Andreea Paul Vass: Codul Muncii nu trebuie alterat de interese politicianiste

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 13:39
1532 citiri
Andreea Paul Vass: Codul Muncii nu trebuie alterat de interese politicianiste

Sunt cateva argumente pro si contra asumarii raspunderii pe proiectul Codului Muncii, fata de procedura standard de dezbatere parlamentara.

I. Procedura standard : Argumentul importantei - un act de o asemenea importanta cum este Codul Muncii se adopta, in mod normal, dupa dezbateri serioase in forul cu legitimitate maxima, adica in Parlament.

Asumarea raspunderii: Tocmai pentru ca este un act important, puternic reformator, Codul Muncii nu trebuie alterat de interese politicianiste inevitabile ale parlamentarilor din timp de criza.

II. Procedura standard : Argumentul duratei - daca piata muncii a rezistat

atata timp cu actualul Cod, va mai putea rezista inca jumatate de an si chiar poate sunt alte lucruri care sa primeze (ex. argumentul urmator).

Asumarea raspunderii: Criza economica impune miscari politice, legislative

si administrative rapide. Pe timp de criza orice pierdere de timp inseamna o multiplicare uriasa a pierderii de bani si sanse fata de o perioada de acalmie ori de prosperitate. Acum nu mai avem marje de timp de siguranta.

Lipsa modificarii Codului Fiscal in spiritul flexibilizarii poate insemna retragerea, ori intarzierea investitorilor. Oricum, aceasta argumentatie apartine tuturor celor care vor sa conserve o stare de lucruri: a mers pana acum, de ce sa schimbam? Ei bine, a mers prost pana acum!

Normarea actuala a relatiei angajator-salariat este principala cauza din legislatia muncii care a tinut departe investitiile straine. In acest sens vedeti raportul Doing Business cu privire la dificultatile derularii afacerilor in Romania din pricina blocajelor structurale pe piata muncii.

Suntem in punctul in care putem rata relansarea economica daca menajam orgoliile conservatoare ale actorilor sociali.

III. Procedura standard: Argumentul actorilor sociali - de ce nu rezolva

Guvernul mai intai problema reprezentativitatii partenerilor sociali astfel incat sa se asigure ca discuta Codul Muncii cu reprezentantii legitimi ai mediului de afaceri si ai angajatilor?

Poate atunci patronatele vor sustine interesele angajatorilor si nu interese obscure ca acum, iar Guvernul nu ar mai fi singur impotriva tuturor cu propunerile de flexibilizare.

Asumarea raspunderii: Din fericire, nu suntem intr-un stat totalitar in care

Guvernul numeste reprezentantii partenerilor sociali. Guvernul ii primeste asa cum sunt ei insisi organizati si negociaza cu toata seriozitatea cu ei.

Este interzis, din punctul de vedere al democratiei si al bunului simt, in definitiv, sa existe macar o umbra de depreciere din partea executivului la adresa reprezentantilor actorilor sociali. Resping cu fermitate ideea neconsultarii cu partenerii sociali pentru alegatii de genul acesta. Faptul ca sindicatele reprezinta in principal functionari publici nu are relevanta decat raportat la particularitatile evaluarii pozitiilor din comunicatele acestora, cand apara ipocrit interesele angajatilor din mediul privat.

Calitatea de participant la dialogul social este pe deplin justificata si legitima la consultarile cu Guvernul.

Mai mult de atat, modificarile Codului Muncii nu afecteaza functionarii publici pentru ca ei functioneaza dupa legea nr. 188/1999, iar regimul lor referitor la normele modificate este regimul special al acelei legi.

IV. Procedura standard: Argumentul responsabilitatii sau argumentul turnesol

- trebuie neaparat ca premierul Boc sa fie campionul reformelor nepopulare sau Parlamentul si in special partidele din Coalitie ar trebui sa isi ia rolul mai in serios? Se va vedea intr-adevar apetitul pentru reforma al partidelor ce formeaza arcul guvernamental.

Asumarea raspunderii: De aceea, a castigat partidul condus de domnul Emil Boc

alegerile si de aceea are puterea sa scoata tara din criza: pentru ca nu fuge de raspundere. Cui i se pare prea multa responsabilitate pentru un Guvern, deja este un invins al vietii, victima a propriei temeri nejustificate.

Nu in ultimul rand, se scoate la lumina munca la negru pe acelasi principiu folosit la combaterea infractiunilor de coruptie: nu doar cel ce ia mita este vinovat, ci si mituitorul. Aici, nu doar cel care angajeaza la negru e vinovat, ci si cel care accepta sa munceasca la negru si nu sesizeaza organele de control. Fara asta, nu vom putea combate eficient munca la negru, deoarece nicio parte dintre cei implicati nu vor avea interesul sa o denunte.

Andreea Paul Vass, consilier de stat al prim-ministrului

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Vass codul muncii, #interese Andreea Paul Vass Codul Muncii , #Codul Muncii