateri organizate de Grupul pentru Dialog Social.

Oficialul BNR a apreciat ca in Romania problema este acutizata de faptul ca numarul salariatilor este prea mic in comparatie cu cel al pensionarilor, ironizand totodata modul in care ministrul Muncii, Ioan Botis a prezentat aceasta disproportie folosindu-se de imaginea unei piramide.

"Nu este vorba de o piramida, ci de o fateta a unei piramide care este triunghi si nu este vorba despre un triunghi ci despre o parte a lui, care este trapezul. Si nu despre trapezul asa cum il stim, cu o latura mai mare jos si cu una mai mica jos, ci unul rasturnat. In care vedem ca in partea de jos, avem 4,1 milioane salariati, situatie fara precedent, iar sus apare numarul de pensionari care se apropie de 6 milioane. Asta este marea problema a Romaniei pentru ca domnul Botis s-a exprimat corect din punct de vedere economic. S-a exprimat aiurea din punct de vedere geometric", a spus Adrian Vasilescu.

El a sustinut ca este nevoie de o crestere a numarului de salariati care sa sustina sistemul de pensii.

"Este o problema foarte grava ca 4,1 milioane salariati platesc bani pentru 6 milioane de pensionari. Singurul lucru de facut este sa marim plaja, mai ales ca cei 1,26 milioane de bugetari nu fac bani, ii pun dintr-un buzunar in altul. Atunci ganditi-va cat de putini oameni fac bani in Romania", a conchis Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Adrian Vasilescu Codul Muncii, #modificare codul muncii , #Codul Muncii